Konfiturę do herbaty robię z niepozornych owoców. Zastępuje cukier i cytrynę, a smakuje o niebo lepiej

Konfiturę do herbaty robię z niepozornych owoców. Zastępuje cukier i cytrynę, a smakuje o niebo lepiej

Dodano: 
Konfitura z pigwy
Konfitura z pigwy Źródło: Shutterstock / Lyudmila Mikhailovskaya
Z tych twardych owoców można zrobić głównie przetwory. Kawałki pigwy w syropie to jedna z najlepszych konfitur, które robię na zimę. W tym roku przygotuję więcej, by znów nie skończyła się przed sezonem na przeziębienia.

Na owoce pigwy zwykle nie ma chętnych. Są kwaśne i suche, więc nie nadają się do jedzenia na surowo. Plasterki można dołożyć do napoju, o ile jednak lepsza jest herbata z konfiturą. Zapraszam po przepis na wyjątkowe cudo.

Jak przygotować konfiturę z pigwy?

Ten przetwór można przygotować w prosty sposób, zasypując owoce na dwie godziny cukrem, a następnie gotując. Powstanie jednak papka, podczas gdy prawdziwa konfitura to kawałki owoców zanurzone w gęstym syropie. Dlatego zrobienie jej wymaga więcej pracy, a przede wszystkim czekania. Na pewno jednak się opłaca, bo tak otrzymany słodki dodatek nie ma sobie równych.

Przepis: Konfitura z pigwy

Kawałki kandyzowanej pigwy w słodkim syropie

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
119 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg pigwy
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówUmyte pigwy obierz cienko ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ na drobne kawałki. Wrzuć do garnka i zalej wrzącą wodą, by tylko przykryła owoce. Zagotuj i odcedź, pozostawiając 3/4 szklanki płynu.
  2. Gotowanie syropuPołącz odłożony płyn z garnka z cukrem, zagotuj syrop i wrzuć owoce. Doprowadź do wrzenia, po czym wstrząśnij garnkiem i odstaw do ostygnięcia.
  3. Robienie konfituryZimny syrop zlej znad owoców i gotuj kilka minut. Następnie znów dodaj odcedzone owoce, gotuj 5 minut i ostudź. Czynności powtórz: wyjmij owoce, zagotuj syrop, dodaj je z powrotem i gotuj do momentu, aż staną się przezroczyste.

Jak zrobić konfiturę z pigwy na zimę?

Aby przetwór był dobry na zimę, trzeba go zapasteryzować. Pakuje się go do wyparzonych słoików, pozostawiając wolny margines. Dzięki niemu wieczka zassą się przy stygnięciu, zapewniając hermetyczne zamknięcie. Słoiki ustawia się w odstępach w garnku wyłożonym ściereczką. Jeśli są gorące, można zalać je wrzątkiem, ale tylko do 3/4 wysokości. Następnie trzeba gotować wodę na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Później przetwory można już wystawiać i chłodzić.

Co najlepiej zrobić z pigwy?

Z tych owoców warto przygotować różne smaczne przetwory o kwaskowatym smaku i sporej zawartości witaminy C. Jest tym wyższa, im krócej je podgrzewamy. Oprócz konfitur najbardziej popularne są dżemy i marmolady z miąższu gotowanego z cukrem.

Nieco inaczej niż zazwyczaj robi się natomiast sok. Nie można wycisnąć go w sokowirówce, ale da się uwolnić przez zasypanie obranych kawałków cukrem. Całość trzeba odstawić na kilka dni w chłodne miejsce, a potem zlać płyn do czystych butelek i ewentualnie poddać pasteryzacji.

Natomiast kawałki owoców wraz ze skórką można zasypać cukrem, a po kilku dniach zalać spirytusem, by po upływie miesiąca uzyskać prozdrowotną nalewkę.

Czytaj też:
Z sezonowych owoców robię pyszną galaretkę. Ten dodatek do deserów, mięs i serów znika w ekspresowym tempie
Czytaj też:
Te placki z sezonowym owocem robię szybko, a biją racuchy na głowę. Przepis jest banalny