Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tej białej kiełbasy. Raz spróbujesz i robisz co roku

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tej białej kiełbasy. Raz spróbujesz i robisz co roku

Dodano: 
Biała kiełbasa w boczku
Biała kiełbasa w boczku Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Biała kiełbasa jest szczególnie popularna w okresie Wielkanocy. Pieczona z boczkiem i suszonymi śliwkami zachwyca bogatym smakiem oraz wyrazistym aromatem.

Biała kiełbasa w boczku to efektowne danie na wielkanocny stół, którym zaskoczysz rodzinę i gości. Nietypowe połączenie składników gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe, a gotowa potrawa pięknie prezentuje się na talerzach, stanowiąc ozdobę świątecznego stołu.

Jak zrobić białą kiełbasę w boczku na Wielkanoc?

Biała kiełbasa w boczku to połączenie tradycji z nowoczesnością. Potrawę przygotowuję z białej kiełbasy parzonej, która nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jeżeli chcesz przygotować danie z surowej kiełbasy, to polecam wcześniej ugotować ją z dodatkiem 1-2 liści laurowych, kilku ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczki pieprzu ziarnistego oraz kilku ząbków czosnku.

Białą kiełbasę podsmażam na klarowanym maśle (możesz też użyć oleju roślinnego do smażenia, smalcu gęsiego i smalcu wieprzowego), a następnie owijam plastrami surowego boczku wędzonego (może też być boczek parzony lub bekon). Plasterki boczku powinny być cieniutkie, żeby idealnie przylegały do kiełbasy, dlatego polecam kupić boczek krojony lub poprosić o bardzo cienkie pokrojenie wędliny na stoisku mięsnym. Tak przygotowaną kiełbasę układam w naczyniu żaroodpornym.

Biała kiełbasa i boczek to nie jedyne składniki potrawy. Do naczynia żaroodpornego trafiają również wcześniej namoczone śliwki suszone i sporo majeranku.

Wskazówka: smak potrawy wzbogacisz, podlewając składniki ciemnym lub jasnym piwem, a także dodając zeszkloną cebulę, suszone jabłka, suszoną żurawinę i suszone morele.

Przepis: Biała kiełbasa w boczku

Ta niebanalna biała kiełbasa sprawdzi się nie tylko na święta.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
377 w każdej porcji

Składniki

  • 8 białych kiełbas parzonych
  • 16 plasterków surowego boczku wędzonego
  • 40 g suszonych śliwek
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania

  1. Smażenie kiełbasyRozgrzej klarowane masło i obsmaż ponacinane w kilku miejscach kiełbasy z obu stron, a następnie zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia.
  2. WykonanieOwiń białą kiełbasę plasterkami boczku, ułóż w naczyniu żaroodpornym, oprósz papryką, roztartym w dłoniach majerankiem i tymiankiem oraz dodaj suszone śliwki.
  3. PieczeniePrzykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20 minut, a następnie zdejmij pokrywę/folię i piecz kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak i z czym podawać białą kiełbasę w boczku?

Białą kiełbasę w boczku podaję na ciepło. Doskonale sprawdza się jako ciepłe danie na śniadanie wielkanocne lub obiadowe, a także sycąca przekąska. Potrawę serwuję z pieczywem lub ziemniakami (purée ziemniaczanym, ziemniaki z wody lub pieczonymi), purée z kalafiora (czyli niskowęglowodanowym zamiennikiem ziemniaków) oraz chrupiącym pieczywem pszennym lub pełnoziarnistym.

Wskazówka: biała kiełbasa w boczku świetnie sprawdza się jako zamiennik parówek do domowych hot dogów. Układam ją w bułkach i podaję z dodatkiem zimnych sosów np. sosu tatarskiego, ostrej musztardy i ketchupu.

Czytaj też:
Nie ma Wielkanocy bez tego dania. Zrób tę białą kiełbasę z piekarnika, a zostanie z tobą na zawsze
Czytaj też:
Wlewam kilka łyżek tej mikstury. Pieczarki są rumiane, pachnące i nie puszczają ani kropli wody