Ta prosta sałatka gości u mnie nie tylko w weekendy. Jest pyszna i robi się ją ekspresowo

Ta prosta sałatka gości u mnie nie tylko w weekendy. Jest pyszna i robi się ją ekspresowo

Dodano: 
Sałatka szwajcarska
Sałatka szwajcarska Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Jakie sałatki są najlepsze? Te, które są proste do zrobienia i można się nimi najeść. Oczywiście powinny być też smaczne. Dziś pomysł właśnie na taką sałatkę. Przygotowuje się ją z pospolitych składników, a wychodzi przepyszna.

W polskiej kuchni najpopularniejszą sałatką jest sałatka jarzynowa. Nie obędą się bez niej żadne święta, ani uroczystości. Wiele osób przygotowuje ją też bez okazji, bo jest smaczna i zdrowa. W kuchniach innych krajów też są takie przeboje. Grecy mają swoją sałatkę wiejską (znaną u nas pod nazwą grecka), Włosi caprese, a Szwajcarzy Wurstsalat. Jej podstawą jest kiełbasa, zaś dodatkami kilka prostych i smacznych produktów.

Jaką wędlinę dodać do sałatki szwajcarskiej?

Do sałatki szwajcarskiej tradycyjnie używa się delikatnych kiełbas. Zazwyczaj jest to Lyoner, czyli kiełbasa w stylu mortadelli, łagodna i delikatna w smaku. Można też użyć Cervelat, czyli lekko wędzonej kiełbasy, z delikatnym aromatem przypraw. Bez problemu można też sięgnąć po Mortadelę, a nawet kiełbasę parówkową czy nieco twardszą kiełbasę krakowską.

Jak zrobić sałatkę szwajcarską?

Sałatkę szwajcarską robi się z dość prostych składników. Wszystkie zazwyczaj kroi się w cienkie paski, dzięki czemu sałatka bardzo apetycznie wygląda i jest wygodna do jedzenia. Sałatkę doprawia się wyrazistym sosem, który sprawia, że potrawa jest pełna smaku.

Przepis: Sałatka szwajcarska

Pożywna sałatka z kiełbasy, sera żółtego i ogórków konserwowych

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
szwajcarska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g kiełbasy w cienkich plasterkach (np. Mortadela, Krakowska)
  • 100 g sera żółtego w plasterkach
  • 1 mała cebula
  • 4-5 ogórków konserwowych lub kiszonych
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • papryka mielona słodka lub ostra
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKiełbasę i ser pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Ogórki pokrój w cienkie plasterki, a potem w paski. W słoiczku wymieszaj ocet, musztardę i olej.
  2. Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki sałatki wymieszaj z sosem. Sałatkę dopraw do smaku papryką, solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem posyp ją posiekaną natką pietruszki.

Sałatka szwajcarska – kilka wskazówek

Sałatka szwajcarska jest dobra na przekąskę, śniadanie czy kolację. Oto, na co należy zwrócić uwagę, by zachwyciła smakiem.

  • Sałatkę szwajcarską po wymieszaniu z sosem warto wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. W tym czasie smaki poszczególnych składników dobrze się poprzenikają.
  • Przed podaniem sałatkę można posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
  • Do sałatki można też dorzucić liście sałaty, które dodadzą apetycznego wyglądu i lekkości.
  • Sałatka najlepiej smakuje podana z chlebem, np. żytnim lub preclami.

Czytaj też:
W 5 minut robię najprostszą sałatkę z pomidorków. Sekretem jej smaku jest genialny sos
Czytaj też:
Sałatka „micha zdrowia” to hit w moim domu. Robię ją często, bo jest banalnie prosta