Te owsiane babeczki wyparły u mnie sklepowe przekąski. Zrób je i zobacz, jak szybko znikają

Te owsiane babeczki wyparły u mnie sklepowe przekąski. Zrób je i zobacz, jak szybko znikają

Dodano: 
Owsiane babeczki z cukinią
Owsiane babeczki z cukinią Źródło: Shutterstock / Amallia Eka
Te owsiane babeczki z lekkim dodatkiem to zdrowa alternatywa dla słonych i słodkich przekąsek ze sklepu. Sprawdź prosty i szybki przepis, który możesz modyfikować na wiele sposobów.

Połączenie płatków owsianych, cukinii, orzechów włoskich, kefiru oraz kilku prostych dodatków pozwala przygotować lekkie, puszyste i obłędnie pyszne babeczki, które doskonale smakują na ciepło i na zimno.

Dlaczego warto upiec owsiane babeczki z cukinią?

Owsiane babeczki z cukinią to świetny sposób na wykorzystanie letniego warzywa. Są lekkostrawne, dostarczają błonnika z płatków owsianych i zdrowych tłuszczów z orzechów. To idealna przekąska, która zapewnia długie uczucie sytości, zapobiega podjadaniu niezdrowych przegryzek oraz lekka alternatywa dla tradycyjnego obiadu w upalne dni.

Jak zrobić lekkie i sycące owsiane babeczki z cukinią?

Przygotowanie ciasta na babeczki owsiane z cukinią nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, dodać startą na tarce cukinię i ponownie wymieszać, a następnie przełożyć ciasto do papilotek. Cukinia do ciasta powinna być odciśnięta z soku (możesz startą na tarce cukinię lekko nasolić, żeby puściła więcej wody).

Przepis: Owsiane babeczki z cukinią

Wilgotne babeczki o delikatnym orzechowo-owsianym smaku, z subtelną nutą cukinii.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
178 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka całych płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka zmielonych na pył płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki startej na tarce cukinii
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie suchych składników ciastaW dużej misce wymieszaj całe i zmielone płatki owsiane, 1 łyżeczkę soli, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz drobno posiekane orzechy włoskie (orzechy możesz uprażyć na suchej patelni, żeby wydobyć więcej smaku).
  2. Przygotowanie mokrych składnikówDo mniejszej miski wbij jajka, dodaj kefir, roztopione (ostudzone) masło i wymieszaj rózgą kuchenną.
  3. Uszykowanie cukiniiCukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij warzywo z nadmiaru soku.
  4. Łączenie składnikówMokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj rózgą kuchenną lub silikonową łopatką. Stopniowo dodawaj do ciasta cukinię i mieszaj jedynie do połączenia się składników.
  5. Przygotowanie do pieczeniaWypełnij papilotki masą do 2/3 wysokości. Wierzch babeczek możesz dodatkowo posypać całymi płatkami owsianymi.
  6. PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 25-30 minut – babeczki powinny wyrosnąć i przyrumienić się z wierzchu.

Babeczki owsiane z cukinią podaję z dodatkiem sosów. Świetnie sprawdzą się np. guacamole, salsa i sos czosnkowy.

Opcjonalne dodatki do ciasta na owsiane babeczki z cukinią

Przepis podstawowy możesz modyfikować, dodając inne warzywa, zioła oraz przyprawy np.:

  • startą na tarce marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pokrojonego w drobną kostkę selera naciowego, drobno poszatkowanego pora, pokrojoną w kostkę lub startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek;
  • starty na tarce lub pokrojony w drobną kostkę ser żółty (np. gouda, edamski), ser mozzarella, ser gorgonzola, ser feta;
  • koperek, natkę pietruszki, natkę kolendry, szczypiorek, cebulkę dymkę, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, oregano, majeranek, tymianek;
  • paprykę mieloną słodką, ostrą lub wędzoną, mieszanki przypraw np. przyprawę curry, płatki chili, świeżo zmielony pieprz, suszone pomidory w płatkach.

Wyśmienicie smakują również owsiane babeczki z cukinią oraz szynką.

Czytaj też:
Tylko 20 minut i pachnie jak u babci. Przepis na ciepłe bułeczki bez drożdży
Czytaj też:
Jeden kęs i przepadniesz. Tak robię puszyste bułeczki z serem i czosnkiem na śniadanie