Mąż wybrał się do lasu i przyniósł taki skarb. To nasza pierwsza jajecznica z kurkami w tym sezonie

Mąż wybrał się do lasu i przyniósł taki skarb. To nasza pierwsza jajecznica z kurkami w tym sezonie

Dodano: 
Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Mój mąż kilka dni temu wrócił ze spaceru z garścią kurek. Aż trudno uwierzyć, bo to maj, ale nie zastanawiając się długo, usmażyłam jajecznicę z kurkami. Wyszła pyszna i z tym charakterystycznym aromatem.

Kurki to jedne z wcześniejszych grzybów, jakie pojawiają się w naszych lasach. Można się na nie natknąć już w czerwcu. Jednak w tym roku bez zakwitł w kwietniu, a kurki mąż znalazł w lesie w maju. Jednak nie ma co narzekać na takie szczęście, tylko trzeba się cieszyć niepowtarzalnym smakiem tych grzybów. Dlatego od razu usmażyłam z ich dodatkiem jajecznicę. Była delikatna i lekko pikantna w smaku. Za to właśnie kocham kurki.

Czy kurki trzeba obgotowywać?

Kurki to grzyby, które są lekko pikantne w smaku. Stąd niektórym przychodzi do głowy, by obgotować je w celu usunięcia goryczki. Jednak nie ma takiej potrzeby, bo taki jest naturalny smak tych grzybów. Przed wybiciem jajek, kurki wystarczy tylko wcześniej podsmażyć na maśle. Najlepiej dodać do nich cebulę, która doskonale podkreśli ich smak i dobrze pasuje do jajecznicy. Kurki należy smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut. W tym czasie trzeba je często mieszać.

Jak zrobić jajecznicę z kurkami?

Kurki przed smażeniem wystarczy oczyścić pędzelkiem z resztek ściółki i piasku. Jeśli masz niewielkie kurki, dodaj je do jajecznicy w całości. Potrawa będzie wyglądała bardzo apetycznie. Większe okazy trzeba pokroić na kawałki.

Przepis: Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami i cebulą smażona na maśle

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Smażenie grzybówKurki oczyść, w razie potrzeby pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj kurki, przesmaż je, co jakiś czas mieszając. Oprósz solą i pieprzem, smaż na niedużym ogniu ok. 10 minut, aż odparuje woda.
  2. Dodawanie jajekDo smażących się na patelni kurek wybij jajka. Całość oprósz solą i pieprzem, lekko zamieszaj. Jajecznicę smaż, aż jajka będą na wpół ścięte. Posyp ją posiekaną natką pietruszki.

Najlepsze dodatki do jajecznicy z kurkami

Jajecznica, jak to jajecznica – najlepiej smakuje podana z chlebem. Najlepiej świeżym, wiejskim. Można ją też podać na grzankach, a wtedy zamieni się w wytworne kanapki. Przed podaniem jajecznicę z kurkami warto posypać posiekaną natką pietruszki.

Czytaj też:
Tak podana jajecznica smakuje wprost obłędnie. 2 dodatki robią ogromną różnicę
Czytaj też:
Dorzuć do jajek garść liści. Jajecznica wyjdzie zdrowsza niż kiedykolwiek

Źródło: smaki.pl

-->