Zrób raz, jedz dwa dni. Ten soczysty pieczony schab to u mnie obiad i domowa wędlina w jednym

Zrób raz, jedz dwa dni. Ten soczysty pieczony schab to u mnie obiad i domowa wędlina w jednym

Dodano: 
Pieczony schab
Pieczony schab Źródło: Shutterstock / Olga Nayashkova
Ten prosty pieczony schab to mój kuchenny patent na dwa dni spokoju. Pierwszego dnia jemy go na ciepło z ziemniakami, drugiego – jako pyszną domową wędlinę. Jeden przepis, dwa zastosowania i zero marnowania czasu.

Piekąc schab na obiad, warto przygotować większą porcję, bo wieprzowina z piekarnika doskonale zastępuje sklepowe wędliny. Podając do kanapek pieczone mięso, możesz ograniczyć spożycie różnych dodatków do żywności oraz cieszyć się wyśmienitym, naturalnym smakiem domowej, zdrowej wędliny.

Co zrobić, żeby schab z piekarnika nie wyszedł suchy?

Schab to chude mięso, które łatwo jest wysuszyć w czasie pieczenia. Wówczas staje się twardy i trudny do przełknięcia. Jednym z najskuteczniejszych sposobów na soczysty schab jest długie marynowanie mięsa przed pieczeniem w oliwie z oliwek (opcjonalnie oleju) z dodatkiem ulubionych przypraw oraz świeżych i suszonych ziół, a także obsmażenie mięsa przed pieczeniem na mocno rozgrzanej patelni. Porada: jeżeli chcesz uniknąć obsmażania mięsa, to możesz upiec schab w rękawie foliowym.

Jak zrobić soczysty pieczony schab na obiad i do kanapek?

Schab przed pieczeniem marynuję w oliwie z oliwek z dodatkiem m.in. czosnku, majeranku, rozmarynu i tymianku. Czosnek i zioła świetnie podkreślają smak wieprzowiny oraz sprawiają, że zyskuje wyjątkowy aromat. Smak marynaty wzbogacam słodką, ostrą i wędzoną papryką, która dodatkowo nadaje pieczeni piękny kolor.

Wskazówka: jeżeli lubisz mięso z intensywnym posmakiem czosnku, to możesz zrobić w kawałku schabu kilka otworów nożem i włożyć w nie całe ząbki czosnku.

Początkowo piekę schab w wysokiej temperaturze, a następnie zmniejszam grzanie. Ten sposób pieczenia schabu, szynki oraz łopatki wieprzowej nigdy mnie nie zawiódł – mięso zawsze wychodzi miękkie i rozpływa się w ustach.

Wskazówka: pod koniec pieczenia (na około 30 minut przed wyłączeniem piekarnika) możesz dołożyć do naczynia podgotowane ziemniaki np. pokrojone w plastry lub ćwiartki ziemniaki, a także np. marchewkę, paprykę, cebulę i pora.

Przepis: Pieczony schab

Tak przygotowane mięso jest idealne na obiad oraz jako przystawka lub dodatek na kanapki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
301 w każdej porcji

Składniki

  • 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
  • sól i pieprz

Na marynatę:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaMięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Jeżeli chcesz, żeby pieczeń była bardziej zwarta, to obwiąż mięso sznurkiem kuchennym.
  2. MarynowanieCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj oliwę z oliwek, przyprawy i zioła. Wymieszaj składniki. Powstałą pastą natrzyj starannie mięso, przełóż je do miski lub naczynia, w którym będzie się piekło, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej, żeby mięso marynowało się 8-12 godzin). Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed obróbką termiczną, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  3. Obsmażanie mięsaZdejmij z mięsa nadmiar marynaty (oliwy z przyprawami nie wyrzucaj) i obsmaż schab z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Obsmażone mięso oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. PieczeniePrzełóż schab do naczynia żaroodpornego z pokrywką i posmaruj z wierzchu zdjętą wcześniej marynatą. Przykryj naczynie i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie zmniejsz grzanie do 160 stopni i piecz jeszcze 60 minut lub do miękkości. Gdy mięso zmięknie, zdejmij pokrywkę, żeby przyrumieniło się z wierzchu. Gotowe mięso odstaw na 10 minut, żeby soki równomiernie się rozeszły.

Pieczony schab podaję na ciepło z ziemniakami lub kopytkami oraz sosem własnym lub kremowym sosem pieczarkowym, a także na zimno z pieczywem. Mięso pokrojone w plasterki to również element obowiązkowy moich domówek. Układam je na półmisku z liśćmi sałaty i kawałkami serów. Ta przegryzka znika jako pierwsza.

Czytaj też:
Już nie smażę mielonych. Kotlety pod pierzynką są bardziej soczyste i aromatyczne
Czytaj też:
Ekspresowe roladki z szynki serwuję zamiast kanapek. Cała rodzina się nimi zajada