Tak podana jajecznica smakuje wprost obłędnie. 2 dodatki robią ogromną różnicę
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Tak podana jajecznica smakuje wprost obłędnie. 2 dodatki robią ogromną różnicę

Dodano: 
Jajecznica na grzankach
Jajecznica na grzankach Źródło:Shutterstock / Stepanek Photography
Jajecznica często gości rano na naszych stołach. Przyrządzamy ją na wiele sposobów i podajemy z kromką chleba. Jednak wystarczy co nieco zmienić w serwowaniu tej potrawy, by zupełnie ją odmienić.

Jedni lubią jajecznicę z boczkiem i cebulą, drudzy ze szczypiorkiem, a jeszcze inni gotowaną na parze. Jednak ostatecznie i tak każda z tych jajecznic jest podawana w ten sam sposób – z kromką chleba lub z bułką. A wystarczy wprowadzić jedną małą zmianę i dorzucić pełen smaku dodatek, by odmienić charakter tego dania. Także dziś pokażemy wam, jak smacznie podać jajecznicę. W zasadzie każdą jajecznicę, niezależnie od tego z jakimi dodatkami ją przygotujecie i w jaki sposób przyrządzicie.

Sposoby przyrządzania jajecznicy

Jajecznicę można przyrządzić na kilka sposobów, w wyniku czego będzie różniła się kalorycznością i lekkością. Najpopularniejszym sposobem przygotowywania jajecznicy jest jej smażenie na tłuszczu. Zwykle do tego celu wykorzystuje się masło, choć można też olej, a nawet smalec. Oczywiście najsmaczniejsza wyjdzie jajecznica na maśle, a najzdrowsza na oleju.

Jednak jajecznicę można jeszcze bardziej uzdrowić, zupełnie rezygnując z tłuszczu. By tak ją przyrządzić, wystarczy sięgnąć po patelnię teflonową, ewentualnie wlać na dno patelni nieco wody, zagotować ją i na płyn wlać jajeczną masę. Jednak najdelikatniejsza jajecznica, to ta gotowana na parze. Nie potrzebuje ona tłuszczu, choć warto dodać odrobinę masła dla podniesienia smaku potrawy.

Jak w smaczny sposób podać jajecznicę?

Tym razem skupimy się nie na sposobie przyrządzania jajecznicy, a na metodzie jej podania. W ten sam sposób można będzie bowiem zaserwować każdą jajecznicę.

Przepis: Jajecznica na grzankach

Jajecznica podana na grzankach z chleba udekorowana pomidorkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki chleba, np. pełnoziarnistego
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz, sól
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie chleba i pomidorówPomidorki umyj, ułóż na blasze z piekarnika, skrop oliwą. Wstaw na 5 minut do piekarnika o temperaturze 210 stopni Celsjusza. W tym czasie kromki chleba skrop oliwą z oliwek, dołóż je do pomidorków i całość piecz jeszcze 3-5 minut.
  2. Smażenie jajecznicyJajka wybij do miseczki, rozkłóć widelcem, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej lekko masło, wylej masę jajeczną. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż jajka się zetną.
  3. Podawanie jajecznicyJajecznicę podaj na przygotowanych grzankach z chleba. Na jej wierzchu ułóż pieczone pomidorki, udekoruj listkami bazylii. Od razu podawaj.

Inne pyszne dodatki do jajecznicy

Naszą jajecznicę podaliśmy na grzankach z chleba, ozdobioną pieczonymi pomidorkami. Jednak oczywiście i tu można wprowadzić zmiany. Kanapkę z jajecznicą można bowiem zaserwować na pumperniklu, na chrupkim pieczywie czy na waflach ryżowych. Z powodzeniem można ją też zawinąć w placek tortilli, naleśnik czy w plaster szynki.

Zawsze też warto wzbogacić ją w warzywa. Tu najlepiej będą pasowały warzywa pieczone lub podsmażone. Oprócz pomidorów do jajecznicy będą też pasować: podsmażony szpinak lub jarmuż, pieczona papryka, a także podduszone pieczarki. Do posypania jajecznicy doskonale nadaje się szczypiorek, czosnek niedźwiedzi, ale też koperek i natka pietruszki.

Czytaj też:
Na śniadanie robię jajka sadzone bez grama tłuszczu. To najszybsza i najzdrowsza wersja
Czytaj też:
Lepsze od jajecznicy i jajek na miękko. Jajka po turecku wyglądają i smakują, że palce lizać

Źródło: smaki.pl