Do kanapek i sałatek dodaję tylko tę cebulę. Znika ze słoików w takim tempie, że wciąż muszę robić nową

Do kanapek i sałatek dodaję tylko tę cebulę. Znika ze słoików w takim tempie, że wciąż muszę robić nową

Dodano: 
Marynowana czerwona cebula
Marynowana czerwona cebula Źródło: Shutterstock / Octavio Parra
O tej porze roku przetwory z cebuli biją u mnie rekordy popularności. Wszyscy zajadają się marynowanymi krążkami i nikt nie choruje. Aromatyczny dodatek uświetnia wszelkie dania, do których stosuje się warzywo surowe.

Jest tak pyszna, że kładę plasterki na chlebie z masłem. Piklowana cebula podkręca też smak serów, wędlin czy tofu. Dorzucam ją do pizzy i zapiekanek. Mieszam z warzywami w surówkach i sałatkach, a nawet dodaję do sosów. Tak wiele zastosowań, a tylko pół godziny pracy to jakaś magia.

Jak zrobić marynowaną cebulę w słoiku?

Przygotowanie tego przetworu jest banalnie proste. Do pokrojonej cebuli wystarczy dodać zalewę z przyprawami i całość zapasteryzować. Jeżeli ma być jedzona na bieżąco, ostatni krok można pominąć i schować słoiki do lodówki. Osobiście wolę wersję bez podgrzewania, bo warzywo zachowuje jędrność. Już po kilku dniach przechodzi wszystkimi smakami i jest gotowe do jedzenia.

Przepis: Cebula marynowana w słoiku

Pyszne plasterki czerwonej cebuli w zalewie octowej z rozmarynem i pieprzem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
65 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 gałązki rozmarynu
  • młotkowany pieprz czarny do smaku
  • 1 l wody
  • 0,5 litra octu z białego wina
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Układanie cebuliObierz cebulę i pokrój w plasterki. Ułóż dość ciasno w wyparzonych litrowych słoikach, dodając do każdego po 2 listki laurowe i kulki ziela, a także po gałązce pociętego rozmarynu. Na koniec oprósz po wierzchu pieprzem.
  2. Dodawanie zalewyZagotuj ocet z solą i cukrem, a gdy się rozpuszczą, lekko przestudź marynatę i wlej do słoików.

Jak pasteryzować cebulę w słoikach?

Marynowaną cebulę można przechowywać miesiącami, gdy przetwór podda się pasteryzacji. Klasyczna metoda to gotowanie w garnku. Dno trzeba wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki tak, by się nie stykały, zalać do 3/4 wysokości wodą i przykryć garnek. Po doprowadzeniu do wrzenia należy gotować 10 minut, a po wyłączeniu palnika trzymać jeszcze 5 minut pod pokrywką. Potem słoiki należy wyjąć. Powinny wystygnąć ustawione do góry dnem. Potem można już przenieść je w ciemne i chłodne miejsce.

Przepis na marynowane cebulki perłowe

W marynacie przygotowuje się także pyszne miniaturowe cebulki, nazywane perłowymi. Do przetworu bierze się kilogram cebulek o średnicy 2-3 cm, które należy obrać, zblanszować przez 2-3 minuty we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie trzeba umieścić je w słoikach i do każdego dołożyć po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Zalewę przygotowuje się z 1,5 litra wrzątku, dodając po 50 g cukru i soli oraz szklankę octu 10%, czyli spirytusowego. Gorący płyn trzeba wlać do słoików, pozostawiając niewielki margines, zakręcić je i pasteryzować przez 25 minut w garnku z wodą.

Czytaj też:
Do słoika wkładam dynię z przyprawami i zalewam gorącym płynem. To najlepszy patent na jesienne warzywo
Czytaj też:
Grzyby marynowane od mojej szwagierki to przepis idealny. Nie ślimaczą się po wyjęciu z zalewy