Połączenie płatków owsianych, cukinii, orzechów włoskich, kefiru oraz kilku prostych dodatków pozwala przygotować lekkie, puszyste i obłędnie pyszne babeczki, które doskonale smakują na ciepło i na zimno.
Dlaczego warto upiec owsiane babeczki z cukinią?
Owsiane babeczki z cukinią to świetny sposób na wykorzystanie letniego warzywa. Są lekkostrawne, dostarczają błonnika z płatków owsianych i zdrowych tłuszczów z orzechów. To idealna przekąska, która zapewnia długie uczucie sytości, zapobiega podjadaniu niezdrowych przegryzek oraz lekka alternatywa dla tradycyjnego obiadu w upalne dni.
Jak zrobić lekkie i sycące owsiane babeczki z cukinią?
Przygotowanie ciasta na babeczki owsiane z cukinią nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, dodać startą na tarce cukinię i ponownie wymieszać, a następnie przełożyć ciasto do papilotek. Cukinia do ciasta powinna być odciśnięta z soku (możesz startą na tarce cukinię lekko nasolić, żeby puściła więcej wody).
Przepis: Owsiane babeczki z cukinią
Wilgotne babeczki o delikatnym orzechowo-owsianym smaku, z subtelną nutą cukinii.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 178 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka całych płatków owsianych górskich
- 1 szklanka zmielonych na pył płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki startej na tarce cukinii
- 3/4 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie suchych składników ciastaW dużej misce wymieszaj całe i zmielone płatki owsiane, 1 łyżeczkę soli, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz drobno posiekane orzechy włoskie (orzechy możesz uprażyć na suchej patelni, żeby wydobyć więcej smaku).
- Przygotowanie mokrych składnikówDo mniejszej miski wbij jajka, dodaj kefir, roztopione (ostudzone) masło i wymieszaj rózgą kuchenną.
- Uszykowanie cukiniiCukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij warzywo z nadmiaru soku.
- Łączenie składnikówMokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj rózgą kuchenną lub silikonową łopatką. Stopniowo dodawaj do ciasta cukinię i mieszaj jedynie do połączenia się składników.
- Przygotowanie do pieczeniaWypełnij papilotki masą do 2/3 wysokości. Wierzch babeczek możesz dodatkowo posypać całymi płatkami owsianymi.
- PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 25-30 minut – babeczki powinny wyrosnąć i przyrumienić się z wierzchu.
Babeczki owsiane z cukinią podaję z dodatkiem sosów. Świetnie sprawdzą się np. guacamole, salsa i sos czosnkowy.
Opcjonalne dodatki do ciasta na owsiane babeczki z cukinią
Przepis podstawowy możesz modyfikować, dodając inne warzywa, zioła oraz przyprawy np.:
- startą na tarce marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pokrojonego w drobną kostkę selera naciowego, drobno poszatkowanego pora, pokrojoną w kostkę lub startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek;
- starty na tarce lub pokrojony w drobną kostkę ser żółty (np. gouda, edamski), ser mozzarella, ser gorgonzola, ser feta;
- koperek, natkę pietruszki, natkę kolendry, szczypiorek, cebulkę dymkę, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, oregano, majeranek, tymianek;
- paprykę mieloną słodką, ostrą lub wędzoną, mieszanki przypraw np. przyprawę curry, płatki chili, świeżo zmielony pieprz, suszone pomidory w płatkach.
Wyśmienicie smakują również owsiane babeczki z cukinią oraz szynką.
Czytaj też:
Tylko 20 minut i pachnie jak u babci. Przepis na ciepłe bułeczki bez drożdżyCzytaj też:
Jeden kęs i przepadniesz. Tak robię puszyste bułeczki z serem i czosnkiem na śniadanie