Pigwa to owoc niedoceniany. Zwykle wykorzystywany jest do sporządzania syropów czy nalewek, a kryje w sobie ogromny potencjał kulinarny. Lekko cierpki i kwaskowy smak pigwy idealnie pasuje do placków. Taką pyszną alternatywę racuchów usmażyłam już nie raz, bo moi bliscy ją wręcz ubóstwiają.
Jak zrobić pyszne placki z pigwą?
To proste danie, które łączy w sobie słodycz z delikatną kwaskowatością, zrobisz szybko i bez większego wysiłku. Wystarczy, że obierzesz pigwę i zetrzesz ją na tarce, a uzyskany mus owocowy połączysz z pozostałymi składnikami ciasta. Po usmażeniu będzie więcej niż pysznie.
Przepis: Placki z pigwą
Pyszne placki z sezonowym owocem, które smakują lepiej niż racuchy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 397 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg pigwy
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie owocówPigwę umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Owoce zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wykonanie ciasta na racuchyDo dużej miski wbij jajka. Ubij je z cukrem, a następnie wsyp przesianą przez sito mąkę pszenną, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Dodaj też startą pigwę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Smażenie placków z pigwąNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu, aż z obu stron będą miały złoty kolor.
Jak podać racuchy z kwaskową nutą?
Gotowe placki z pigwą koniecznie odsącz na papierowym ręczniku i podawaj na ciepło. Świetnie smakują, gdy są posypane cukrem pudrem lub polane miodem. W takiej formie najchętniej zajadają je moje dzieci. Do porcji smakołyku możesz też dodać gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę.
Inne warianty placków z pigwą
Masę na racuchy z kwaskową nutą możesz wzbogacić o przyprawy korzenne. Pigwa, podobnie jak jabłko, wiele zyskuje, gdy wsypuje się do niej nieco cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej. Jednak korzystaj z tych dodatków z rozwagą – pół łyżeczki w zupełności wystarczy. Nie chcesz, by ciasto na placki nabrało gorzkiego posmaku.
Jeśli nie posłodzisz ciasta na placki z pigwą – albo choć zmniejszysz znacząco ilość dodawanego cukru – będziesz mogła podać danie na słono np. z serem feta lub ulubioną wędliną. Te nieoczywiste połączenia smakowe są bardzo przyjemne i mojemu mężowi szczególnie przypadły do gustu.
Pigwę w tym przepisie możesz wymieszać z jabłkami. Wybierz jednak owoce w taki sposób, by masa miała jednak kwaskową nutę. Wtedy smak placków wciąż będzie pyszny, cukier stanie się zbędny, a kolor alternatywy racuchów nie wyjdzie zbyt ciemny.
Czytaj też:
Mieszam gęste ciasto i dodaję twaróg. Tak puszystych i pożywnych racuchów jeszcze nie jadłaśCzytaj też:
Mój patent na placki ziemniaczane z batatów. Posypałam danie pysznym dodatkiem, który zrobił robotę