To najbardziej efektowna sałatka na rodzinne spotkania. Zrobię ją w tym roku na Wielkanoc

To najbardziej efektowna sałatka na rodzinne spotkania. Zrobię ją w tym roku na Wielkanoc

Dodano: 
Sałatka warstwowa z kurczakiem
Sałatka warstwowa z kurczakiem Źródło: Shutterstock / apolonia
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich podczas wielkanocnych spotkań? Oto przepis na sałatkę, która zapewnia wyjątkowe doznania smakowe i stanowi ozdobę stołu.

Sałatka warstwowa z kurczakiem to idealny wybór na specjalne okazje. Doskonale dopełni nie tylko świąteczne menu, ale także sprawdzi się jako przekąska i przystawka na przyjęciach okolicznościowych. Serwowana w eleganckich szklankach lub pucharkach, wygląda fenomenalnie, a smakuje jeszcze lepiej!

Dlaczego warto podać sałatkę warstwową w szklankach?

Jednoporcjowe przekąski i desery cieszą się ogromną popularnością, bo nie tylko cieszą podniebienie, ale także oko. Warstwowe ułożenie składników sałatki w szklankach lub pucharkach umożliwia zachowanie estetyki dania oraz łatwe porcjowanie. Jest również rozwiązaniem dla osób, które muszą zmodyfikować skład przekąski, dopasowując go indywidualnych potrzeb rodziny i gości. W przypadku sałatki z kurczakiem możesz bez problemu przygotować np. porcję bez mięsa dla wegan.

Jak zrobić pyszną sałatkę warstwową z kurczakiem?

Sekretem warstwowej sałatki z kurczakiem z poniższego przepisu jest połączenie składników, które tworzą wyjątkową kompozycję. Aromatyczny kurczak, słodki i soczysty ananas, chrupiąca kukurydza, delikatny w smaku ser żółty, chrupiące orzechy oraz gęsty, kremowy jogurt sprawiają, że potrawa ma różnorodną teksturę i zachwyca bogatym smakiem.

Przygotowuję sałatkę warstwową ze smażoną piersią kurczaka, którą wcześniej przez kilka godzin marynuję w aromatycznych przyprawach. Smażonego kurczaka możesz zastąpić kurczakiem pieczonym, gotowanym i wędzonym. Używam świeżego ananasa, ale dobrze sprawdzi się również ananas z puszki. Smak sałatki podbijam lekko doprawionym majonezem greckim, a wierzch potrawy dekoruję startym na tarce żółtym serem i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Przepis: Sałatka warstwowa z kurczakiem

Na tak elegancką sałatkę każdy się skusi. Przekąska nie tylko efektownie wygląda, ale i fantastycznie smakuje.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
305 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały ananas
  • 200 g żółtego sera
  • 30 g łuskanych orzechów włoskich

Na marynatę do mięsa:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i marynowanie mięsaPierś z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj i osusz. W misce wymieszaj oliwę z oliwek z przyprawami. Obtocz mięso w aromatycznej marynacie i wstaw do lodówki na 2-3 godziny (możesz też od razu przystąpić do smażenia, ale marynowane wcześniej mięso ma bardziej wyrazisty smak).
  2. SmażenieOprósz kurczaka z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i smaż na suchej patelni. Sprawdź, czy mięso jest wypieczone w środku (po nakłuciu go w najgrubszym miejscu nie powinien wypływać podbarwiony krwią sok). Wyłącz grzanie, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 15 minut, żeby soki równomiernie się rozeszły. Zimne piersi z kurczaka odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę.
  3. Przygotowanie pozostałych składnikówKukurydze odsącz na sitku z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ananasa obierz, pokrój na plastry, usuń twardy rdzeń i pokrój w kostkę. Przygotowanie sosu Jogurt grecki dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: możesz dodać do jogurtu odrobinę soku ananasowego lub miodu.
  4. WykonaniePrzygotuj 8 szklanek lub pucharków. Na dnie wyłóż porcje sosu, dodaj kukurydzę i ponownie dodaj sos. Następnie dodaj porcję kurczaka oraz ananasa i przykryj składniki sosem. Wierzch udekoruj serem, orzechami, kilkoma ziarnami kukurydzy i kilkoma kawałkami ananasa.
  5. ChłodzeniePrzykryj porcje sałatki folią spożywczą i wstaw do lodówki na 10-15 minut, żeby smaki się przegryzły.

Wskazówka: jeżeli masz nieco więcej czasu, to polecam do dekoracji sałatki warstwowej z kurczakiem wykorzystać chipsy z parmezanu lub innego sera żółtego. Zrobisz je, formując na wyłożonej papierem do pieczenia blasze koła lub inne kształty np. trójkąty (możesz wcześniej narysować kształt ołówkiem) ze startego na tarce sera. Tak przygotowany ser wstaw do nagrzanego piekarnika (220 stopni, góra-dół, bez termoobiegu) i piecz, aż się rozpuści i przyrumieni. Po wystudzeniu powstaną chrupiące chipsy.

Czytaj też:
Mieszam makaron z kilkoma prostymi dodatkami i mam pyszną sałatkę. Jest tania i zdrowa
Czytaj też:
Nie kupuj wędlin na Wielkanoc. Ta soczysta rolada z indyka przebija wszystko. Musisz ją zrobić