Uwielbiamy faszerowaną cukinię. Przygotowuję to warzywo z różnymi dodatkami, ale moja rodzina najczęściej prosi o farsz z sera feta, czerwonej papryki i jajek, który ma kremową konsystencję.
Jak przygotować cukinię nadziewaną serem feta?
Ser feta, czerwona papryka i jajka to propozycja dla osób, które szukają lekkiej alternatywy dla tradycyjnych przepisów na faszerowaną cukinię. Cukinia w tym wydaniu charakteryzuje się niską kalorycznością oraz jest doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga procesy trawienne i zapewnia długie uczucie sytości. Ser feta dostarcza pełnowartościowego białka oraz wapnia, który wspiera zdrowie kości. Papryka to skarbnica witaminy C i innych, naturalnych antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu, a jajka to doskonałe źródło białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, witamin z grupy B oraz m.in. potasu, wapnia i żelaza.
Do nadziewania wybieram średniej wielkości cukinie, które nie zawiązały pestek. Warzywa kroję na pół, wydrążam i wypełniam aromatycznym nadzieniem. Tak przygotowaną cukinię wstawiam do piekarnika na około 20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości cukinii). Wskazówka: farsz możesz wzbogacić, dodając więcej warzyw np. pomidorki koktajlowe, cebulę, czosnek, liście szpinaku i pieczarki.
Przepis: Cukinia nadziewana serem feta
Faszerowana cukinia to pyszne danie na obiad lub kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 329 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 6 dużych jajek
- 200 g sera feta
- 1 mała papryka czerwona
- 1 łyżeczka ziół sycylijskich
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników farszuCukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój je wzdłuż na pół i wydrąż miąższ za pomocą łyżki. Wydrążony miąższ cukinii drobno posiekaj (o ile nie ma pestek). Paprykę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, usuń gniazdo nasienne i pokrój w małą kostkę lub paseczki. Jajka wbij do miski i roztrzep rózgą kuchenną lub mikserem (białka i żółtka powinny się połączyć). Jeżeli chcesz, żeby farsz był bardzo puszysty, to ubijaj jajka przez 5 minut.
- Łączenie składników farszuDo masy jajecznej dodaj połowę sera feta (pokrusz ser w dłoniach, pokrój w małą kostkę lub rozgnieć widelcem), posiekany miąższ z cukinii, paprykę, zioła sycylijskie oraz pieprz do smaku. Wymieszaj składniki, żeby powstała gęsta masa.
- Nadziewanie cukiniiWypełnij cukinie przygotowanym farszem. Resztę sera feta pokrusz lub pokrój w cienkie plastry i ułóż na farszu.
- PieczenieRozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ułóż nadziewane cukinie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną, a ser ładnie się przyrumieni.
Cukinia nadziewana serem feta to bardzo uniwersalne danie. Podaję ją jako danie główne, ciepłą, zdrową przekąskę oraz dodatek m.in. do grillowanych mięs.
Czym faszerować cukinię?
Wydrążoną w środku cukinię można wypełnić różnymi dodatkami. Każdy znajdzie idealny farsz, który będzie w pełni dopasowany do indywidualnych potrzeb. Jeżeli chcesz przygotować bardziej pożywne danie, to polecam wypełnić cukinię farszem na bazie mięsa mielonego, gęstego sosu pomidorowego (sos jak do spaghetti bolognese) oraz sera mozzarella lub gouda. Farsz do cukinii możesz również przygotować z m.in.:
- ugotowanego al dente ryżu oraz mięsa mielonego podsmażonego z cebulą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami,
- boczniaków, cebuli, czosnku, papryki i passaty pomidorowej,
- piersi kurczaka podsmażonej z warzywami np. papryką, cebulą i miąższem wydrążonym z cukinii,
- kaszy kuskus, sera ricotta, oliwek, suszonych pomidorów i pieczarek,
- szarpanej wieprzowiny, sosu BBQ, karmelizowanej cebuli i sera cheddar,
- mielonej wołowiny, ostrego sosu meksykańskiego, fasoli, kukurydzy, czosnku i oregano.
Czytaj też:
Ten tani obiad robi się sam. Kurczak pieczony z ziemniakami zachwyci każdegoCzytaj też:
Masz 30 minut? Zrób przekąskę z ciasta francuskiego lepszą niż pizza. Sprawdź przepis