Piekąc schab na obiad, warto przygotować większą porcję, bo wieprzowina z piekarnika doskonale zastępuje sklepowe wędliny. Podając do kanapek pieczone mięso, możesz ograniczyć spożycie różnych dodatków do żywności oraz cieszyć się wyśmienitym, naturalnym smakiem domowej, zdrowej wędliny.
Co zrobić, żeby schab z piekarnika nie wyszedł suchy?
Schab to chude mięso, które łatwo jest wysuszyć w czasie pieczenia. Wówczas staje się twardy i trudny do przełknięcia. Jednym z najskuteczniejszych sposobów na soczysty schab jest długie marynowanie mięsa przed pieczeniem w oliwie z oliwek (opcjonalnie oleju) z dodatkiem ulubionych przypraw oraz świeżych i suszonych ziół, a także obsmażenie mięsa przed pieczeniem na mocno rozgrzanej patelni. Porada: jeżeli chcesz uniknąć obsmażania mięsa, to możesz upiec schab w rękawie foliowym.
Jak zrobić soczysty pieczony schab na obiad i do kanapek?
Schab przed pieczeniem marynuję w oliwie z oliwek z dodatkiem m.in. czosnku, majeranku, rozmarynu i tymianku. Czosnek i zioła świetnie podkreślają smak wieprzowiny oraz sprawiają, że zyskuje wyjątkowy aromat. Smak marynaty wzbogacam słodką, ostrą i wędzoną papryką, która dodatkowo nadaje pieczeni piękny kolor.
Wskazówka: jeżeli lubisz mięso z intensywnym posmakiem czosnku, to możesz zrobić w kawałku schabu kilka otworów nożem i włożyć w nie całe ząbki czosnku.
Początkowo piekę schab w wysokiej temperaturze, a następnie zmniejszam grzanie. Ten sposób pieczenia schabu, szynki oraz łopatki wieprzowej nigdy mnie nie zawiódł – mięso zawsze wychodzi miękkie i rozpływa się w ustach.
Wskazówka: pod koniec pieczenia (na około 30 minut przed wyłączeniem piekarnika) możesz dołożyć do naczynia podgotowane ziemniaki np. pokrojone w plastry lub ćwiartki ziemniaki, a także np. marchewkę, paprykę, cebulę i pora.
Przepis: Pieczony schab
Tak przygotowane mięso jest idealne na obiad oraz jako przystawka lub dodatek na kanapki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 301 w każdej porcji
Składniki
- 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
- sól i pieprz
Na marynatę:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaMięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Jeżeli chcesz, żeby pieczeń była bardziej zwarta, to obwiąż mięso sznurkiem kuchennym.
- MarynowanieCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj oliwę z oliwek, przyprawy i zioła. Wymieszaj składniki. Powstałą pastą natrzyj starannie mięso, przełóż je do miski lub naczynia, w którym będzie się piekło, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej, żeby mięso marynowało się 8-12 godzin). Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed obróbką termiczną, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Obsmażanie mięsaZdejmij z mięsa nadmiar marynaty (oliwy z przyprawami nie wyrzucaj) i obsmaż schab z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Obsmażone mięso oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- PieczeniePrzełóż schab do naczynia żaroodpornego z pokrywką i posmaruj z wierzchu zdjętą wcześniej marynatą. Przykryj naczynie i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie zmniejsz grzanie do 160 stopni i piecz jeszcze 60 minut lub do miękkości. Gdy mięso zmięknie, zdejmij pokrywkę, żeby przyrumieniło się z wierzchu. Gotowe mięso odstaw na 10 minut, żeby soki równomiernie się rozeszły.
Pieczony schab podaję na ciepło z ziemniakami lub kopytkami oraz sosem własnym lub kremowym sosem pieczarkowym, a także na zimno z pieczywem. Mięso pokrojone w plasterki to również element obowiązkowy moich domówek. Układam je na półmisku z liśćmi sałaty i kawałkami serów. Ta przegryzka znika jako pierwsza.
Czytaj też:
Już nie smażę mielonych. Kotlety pod pierzynką są bardziej soczyste i aromatyczneCzytaj też:
Ekspresowe roladki z szynki serwuję zamiast kanapek. Cała rodzina się nimi zajada