Sekretem tych jajek faszerowanych jest prosty, ale wyrazisty farsz. Jeśli masz ugotowane jajka przygotowanie przekąski zajmie ci nie więcej niż kwadrans. Tak przygotowane jajka można serwować na śniadanie wielkanocne i inne świąteczne przyjęcia. To też świetna przekąska na wieczór, kiedy nie masz pomysłu na kolację.
Jak zrobić jajka faszerowane?
Podstawa to ugotowane na twardo jajka. Należy je przeciąć na połówki tak, aby nie uszkodzić białej części: to ona jest bazą do faszerowania, a ugotowane żółtka są podstawą farszu. Dodajemy do niej majonez oraz ostry chrzan, który sprawi, że farsz nabierze wyrazistego smaku. Składniki na farsz wystarczy rozetrzeć i wymieszać widelcem.
Gotowy farsz można nałożyć do połówek ugotowanych białek łyżeczką lub jeśli chcesz, aby wypełnienie było bardziej ozdobne, można farsz wyciskać przez dowolną tylkę cukierniczą. Dekoracja, jaką proponujemy to zielony koperek oraz sproszkowana papryka: wybierz, czy chcesz słodką, aby uzyskać kolor i łagodny efekt smakowy, czy może ostrą, aby prócz koloru otrzymać pikantny smak.
Przepis: Jajka faszerowane
Prosty przepis na pyszny farsz do jaj.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 111 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka ostrego chrzanu
- sól, pieprz
do dekoracji:
- koperek
- papryka słodka lub ostra
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszuJajka przekrój na połówki i wyjmij z nich żółtka. Żółtka rozgnieć razem z majonezem i chrzanem, dopraw do smaku.
- Faszerowanie jajFarsz nakładaj w połówki białek. Dekoruj gałązkami koperku i oprósz papryką.
Gotowe jajka można ułożyć na półmisku wyścielonym sałatą, rukolą lub listkami szpinaku.
Inne pomysły na jajka faszerowane
Smak farszu robionego na bazie żółtek i majonezu można modyfikować w zależności od upodobań. Np. zamiast chrzanu można dodać ulubioną musztardę. Do farszu pasuje także wędzona makrela lub inna wędzona ryba, zioła (np. posiekany koperek czy pietruszka), przyprawy takie jak curry czy mieszanki suszonych ziół. Do mieszanki można też wkroić wędlinę, np. pokrojoną w kostkę szynkę.
Eksperymentować można również z dekoracjami takich jaj. Ładnie wyglądają posypane drobno posiekanym koperkiem, pokrojoną w kosteczkę kolorową papryką albo plasterkami czarnych oliwek. Możliwości ogranicza jedynie kulinarna wyobraźnia.
Czytaj też:
Nie kupuj wędlin na Wielkanoc. Ta soczysta rolada z indyka przebija wszystko. Musisz ją zrobićCzytaj też:
Nie cierpiałem pasztetu, a teraz robię ten co roku na Wielkanoc. Zakochasz się od pierwszego kęsa