Ta zupa szparagowa to mistrzostwo świata. Krem zagęszczają dwa tanie warzywa

Ta zupa szparagowa to mistrzostwo świata. Krem zagęszczają dwa tanie warzywa

Dodano: 
Zupa szparagowa
Zupa szparagowa Źródło: Shutterstock / nblx
Zupa szparagowa to u mnie obowiązkowy punkt wiosennego menu. Lubię mieć zielono na talerzu, dlatego najczęściej sięgam po zielone szparagi.

Dla mnie ta zupa to kwintesencja wiosny: jest zielono i wyjątkowo smacznie. Właściwie nie powinnam pisać, że to zupa szparagowa, a szparagowo- szpinakowa, ponieważ dorzucam do niej sporo szpinaku. Nie chodzi mi tylko o smak, ale przede wszystkim o kolor. Wrzucone na sam koniec liście dadzą zupie obłędny, żywy, zielony kolor. Ale nie to jest sekretem tego dania.

Jak zrobić krem ze szparagów?

Przygotowanie zupy jest proste i nie wymaga wiele czasu. Idealnie jeśli masz gotowy bulion (najlepiej warzywny lub drobiowy), ale jeśli nie, śmiało wykorzystaj do zrobienia zupy zwykłą wodę. Wówczas możesz do gotowania dodać listki laurowe i ziele angielskie, które dodadzą zupie więcej smaku (koniecznie je wyłów przed miksowaniem).

Bazą zupy są zielone szparagi. Jeśli są młode, nie trzeba ich obierać. Starsze, wyraźnie zdrewniałe, lepiej obrać ze skórki.

Czym zagęścić zupę krem? To pytanie nurtuje wielu domowych kucharzy i choć sposobów jest wiele, to ja od lat stosuję najczęściej ten z ziemniakami. I to jest sekret wyjątkowego smaku kremu z zielonych szparagów. Ziemniaczki są smażone z cebulą, z dodatkiem masła i duszone w białym winie (alkohol wyparuje podczas obróbki termicznej, zostanie sam smak). Można powiedzieć, że to najbardziej pracochłonna część przepisu, ale uwierz, warto. Tak przygotowane ziemniaki można wykorzystywać do zagęszczania także innych zup i bardzo ten patent polecam.

Przepis: Krem z zielonych szparagów

Pyszna i zdrowa zupa na wiosnę.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
244 w każdej porcji

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 150 g szpinaku
  • 1,5 li bulionu (lub wody)
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniakówZiemniaki pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię z rozgrzana oliwą, smaż chwilę, dodaj cebulę i masło. Smaż chwilę wszystko razem, dopraw solą i pieprzem, podlej winem. Przykryj i duś aż ziemniaki będą miękkie.
  2. Robienie kremuDo garnka wrzuć całą zawartość patelni, zalej bulionem. Odetnij ze szparagów zdrewniałe części. Odetnij główki i odłóż, a łodygi pokrój i wrzuć do zupy. Gotuj, aż będą miękkie, dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotuj minutę i zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Serwowanie zupyNa patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć główki szparagów. Smaż 1-2 minuty. Krem przelej do misek i do każdej włóż po kilka szparagowych główek.

Jak podawać krem ze szparagów?

Zupa szparagowa aż prosi o chrupiące grzanki czy pieczywo usmażone lub upieczone z masełkiem czosnkowym czy oliwą. Zupę możesz również udekorować już w talerzu kleksem gęstej śmietany. Można ją też skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Dla fanów mięsnych akcentów, proponuję włożyć do talerza chrusty z szynki dojrzewającej (przesmaż plastry na chrupko na patelni).

Czytaj też:
Jak gotować szparagi? Dzięki tym prostym poradom zrobisz idealne zielone i białe szparagi z wody
Czytaj też:
Do truskawek dodaję jeden nieoczywisty składnik. Uwielbiam to sezonowe połączenie smaków