Dodaj do twarożku te dwa składniki. Trudno o zdrowsze i smaczniejsze śniadanie na szybko
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Dodaj do twarożku te dwa składniki. Trudno o zdrowsze i smaczniejsze śniadanie na szybko

Dodano: 
Twarożek śniadaniowy
Twarożek śniadaniowy Źródło:Shutterstock / Angelika Heine
Nieraz zjadłby człowiek coś zdrowego na śniadanie, jednak często nie ma pomysłu, co by to mogło być. Dlatego podpowiadamy – możecie przygotować pożywny twarożek. Jest smaczny, szybki i wartościowy.

Klasyczne śniadanie to kanapki, jajka lub parówki. Warto do tych propozycji dorzucić twarożek, który jest zdrowy, a może być jeszcze zdrowszy. Wystarczy wzbogacić go w kilka składników. My dokładnie dorzuciliśmy dwa wartościowe i smaczne dodatki, które nie tylko podniosły wartość odżywczą twarożku, ale też jego smak i walory estetyczne.

Jaki twarożek warto wybrać na śniadanie?

Niezależnie, jaki twarożek wybierzecie, będzie on stanowił doskonałe źródło białka, wapnia i fosforu. Do połączenia z innymi składnikami najlepiej nadają się jednak twarożki ziarniste (wiejskie). Po wymieszaniu z dodatkami zachowują swoją strukturę, dzięki czemu doskonale smakują i wyglądają apetycznie. Z korzyścią dla zdrowia będzie, gdy wybierzecie serek w wersji light. Zawiera on mało lub niewiele tłuszczu, dzięki czemu można zaoszczędzić nieco kalorii.

Jednak możecie też zdecydować się na klasyczny twaróg w kostce czy też ser biały. Po pokruszeniu także da się je apetycznie połączyć z dodatkami. Wybierzcie najlepiej wersję chudą lub półtłustą tego produktu.

Przepis na twarożek śniadaniowy w zdrowej wersji

My dorzuciliśmy do twarożku jabłko i siemię lniane. Dzięki temu śniadanie dostarczy nam nie tylko białka, wapnia i fosforu, ale też błonnika i cennych kwasów tłuszczowych. Zestaw ten doskonale nasyci, zwłaszcza jeśli spożyje się do niego kromkę pełnoziarnistego pieczywa. Nie będzie jednak zbyt kaloryczny, za to doskonale pobudzi przemianę materii.

Przepis: Twarożek śniadaniowy

Twarożek wiejski z jabłkiem i siemieniem lnianym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
220

Składniki

  • 150 g ziarnistego twarożku
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie twarożkuJabłko umyj, przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w większą kostkę, dodaj go do twarożku, posyp z siemieniem lnianym, wymieszaj.

Co można dodać do twarożku zamiast jabłek?

Siemię lniane można też połączyć w twarożku z innymi owocami lub warzywami. Świetnie będzie się komponowało z grejpfrutem, bananem, truskawkami, borówkami czy śliwkami. Można je też zestawić z klasycznym szczypiorkiem, świeżym ogórkiem, rzodkiewkami, pomidorem czy cebulą. Dla naszego organizmu cenna będzie zarówno wersja owocowa, jak i warzywna twarożku.

Czytaj też:
To smoothie z 2 składników piję rano i mam energię do południa. Nie potrzebuję już kanapek
Czytaj też:
Lepsze od jajecznicy i jajek na miękko. Jajka po turecku wyglądają i smakują, że palce lizać

Źródło: smaki.pl