Nie mogę się zdecydować, jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc. To moje 3 najlepsze typy
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Nie mogę się zdecydować, jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc. To moje 3 najlepsze typy

Dodano: 
Pieczona biała kiełbasa
Pieczona biała kiełbasa Źródło:Shutterstock / zi3000
Wielkanoc coraz bliżej. Zaczynamy więc planować, co przygotujemy na te święta. Ja mam dylemat, w jaki sposób przyrządzić w tym roku białą kiełbasę. Upiec ją, usmażyć, a może ugotować?

Biała kiełbasa jest obowiązkowa na wielkanocnym stole. Bez niej te święta nie będą smakowały tak samo. Nie obędzie się bez niej żurek, ale można z niej też przygotować samodzielną potrawę. Większość osób po prostu gotuje białą kiełbasę, jednak można ją przyrządzić na wiele smacznych sposobów. Ja z pewnością wybiorę jedną lub dwie propozycje z trzech poniższych.

Przepis: Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i czosnkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 6 kawałków białej, surowej kiełbasy
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • majeranek
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie białej kiełbasyKiełbasę opłucz, nie rozdzielaj na pojedyncze kawałki, bo wtedy całość będzie się lepiej trzymać. Możesz ją też ładnie zawinąć w naczyniu żaroodpornym. Naczynie natłuść olejem, ułóż w nim ponakłuwaną wykałaczką kiełbasę.
  2. Pieczenie białej kiełbasyObłóż cząstkami cebul i ząbkami czosnku, oprósz majerankiem i pieprzem, skrop pozostałym olejem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż kiełbasa ładnie się zrumieni.

Przepis: Biała kiełbasa smażona

Biała kiełbasa smażona z cebulą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kawałków białej kiełbasy surowej
  • 4 duże cebule
  • 3-4 łyżki oleju
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie kiełbasyKiełbasę opłucz, ponakłuwaj wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej, połóż kiełbaski i zrumień je z każdej strony.
  2. Smażenie kiełbasy z cebuląCebule obierz, pokrój w półplasterki, dodaj do kiełbasy. Oprósz majerankiem, solą i pieprzem. Smaż na niedużym ogniu ok. 20 minut, aż cebula zrobi się miękka, a kiełbasa dojdzie też w środku.

Przepis: Biała kiełbasa gotowana

Kiełbasa gotowana w piwie z miodem i przyprawami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kawałków białej kiełbasy surowej
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 3 łyżki miodu
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie marynatyDo garnka wlej piwo, dodaj miód, przekrojoną na pół cebulę oraz przyprawy. Całość zagotuj i gotuj na niedużym ogniu ok. 10 minut, przestudź.
  2. Gotowanie kiełbasyBiałą kiełbasę ponakłuwaj wykałaczką. Włóż ją do marynaty, gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut.

Biała kiełbasa – surowa czy parzona?

Wiele osób zastanawia się, jaką kiełbasę białą wybrać na Wielkanoc. Czy kupić pętka kiełbasy surowej, czy może parzonej? Jak sama nazwa wskazuje, podstawowa różnica między nimi jest taka, że kiełbasa parzona, jest poddana wstępnej obróbce termicznej, a surowa nie. Z tego powodu różni się nieco sposób przygotowywania obu kiełbas. Parzoną przed spożyciem wystarczy tylko podgrzać. Surowa zawiera surowe mięso, dlatego wymaga odpowiednio długiego gotowania czy pieczenia. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by białą kiełbasę parzoną upiec, jednak wystarczy, by się ładnie zrumieniła.

Inna, ważna różnica między kiełbasą białą surową i parzoną dotyczy czasu ich przechowywania. Surowej białej kiełbasy nie powinniśmy trzymać w lodówce dłużej niż 2 doby, sparzoną możemy przechowywać do 4 dni. Jedna i druga powinna być trzymana w otwartym pojemniku. Jeśli jednak chcesz dłużej przechowywać białą kiełbasę, najlepiej ją zamrozić.

Czytaj też:
Faszerowane jajka to moja specjalność. Szybko się je robi, a wyglądają jak z obrazka
Czytaj też:
Sekret obłędnie pysznego żurku na Wielkanoc. Wszyscy będą pytać o przepis

Źródło: smaki.pl