Biała kiełbasa to kolejny produkt charakterystyczny dla świąt wielkanocnych. Gotowaną zwykle podaje się do żurku, jednak na tym nie kończą się możliwości tego przysmaku. Wystarczy tylko wymienić białą kiełbasę smażoną z cebulą i jabłkami czy pieczoną w cieście francuskim, by od razu zmienić zdanie na jej temat. Białą kiełbasę można naprawdę przygotować na wiele sposobów. Dziś pokażemy wam jeden z nich.
Co można dodać do pieczonej białej kiełbasy?
Jeśli chcesz tylko dodać aromatu białej kiełbasie, upiecz ją z dodatkiem świeżych ziół np. rozmarynu, tymianku, a także cebuli czy czosnku. Możesz też upiec ją w aromatycznej marynacie składającej się z musztardy, wina i miodu. Dobrze też będzie smakować upieczona w piwie.
Do białej kiełbasy przed pieczeniem możesz też dołożyć cząstki: ziemniaków, cebuli, pomidorów, jabłek, a także kawałki marchewek czy oliwki. Dzięki temu powstanie o wiele pożywniejsze danie.
Jak przygotować pieczoną białą kiełbasę?
Pieczona biała kiełbasa to coś prostego, ale efektownego i pysznego. Spójrzcie, jak łatwo ją zrobić.
Przepis: Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa pieczona z winem, czosnkiem i ziołami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
- 8 kawałków białej surowej kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1-2 gałązki rozmarynu lub tymianku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kiełbasyKiełbasę opłucz, osusz, nie dziel jej na pojedyncze kiełbaski. Naczynie żaroodporne natłuść olejem, ułóż w nim spiralnie białą kiełbasę. Ponakłuwaj ją wykałaczką.
- Obkładanie kiełbasy i pieczenieKiełbasę obłóż cząstkami cebuli i ząbkami czosnku. Wciśnij między nią zioła, całość polej winem, a potem skrop olejem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podać pieczoną białą kiełbasę?
Białą pieczoną kiełbasę można potraktować jako przekąskę i wtedy podać ją np. z musztardą, ketchupem, chrzanem lub ćwikłą. Z jej smakiem doskonale też będą się komponować kiszone ogórki i sałatki, np. z pomidorów.
Jednak biała pieczona kiełbasa doskonale sprawdzi się także jako pożywne danie. Wystarczy, że zaserwujesz ją z ziemniakami gotowanymi czy pieczonymi albo z kluskami śląskimi. Do tego idealnie będzie pasować np. kapusta zasmażana.
Czytaj też:
Jak gotować białą kiełbasę, by nie pękała? Ważny jest jeden szczegółCzytaj też:
Domowa biała kiełbasa nie ma sobie równych. Potrzebna jest maszynka do mielenia mięsa