Z tuńczyka z puszki i kilku składników robię rewelacyjną sałatkę. Jest jak znalazł na przekąskę

Z tuńczyka z puszki i kilku składników robię rewelacyjną sałatkę. Jest jak znalazł na przekąskę

Dodano: 
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Są sałatki, które nigdy mi się nie przejedzą i nie znudzą. Należy do nich sałatka z tuńczykiem, która zachwyca pełnym smakiem i pożywnością. Ta potrawa doskonale sprawdza się na przekąskę, można ją też zjeść na kolację lub lunch.

Tuńczyk z puszki to produkt, który zawsze mam w swoich zapasach. To dlatego, że często robię na jego bazie pyszną, pożywną sałatkę. Czasami podaję ją na kolację, ale zwykle zjadamy ją na przekąskę lub zabieram jako lunch do pracy. By powstał ten smakołyk, wystarczy połączyć ze sobą kilka niewyszukanych składników. To danie proste i ekspresowe.

Skrobiowy składnik do sałatki

Tuńczyk z puszki stanowi o zdrowotnych walorach mojej sałatki. Jednak to nie jest jedyny pożywny i wartościowy produkt, który wchodzi w skład tej potrawy. Dokładam też do niej ugotowane na twardo jajko oraz skrobiowy składnik. Zwykle jest to grubszy makaron, który w prosty sposób podnosi wartość odżywczą sałatki. Można go też jednak zastąpić ryżem ugotowanym na sypko. Może to być ryż biały długoziarnisty, ryż parboiled lub pełnoziarnisty.

Jak zrobić sycącą sałatkę z tuńczykiem?

Przygotowanie mojej sałatki zaczynam od ugotowania makaronu i jajek. W czasie, gdy stygną, szykuję pozostałe dodatki do tej pożywnej przekąski. Odcedzam więc kukurydzę i tuńczyka, kroję szczypior i po chwili mogę łączyć wszystkie składniki.

Przepis: Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Pożywna sałatka z tuńczykiem z puszki, makaronem, jajkiem i kukurydzą

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g suchego, grubszego makaronu
  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź go, przelej zimną wodą, odsącz. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek, pokrój w dużą kostkę.
  2. Przygotowanie dodatkówKukurydzę odsącz z zalewy. Z tuńczyka zlej nadmiar oleju, filet podziel na nieduże kawałki. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  3. Łączenie składnikówMakaron i jajka umieść w salaterce. Dodaj do nich kukurydzę, tuńczyka, czosnek i szczypiorek. Całość wymieszaj, połącz z majonezem i jogurtem, dopraw do smaku.

Co jeszcze warto dodać do sałatki z tuńczykiem?

Do sałatki z tuńczykiem warto też dodać produkty, które zaostrzą nieco jej smak. Bardzo dobrze odnajdują się w niej kiszone ogórki i cebula, które trzeba pokroić w małą kostkę. Można też dodać coś zielonego. Niech to będzie np. posiekana drobniutko natka pietruszki, która podniesie smak i aromat i sprawi, że sałatka będzie wyglądała nadzwyczaj apetycznie.

Czytaj też:
Bajecznie prosta i szybka sałatka z trzech składników. Zrobisz ją w 10 minut, a zniknie jeszcze szybciej
Czytaj też:
Tej pożywnej sałatce nie potrafię się oprzeć. Wygląda i smakuje, że palce lizać