Aromatyczna biała kiełbasa prosto z pieca. Postawisz ją na stole, a goście zapomną o żurku

Aromatyczna biała kiełbasa prosto z pieca. Postawisz ją na stole, a goście zapomną o żurku

Dodano: 
Pieczona biała kiełbasa
Pieczona biała kiełbasa Źródło: Shutterstock / wideonet
Jeśli zwykle podajesz w święta gotowaną białą kiełbasę, choć raz spróbuj tej z pieca. Upieczona z aromatycznymi dodatkami będzie chrupiąca i pełna smaku. Możesz ją zaserwować z ćwikłą lub chrzanem.

Biała kiełbasa to kolejny produkt charakterystyczny dla świąt wielkanocnych. Gotowaną zwykle podaje się do żurku, jednak na tym nie kończą się możliwości tego przysmaku. Wystarczy tylko wymienić białą kiełbasę smażoną z cebulą i jabłkami czy pieczoną w cieście francuskim, by od razu zmienić zdanie na jej temat. Białą kiełbasę można naprawdę przygotować na wiele sposobów. Dziś pokażemy wam jeden z nich.

Co można dodać do pieczonej białej kiełbasy?

Jeśli chcesz tylko dodać aromatu białej kiełbasie, upiecz ją z dodatkiem świeżych ziół np. rozmarynu, tymianku, a także cebuli czy czosnku. Możesz też upiec ją w aromatycznej marynacie składającej się z musztardy, wina i miodu. Dobrze też będzie smakować upieczona w piwie.

Do białej kiełbasy przed pieczeniem możesz też dołożyć cząstki: ziemniaków, cebuli, pomidorów, jabłek, a także kawałki marchewek czy oliwki. Dzięki temu powstanie o wiele pożywniejsze danie.

Jak przygotować pieczoną białą kiełbasę?

Pieczona biała kiełbasa to coś prostego, ale efektownego i pysznego. Spójrzcie, jak łatwo ją zrobić.

Przepis: Pieczona biała kiełbasa

Biała kiełbasa pieczona z winem, czosnkiem i ziołami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kawałków białej surowej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1-2 gałązki rozmarynu lub tymianku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kiełbasyKiełbasę opłucz, osusz, nie dziel jej na pojedyncze kiełbaski. Naczynie żaroodporne natłuść olejem, ułóż w nim spiralnie białą kiełbasę. Ponakłuwaj ją wykałaczką.
  2. Obkładanie kiełbasy i pieczenieKiełbasę obłóż cząstkami cebuli i ząbkami czosnku. Wciśnij między nią zioła, całość polej winem, a potem skrop olejem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać pieczoną białą kiełbasę?

Białą pieczoną kiełbasę można potraktować jako przekąskę i wtedy podać ją np. z musztardą, ketchupem, chrzanem lub ćwikłą. Z jej smakiem doskonale też będą się komponować kiszone ogórki i sałatki, np. z pomidorów.

Jednak biała pieczona kiełbasa doskonale sprawdzi się także jako pożywne danie. Wystarczy, że zaserwujesz ją z ziemniakami gotowanymi czy pieczonymi albo z kluskami śląskimi. Do tego idealnie będzie pasować np. kapusta zasmażana.

Czytaj też:
Jak gotować białą kiełbasę, by nie pękała? Ważny jest jeden szczegół
Czytaj też:
Domowa biała kiełbasa nie ma sobie równych. Potrzebna jest maszynka do mielenia mięsa