Biała kiełbasa pieczona z cebulą to danie, które budzi we mnie mnóstwo pozytywnych wspomnień, pozwalając na chwilę powrócić do czasów dzieciństwa. Przygotowywałem je razem z babcią, która własnoręcznie robiła białą kiełbasę z dużą ilością czosnku, majeranku i czarnego pieprzu.
Biała kiełbasa jako symbol polskiej Wielkanocy
Biała kiełbasa to produkt, który ma długą historię i na dobre wpisał się w wielkanocne tradycje kulinarne. Symbolizuje m.in. zdrowie, dobrobyt oraz dostatek i bardzo często stanowi element wielkanocnej święconki. W wielu różnych odsłonach pojawia się podczas uroczystego śniadania oraz jest serwowana jako danie obiadowe i ciepła przekąska.
Brak wędzenia sprawia, że biała kiełbasa ma jasny kolor. Swój wyrazisty smak zawdzięcza odpowiedniej mieszance ziół i przypraw. Najczęściej produkowana jest z wieprzowiny, jednak może również zawierać wołowinę.
Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą?
Potrawę przygotowuję z białej kiełbasy surowej (może też być biała kiełbasa parzona). Kiełbasę i cebulę wcześniej podsmażam, co skraca czas pieczenia i sprawia, że potrawa jest bardziej aromatyczna. Możesz pominąć ten krok, przełożyć surowe składniki do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i upiec.
Smak kiełbasy i cebuli podbijam musztardą z całymi ziarnami gorczycy oraz świeżym i suszonym majerankiem. Do przyprawienia kiełbasy możesz również użyć np. słodkiej, ostrej i wędzonej papryki. Wskazówka: przygotowane do pieczenia składniki możesz podlać niewielką ilością bulionu, a także ciemnego lub jasnego piwa.
Przepis: Biała kiełbasa pieczona z cebulą
Biała kiełbasa to klasyka polskiej Wielkanocy. W tym wydaniu z piekarnika smakuje obłędnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 514 w każdej porcji
Składniki
- 8 białych kiełbas surowych
- 4 duże cebule żółte
- 3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka majeranku
- 6 gałązek świeżego majeranku
- 3 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Smażenie kiełbasyNa dużej, głębokiej patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła (możesz zastąpić olejem roślinnym do smażenia, smalcem wieprzowym lub smalcem gęsim) i obsmaż naciętą w kilku miejscach kiełbasę. Podsmażoną kiełbasę zdejmij z patelni.
- Smażenie cebuliNa patelnię po smażeniu kiełbasy dodaj pozostałe masło klarowane i zeszklij na nim pokrojoną w piórka cebulę. Zmniejsz moc palnika i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż cebula lekko się przyrumieni. Następnie wyłącz grzanie, dodaj roztarty w dłoniach suszony majeranek, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Przygotowanie do pieczeniaNa warstwie cebuli ułóż podsmażoną kiełbasę. Na kiełbasie rozsmaruj musztardę i ułóż kilka gałązek majeranku (resztę użyj do dekoracji gotowego dania). Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową.
- PieczeniePiecz białą kiełbasę z cebulą, pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30 minut, a następnie zdejmij pokrywę lub folię i piecz jeszcze 10-15 minut.
Jak i z czym podawać białą kiełbasę pieczoną z cebulą?
Białą kiełbasę z cebulą podaję jako ciepłe danie na wielkanocne śniadanie oraz jako danie obiadowe. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem pszennego i pełnoziarnistego pieczywa, a także purée ziemniaczanego, ziemniaków z wody lub pieczonych z ziołami oraz przyprawami (np. papryką i rozmarynem). Idealnie ze smakiem kiełbasy współgra zasmażana kapusta kiszona z boczkiem, zasmażana kapusta biała oraz sałatka z kiszonych ogórków.
Czytaj też:
Nie uwierzysz, co dodaję do jajek na Wielkanoc. Ten farsz robi furorę co rokuCzytaj też:
Robię ją co roku na Wielkanoc. Tej sałatce nikt się nie oprze, a goście są zachwyceni