Biała kiełbasa w boczku to efektowne danie na wielkanocny stół, którym zaskoczysz rodzinę i gości. Nietypowe połączenie składników gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe, a gotowa potrawa pięknie prezentuje się na talerzach, stanowiąc ozdobę świątecznego stołu.
Jak zrobić białą kiełbasę w boczku na Wielkanoc?
Biała kiełbasa w boczku to połączenie tradycji z nowoczesnością. Potrawę przygotowuję z białej kiełbasy parzonej, która nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jeżeli chcesz przygotować danie z surowej kiełbasy, to polecam wcześniej ugotować ją z dodatkiem 1-2 liści laurowych, kilku ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczki pieprzu ziarnistego oraz kilku ząbków czosnku.
Białą kiełbasę podsmażam na klarowanym maśle (możesz też użyć oleju roślinnego do smażenia, smalcu gęsiego i smalcu wieprzowego), a następnie owijam plastrami surowego boczku wędzonego (może też być boczek parzony lub bekon). Plasterki boczku powinny być cieniutkie, żeby idealnie przylegały do kiełbasy, dlatego polecam kupić boczek krojony lub poprosić o bardzo cienkie pokrojenie wędliny na stoisku mięsnym. Tak przygotowaną kiełbasę układam w naczyniu żaroodpornym.
Biała kiełbasa i boczek to nie jedyne składniki potrawy. Do naczynia żaroodpornego trafiają również wcześniej namoczone śliwki suszone i sporo majeranku.
Wskazówka: smak potrawy wzbogacisz, podlewając składniki ciemnym lub jasnym piwem, a także dodając zeszkloną cebulę, suszone jabłka, suszoną żurawinę i suszone morele.
Przepis: Biała kiełbasa w boczku
Ta niebanalna biała kiełbasa sprawdzi się nie tylko na święta.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 377 w każdej porcji
Składniki
- 8 białych kiełbas parzonych
- 16 plasterków surowego boczku wędzonego
- 40 g suszonych śliwek
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania
- Smażenie kiełbasyRozgrzej klarowane masło i obsmaż ponacinane w kilku miejscach kiełbasy z obu stron, a następnie zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia.
- WykonanieOwiń białą kiełbasę plasterkami boczku, ułóż w naczyniu żaroodpornym, oprósz papryką, roztartym w dłoniach majerankiem i tymiankiem oraz dodaj suszone śliwki.
- PieczeniePrzykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20 minut, a następnie zdejmij pokrywę/folię i piecz kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak i z czym podawać białą kiełbasę w boczku?
Białą kiełbasę w boczku podaję na ciepło. Doskonale sprawdza się jako ciepłe danie na śniadanie wielkanocne lub obiadowe, a także sycąca przekąska. Potrawę serwuję z pieczywem lub ziemniakami (purée ziemniaczanym, ziemniaki z wody lub pieczonymi), purée z kalafiora (czyli niskowęglowodanowym zamiennikiem ziemniaków) oraz chrupiącym pieczywem pszennym lub pełnoziarnistym.
Wskazówka: biała kiełbasa w boczku świetnie sprawdza się jako zamiennik parówek do domowych hot dogów. Układam ją w bułkach i podaję z dodatkiem zimnych sosów np. sosu tatarskiego, ostrej musztardy i ketchupu.
Czytaj też:
Nie ma Wielkanocy bez tego dania. Zrób tę białą kiełbasę z piekarnika, a zostanie z tobą na zawszeCzytaj też:
Wlewam kilka łyżek tej mikstury. Pieczarki są rumiane, pachnące i nie puszczają ani kropli wody