Tradycyjna wiśniówka na spirytusie. Wielu Polaków popełnia przy jej robieniu podstawowy błąd

Tradycyjna wiśniówka na spirytusie. Wielu Polaków popełnia przy jej robieniu podstawowy błąd

Dodano: 
Wiśnie
Wiśnie Źródło: Unsplash
Nalewka z wiśni to jedna z najpopularniejszych owocowych nalewek. Wiśniówkę robi się w wielu domach, ale jednocześnie wiele osób popełnia przy tym jeden błąd.

Wiśniówka to nalewka bardzo łatwa do zrobienia i jednocześnie nalewka, której przypisuje się właściwości lecznicze. Nalewkę z wiśni najczęściej robi się na spirytusie i dodaje do niej cukier.

WAŻNE: Nalewki z wiśni nie mogą pić dzieci, kobiety w ciąży i inne osoby, które z różnych powodów nie powinny spożywać alkoholu. Według wytycznych WHO nie ma bezpiecznej dawki alkoholu.

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Wiśnie na nalewkę powinny być świeże, nie mogą być zepsute czy z pleśnią. Wiśnie należy wydrylować. Wiele osób już na samym początku popełnia błąd i najpierw zasypuje wiśnie cukrem, aby puściły sok, a dopiero potem dodaje alkohol. To jednak powoduje, że rozpoczyna się proces fermentacji, a owoce (często wystawione na słońce) tracą swoje cenne właściwości. Zalanie ich alkoholem sprawi, że zachowają nie tylko smak, ale i cenne właściwości zdrowotne. Cukier można dodać na kolejnym etapie.

Przepis: Nalewka z wiśni

Tradycyjna wiśniówka na spirytusie.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
8385

Składniki

  • 1 kg wiśni
  • 500 g cukru
  • 700 ml spirytusu
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Robienie nalewkiWiśnie wydryluj i zalej w słoiku spirytusem i wodą. Wymieszaj, zakręć odstaw na 6 tygodni, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zlej płyn, a wiśnie zasyp cukrem i odstaw aż do całkowitego rozpuszczenia cukru – również potrząsaj słojem co jakiś czas. Następnie zlej słodki płyn i połącz z resztą nalewki.
  2. Zlewanie nalewkiTaką nalewkę odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc, a potem zlej znad osadu, który się utworzy na dnie. Wiśniówka jest dobra po ok. 4-5 miesiącach.

Do nalewki można też dodać oprócz owoców kilka listków zerwanych z drzewa wiśniowego. To doda trunkowi wytrawności i ciekawszego smaku.

Rada: słodkie wiśnie, choć oddały już większość swojego smaku, mimo wszystko po zlaniu nalewki można wykorzystać do deserów.

Jakie właściwości mają wiśnie?

Nalewka wiśniowa jest przez wiele osób uznawana za nalewkę leczniczą, ze względu na cenne właściwości wiśni. Te owoce są cenione w medycynie naturalnej przede wszystkim w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Są bogate w przeciwutleniacze, pomagają zwiększać odporność i hamują procesy starzenia. Sprzyjają też urodzie i zdrowiu skóry, włosów i paznokci. Wiśnie polecane są także dla łagodzenia objawów menopauzy. To również owoce, które mogą stanowić cenny element diet antynowotworowych czy diet redukcyjnych.

Czytaj też:
Leczniczą nalewkę z dziewanny dobrze znały nasze babcie. Zrób teraz, wykorzystasz zimą
Czytaj też:
Nazywa się ją królową nalewek. Zacznij robić teraz, a podziękujesz sobie w Boże Narodzenie

Źródło: smaki.pl