Przekąska lepsza niż pizza? 3 tanie składniki na cieście francuskim. Ten hit musisz znać

Przekąska lepsza niż pizza? 3 tanie składniki na cieście francuskim. Ten hit musisz znać

Dodano: 
Ciasto z pieczarkami, cebulą i serem
Ciasto z pieczarkami, cebulą i serem Źródło: Shutterstock / Arieh
Szukasz przepisu na szybką, smaczną i sycącą przekąskę? Ciasto francuskie z pieczarkami, cebulą i serem to strzał w dziesiątkę! Potrawa jest gotowa raz-dwa i ma obłędny smak.

Ciasto francuskie to produkt, z którego można przygotować wiele ekspresowych przekąsek. Moja rodzina przepada za ciastem francuskim zapiekanym z pieczarkami, serem i cebulą, które podaję z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowego.

Jakie ciasto francuskie jest najlepsze?

Wyjątkowy smak i teksturę ma ciasto francuskie przygotowane własnoręcznie, jednak wymaga ono bardzo dużo pracy i cierpliwości. Alternatywą dla domowego ciasta francuskiego są dostępne w każdym sklepie spożywczym produkty gotowe. Warto zwrócić uwagę na ich skład, bo cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości. Najlepsze jest gotowe ciasto francuskie o krótkim, naturalnym składzie, w którym znajdują się: mąka pszenna, woda, masło i sól. Takie ciasto francuskie smakuje jak domowe i nie szkodzi zdrowiu. Produkty z długim składem, w którym znajdują się np. cukier, utwardzone tłuszcze roślinne, olej, regulatory kwasowości i alkohol etylowy, nie zachwycają smakiem i stanowią źródło szkodliwych dodatków, które w nadmiarze, mogą pogarszać stan zdrowia.

Jak zrobić ciasto francuskie z pieczarkami, cebulą i serem?

Przygotowanie wyśmienitej przekąski zajmuje zaledwie 10 minut. Wystarczy rozwinąć płat ciasta francuskiego, ułożyć dodatki, posmarować brzegi jajkiem i posypać sezamem (opcjonalnie) oraz wstawić do piekarnika na 20 minut. Gotowa przekąska przypomina wyglądem pizzę – wystarczy pokroić ją na porcję i można cieszyć się wyjątkowym smakiem ekspresowej przegryzki.

Zgodnie z poniższym przepisem możesz również przygotować inne przekąski z ciasta francuskiego, zastępując pieczarki i cebulę np. pokrojoną w talarki kiełbasą i sosem pomidorowym, sosem bolognese z mięsem mielonym, pokrojonym w kostkę, podsmażonym kurczakiem i gęstym sosem śmietanowym ze szpinakiem lub warzywami np. papryką, cukinią, porem.

Przepis: Ciasto francuskie z pieczarkami, cebulą i serem

Ekspresowa przekąska, która obłędnie smakuje i wygląda elegancko.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego (opakowanie XXL)

Na farsz:

  • 5 średnich pieczarek
  • 150 g startego sera mozzarella
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1/2 łyżeczki oregano

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania brzegów ciasta przed pieczeniem
  • 1 łyżka jasnego sezamu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie dodatkówPieczarki oczyść, obierz i pokrój w kostkę lub półplasterki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.
  2. WykonaniePosyp płat ciasta francuskiego startą mozzarellą i dodaj pieczarki oraz krążki cebuli, pozostawiając około 1,5 cm odstęp od brzegów. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie mlekiem) i posyp sezamem.
  3. PieczenieWstaw ciasto francuskie z pieczarkami, cebulą i serem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20 minut.

Wytrawną przekąskę podaję od razu po przygotowaniu.

Czytaj też:
Efektowna, wytrawna przekąska z ciasta francuskiego. Robię ją ekspresowo z trzech składników
Czytaj też:
Zrób raz, jedz dwa dni. Ten soczysty pieczony schab to u mnie obiad i domowa wędlina w jednym