Kroję awokado, jajka i mieszam z prostym sosem. To najlepsza sałatka na kanapki

Kroję awokado, jajka i mieszam z prostym sosem. To najlepsza sałatka na kanapki

Dodano: 
Sałatka z awokado i jajek
Sałatka z awokado i jajek Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Lubię jeść różne sałatki na kanapkach, a ta z awokado jest moją ulubioną. Oczywiście nie trzeba jej kłaść na pieczywo, ale taki sposób szczególnie polecam.

O takich sałatkach mówię, że to sałatki kanapkowe. Nie pasty, bo jednak składniki są pokrojone, a nie zmiksowane na gładko. Dzięki temu czuć teksturę dodatków, a całość wygląda niezwykle apetycznie. Sałatkę z awokado i jajek zrobisz błyskawicznie, bo wystarczy jedynie pokroić składniki i wymieszać z prostym sosem jogurtowym.

Jak zrobić sałatkę z awokado i jajek?

Do tej sałatki lubię dodać miękkie, dojrzałe awokado. Nawet jeśli nieco rozgniecie się podczas krojenia, to nie szkodzi. Drugi dodatek to jajka ugotowane na twardo. Zwykle na jedno awokado biorę dwa jajka. Do sałatki robię najczęściej prosty sos z gęstego jogurtu, pietruszki, którą uwielbiam i dodatkowo wszystko doprawiam sokiem z cytryny. Do takiego sosu można również dodać mały ząbek czosnku, można też dla lepszego aromatu dorzucić odrobinę skórki otartej z cytryny.

Skład sałatki można też modyfikować. Ja czasem dodaję do niej zamiast sosu jogurtowego bazyliowe albo pietruszkowe pesto. Do sałatki dobrze pasuje też pokrojona w drobną kostkę papryka.

Przepis: Sałatka z awokado i jajek

Idealna na kanapki.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
117 w każdej porcji

Składniki

  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówAwokado i jajka pokrój w kostkę. Do jogurtu dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
  2. Robienie sałatkiWymieszaj pokrojone jajka i awokado z sosem jogurtowym.

Jak podawać sałatkę z awokado i jajek?

Ta sałatka moim zdaniem najlepiej smakuje podana na dobrym, pełnoziarnistym pieczywie lub chrupiących bułeczkach. Ale nie jest to jedyna możliwość. Taka sałatka świetnie się sprawdzi jako zwykła sałatka, którą możesz jeść jak każdą inną, prosto z miski.

Sałatka z awokado i jajek to też dobry wypełniacz do tortilli czy naleśnikowych roladek. Możesz ją zaserwować na przyjęciu na łódeczkach z cykorii czy liściach sałaty lodowej. Możesz nią wypełnić połówki papryki lub wydrążone ogórki czy pomidory. Możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia.

Czytaj też:
Ta prosta sałatka gości u mnie nie tylko w weekendy. Jest pyszna i robi się ją ekspresowo
Czytaj też:
W plastry szynki zawijam pyszny farsz. Szybka przekąska w mig znika z półmiska