Tej pożywnej sałatce nie potrafię się oprzeć. Wygląda i smakuje, że palce lizać

Tej pożywnej sałatce nie potrafię się oprzeć. Wygląda i smakuje, że palce lizać

Dodano: 
Sałatka ze szpinakiem
Sałatka ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / freeskyline
Są sałatki, które zjadam z rozsądku i takie, które mogę jeść bez opamiętania. Ta pożywna ze szpinakiem należy do tych drugich. Nie tylko apetycznie wygląda, ale też doskonale smakuje. Jest idealna na przekąskę lub kolację.

Szpinak to warzywo, które zazwyczaj zjadamy w postaci jarzynki do obiadu. Jednak można go też jeść na surowo, bo świetnie nadaje się do sałatek. Doskonale pasuje do niego kilka dodatków, za sprawą których sałatka smakuje wprost obłędnie. Zobaczcie, jak przygotować takie przekąskowe cudo.

Z jakimi składnikami warto łączyć szpinak?

Szpinak to warzywo liściaste, które ma swoje zalety i wady. Stanowi doskonałe źródło beta-karotenu i kwasu foliowego, ale też zawiera kwas szczawiowy. Ten ostatni wiąże się z wapniem, w wyniku czego powstają trudno rozpuszczalne szczawiany. Sprzyjają one powstawaniu kamieni nerkowych, dlatego szpinaku nie powinniśmy jadać zbyt często.

By zmniejszyć ten negatywny wpływ kwasu szczawiowego na organizm, w potrawach warto go łączyć ze składnikami bogatymi w wapń. To między innymi produkty nabiałowe typu ser, twaróg, śmietana, jogurt oraz jajka.

Jak zrobić pożywną sałatkę ze szpinakiem?

Przygotowanie pożywnej sałatki ze szpinakiem jest całkiem proste. Wystarczy przebrać i opłukać liście szpinaku, a potem wyłożyć na nie parę składników i całość polać sosem. Ja do mojej szpinakowej sałatki dodaję zwykle trochę gotowanej komosy ryżowej, awokado, podsmażony, wędzony boczek, a także sadzone jajko. To ostatnie nie tylko syci, ale też pełni funkcję składnika zwiększającego soczystość sałatki.

Przepis: Sałatka ze szpinakiem

Pożywna sałatka na bazie liści szpinaku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 1 awokado
  • 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • ok. 50 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSzpinak opłucz, osusz. Awokado obierz, pokrój w plasterki. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Plasterki boczku pokrój na krótsze kawałki, zrumień na patelni, przełóż na talerz. Na patelni usmaż jajka sadzone.
  2. Łączenie składnikówSzpinak rozłóż do dwóch salaterek. Posyp ugotowaną komosą ryżową i pestkami dyni. Z oliwy z oliwek, octu, miodu, soli i pieprzu przygotuj sos. Polej nim sałatkę, wymieszaj. Na wierzch wyłóż kawałki awokado, zrumieniony boczek i po sadzonym jajku.

Jak podać sałatkę ze szpinakiem?

Sałatkę ze szpinakiem najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Dobrze bowiem, gdy dodany boczek i jajko sadzone są jeszcze lekko ciepłe. Sałatkę tę ze względu na dodatek jajka sadzonego przygotowuję w indywidualnych porcjach, tzn. każdemu serwuję oddzielną salaterkę.

Czytaj też:
Sałatka, którą pokochali wszyscy goście weselni. Musisz spróbować tego genialnego przepisu
Czytaj też:
Tę sałatkę z kurczakiem robię dosłownie 20 minut. Podaję na kolację lub przekąskę