Już nie gotuję szparagów. Robię z nich ekspresową zapiekankę, która zachwyca smakiem

Już nie gotuję szparagów. Robię z nich ekspresową zapiekankę, która zachwyca smakiem

Dodano: 
Zapiekanka z zielonych szparagów
Zapiekanka z zielonych szparagów Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
W sezonie na szparagi warto jak najczęściej sięgać po te zdrowe i smaczne warzywa. Zapraszam po przepis na pełną smaku zapiekankę ze szparagami i kilkoma dodatkowymi składnikami.

Niewiele potrzeba, żeby z pęczka niepozornych szparagów przygotować obłędną zapiekankę. Zamiast tracić czas na gotowanie szparagów i osobne przygotowywanie dodatków, wkładam je razem z innymi składnikami do naczynia żaroodpornego. Pyszne danie robi się niemal samo!

Jak przygotować zapiekankę z zielonych szparagów?

Zapiekankę z zielonych szparagów przygotowuję ekspresowo, przekładając składniki do naczynia żaroodpornego oraz dodając „sos” na bazie jajek i sera feta (możesz zastąpić ser feta serem mozzarella lub innym serem np. startym na tarce cheddarem). Razem ze szparagami zapiekam pomidorki koktajlowe oraz paprykę. Smak zapiekanki wzbogacam czosnkiem, tymiankiem, oregano i bazylią. Wskazówka: zanim kupisz szparagi, sprawdź, czy są świeże – powinny być jędrne, sprężyste i mieć intensywny kolor.

Smak „sosu” na bazie jajek i sera feta możesz dopasować do własnych preferencji, dodając nie tylko uwzględnione w przepisie zioła i przyprawy, ale także papryczkę chili, ostrą, słodką lub wędzoną paprykę mieloną i inne dodatki np. ulubioną mieszankę ziół i przypraw.

Przepis: Zapiekanka z zielonych szparagów

W sezonie na szparagi warto wypróbować ten przepis.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
281 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 4 duże jajka
  • 200 g sera feta

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywSzparagi umyj, osusz i odłam końcówki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę lub paseczki. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pozostaw w całości lub przekrój na pół. Możesz też użyć pozbawionych gniazd nasiennych i skórki słodkich, mięsistych pomidorów np. malinowych. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Układanie warzyw w naczyniu do zapiekaniaPrzełóż warzywa do naczynia do zapiekania, skrop oliwą, oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach oregano, tymiankiem i bazylią. Wymieszaj składniki, żeby równomiernie rozprowadzić oliwę oraz zioła i przyprawy.
  3. Przygotowanie jajekJajka wbij do miski i roztrzep widelcem, rózgą kuchenną lub mikserem (żółtko i białko powinny się połączyć, tworząc jednolitą masę). Połowę sera feta pokrusz na małe kawałki i wymieszaj z jajkami.
  4. Łączenie składnikówZalej ułożone w naczyniu do zapiekania warzywa masą jajeczno-serową i lekko potrząśnij, żeby składniki się wymieszały. Resztę sera feta pokrój w plastry i ułóż na wierzchu potrawy.
  5. PieczeniePiecz zapiekankę z zielonych szparagów przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Gotową zapiekankę podaję od razu po przygotowaniu jako przekąskę, lekki obiad oraz dodatek m.in. do dań z grilla.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Zielone i białe szparagi to nie tylko smaczne, ale także zdrowe urozmaicenie diety. Ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu, a delikatny smak doskonale współgra z innymi warzywami, produktami pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, jaja, sery) oraz sosami np. klasycznym sosem beszamelowym z gałką muszkatołową i białym pieprzem.

Szparagi pomagają uzupełnić niedobory ważnych składników odżywczych, dzięki czemu wspierają utrzymanie dobrego zdrowia. W niepozornych szparagach kryją się składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego (aminokwasy, potas), układu trawiennego (błonnik pokarmowy, prebiotyki), układu odpornościowego (witamina C), układu nerwowego (witaminy z grupy B), a także naturalne antyoksydanty (flawonoidy, witamina A, C i E), które redukują wolne rodniki tlenowe. Co więcej, szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne (20 kcal/100 g), proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Czytaj też:
Ta zupa szparagowa to mistrzostwo świata. Krem zagęszczają dwa tanie warzywa
Czytaj też:
Cukinię nadziewam 3 składnikami. To szybkie danie znika, zanim zdążę je podać