Niewiele potrzeba, żeby z pęczka niepozornych szparagów przygotować obłędną zapiekankę. Zamiast tracić czas na gotowanie szparagów i osobne przygotowywanie dodatków, wkładam je razem z innymi składnikami do naczynia żaroodpornego. Pyszne danie robi się niemal samo!
Jak przygotować zapiekankę z zielonych szparagów?
Zapiekankę z zielonych szparagów przygotowuję ekspresowo, przekładając składniki do naczynia żaroodpornego oraz dodając „sos” na bazie jajek i sera feta (możesz zastąpić ser feta serem mozzarella lub innym serem np. startym na tarce cheddarem). Razem ze szparagami zapiekam pomidorki koktajlowe oraz paprykę. Smak zapiekanki wzbogacam czosnkiem, tymiankiem, oregano i bazylią. Wskazówka: zanim kupisz szparagi, sprawdź, czy są świeże – powinny być jędrne, sprężyste i mieć intensywny kolor.
Smak „sosu” na bazie jajek i sera feta możesz dopasować do własnych preferencji, dodając nie tylko uwzględnione w przepisie zioła i przyprawy, ale także papryczkę chili, ostrą, słodką lub wędzoną paprykę mieloną i inne dodatki np. ulubioną mieszankę ziół i przypraw.
Przepis: Zapiekanka z zielonych szparagów
W sezonie na szparagi warto wypróbować ten przepis.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 281 w każdej porcji
Składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 1 duża papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 4 duże jajka
- 200 g sera feta
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywSzparagi umyj, osusz i odłam końcówki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę lub paseczki. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pozostaw w całości lub przekrój na pół. Możesz też użyć pozbawionych gniazd nasiennych i skórki słodkich, mięsistych pomidorów np. malinowych. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Układanie warzyw w naczyniu do zapiekaniaPrzełóż warzywa do naczynia do zapiekania, skrop oliwą, oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach oregano, tymiankiem i bazylią. Wymieszaj składniki, żeby równomiernie rozprowadzić oliwę oraz zioła i przyprawy.
- Przygotowanie jajekJajka wbij do miski i roztrzep widelcem, rózgą kuchenną lub mikserem (żółtko i białko powinny się połączyć, tworząc jednolitą masę). Połowę sera feta pokrusz na małe kawałki i wymieszaj z jajkami.
- Łączenie składnikówZalej ułożone w naczyniu do zapiekania warzywa masą jajeczno-serową i lekko potrząśnij, żeby składniki się wymieszały. Resztę sera feta pokrój w plastry i ułóż na wierzchu potrawy.
- PieczeniePiecz zapiekankę z zielonych szparagów przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Gotową zapiekankę podaję od razu po przygotowaniu jako przekąskę, lekki obiad oraz dodatek m.in. do dań z grilla.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Zielone i białe szparagi to nie tylko smaczne, ale także zdrowe urozmaicenie diety. Ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu, a delikatny smak doskonale współgra z innymi warzywami, produktami pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, jaja, sery) oraz sosami np. klasycznym sosem beszamelowym z gałką muszkatołową i białym pieprzem.
Szparagi pomagają uzupełnić niedobory ważnych składników odżywczych, dzięki czemu wspierają utrzymanie dobrego zdrowia. W niepozornych szparagach kryją się składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego (aminokwasy, potas), układu trawiennego (błonnik pokarmowy, prebiotyki), układu odpornościowego (witamina C), układu nerwowego (witaminy z grupy B), a także naturalne antyoksydanty (flawonoidy, witamina A, C i E), które redukują wolne rodniki tlenowe. Co więcej, szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne (20 kcal/100 g), proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Czytaj też:
Ta zupa szparagowa to mistrzostwo świata. Krem zagęszczają dwa tanie warzywaCzytaj też:
Cukinię nadziewam 3 składnikami. To szybkie danie znika, zanim zdążę je podać