Domowa biała kiełbasa nie ma sobie równych. Potrzebna jest maszynka do mielenia mięsa
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Domowa biała kiełbasa nie ma sobie równych. Potrzebna jest maszynka do mielenia mięsa

Dodano: 
Robienie białej kiełbasy
Robienie białej kiełbasy Źródło: Shutterstock / SpockyPo
Domowa biała kiełbasa bije na głowę tę ze sklepu. Wbrew pozorom wcale nie jest trudna do zrobienia. Jedyny sprzęt, jakiego potrzebujesz, to maszynka do mielenia mięsa.

U mnie w domu nikt nigdy nie kupował białej kiełbasy w sklepie. Babcia z dziadkiem zawsze robili ją samodzielnie przed świętami, potem tę tradycję przejęła moja mama. Zrobienie domowej białej kiełbasy wbrew pozorom wcale nie jest trudne, a pracę wynagrodzi wyjątkowy smak.

Jak zrobić domową białą kiełbasę?

Najważniejsza rzecz, jaka jest niezbędna do zrobienia domowej białej kiełbasy to maszynka do mielenia mięsa z sitkami o różnej grubości oraz końcówką masarską, która zazwyczaj jest w komplecie razem z maszynką – to specjalna rurka, którą nakłada się na maszynkę i która pozwala napełniać kiszki mięsem. Tradycyjną białą kiełbasę robi się, wykorzystując jelita wieprzowe, które napełnia się mięsnym farszem – takie jelita zwykle bez trudu można dostać w dobrych sklepach mięsnych przed Wielkanocą.

W moim przepisie jest dużo majeranku, bo u mnie w domu zawsze biała kiełbasa była tak robiona i taką wersję polecam. Wiem jednak, że nie każdy lubi majeranek w białej kiełbasie – jeśli należysz do tych osób, po prostu pomiń dodatek tej przyprawy. Kluczem do dobrej kiełbasy jest jej odpowiednie wyrobienie. Poświęć na tę czynność ok. 10 minut i wyrabiaj kiełbasę dłońmi. Woda, którą dodajesz do mięsa, musi być zimna.

Rada: robienie domowej białej kiełbasy możesz sobie rozłożyć na dwa dni: doprawione i wyrobione mięso można odstawić na noc do lodówki, dzięki temu smaki jeszcze lepiej się przegryzą, a na drugi dzień możesz już napełniać jelita mięsem.

Przepis: Domowa biała kiełbasa

Tradycyjna biała kiełbasa wieprzowa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 kg boczku wieprzowego (surowego)
  • 2 szklanki wody
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki majeranku
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 10 m jelit wieprzowych

Sposób przygotowania

  1. Mielenie mięsaCałe mięso trzeba zmielić maszynką do mielenia mięsa: boczek na drobnych oczkach, karkówkę i łopatkę na grubszych oczkach.
  2. Doprawianie mięsaDo mięsa dodaj wszystkie przyprawy, w tym czosnek przepuszczony przez praskę i majeranek roztarty w dłoniach. Dodaj zimną wodę i mieszaj wszystko rękami nawet 10 minut.
  3. Robienie kiełbasyJelita wieprzowe namocz i opłucz dobrze. Na maszynkę do mielenia nałóż końcówkę masarską, na którą naciągnij jelita. Napełniaj jelita mięsem (końcówki zawiąż, a na łączeniu pomiędzy kiełbaskami zawijaj kilka razy).

Surową białą kiełbasę należy przechowywać w lodówce nie dłużej, niż trzy dni. Aby nieco przedłużyć jej trwałość, sparz białą kiełbasę (włóż na kilka minut do lekko gotującej się wody). Surową białą kiełbasę można także zamrozić – wówczas można ją przechowywać nawet pół roku.

Czytaj też:
Szef kuchni zdradził przepis na soczysty pasztet drobiowy. Piecze się tylko pół godziny
Czytaj też:
Mięso nigdy nie było tak soczyste. Wystarczy jeden dodatek, a wszyscy będą prosić o dokładkę

Źródło: smaki.pl