Brokuł i kalafior to blisko spokrewnione ze sobą odmiany kapusty warzywnej. Są bogate w cenne witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy, który zapewnia długie uczucie sytości. Często po nie sięgam, bo lubi je cała moja rodzina. Jednym z dań, które z nich przygotowuję, jest sałatka brokułowo-kalafiorowa z aromatycznym dodatkiem. To nie tylko smaczna przekąska, ale także propozycja na lekki obiad lub kolację. Jak raz spróbujesz, będziesz do niej wracać. Ten przepis wprost uzależnia.
Dlaczego warto jeść brokuł i kalafior?
Brokuły i kalafiory to doskonałe źródło wielu ważnych składników odżywczych. Są pełne witaminy A, C i K, kwasu foliowego oraz potasu i manganu. Zawierają również izotiocyjaniany oraz glukozynaolany, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, redukują wolne rodniki tlenowe i w pozytywny sposób wpływają na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Niestety, warzywa kapustne mogą wywoływać dolegliwości gastryczne np. wzdęcia, które skutecznie niweluje ich odpowiednie przygotowanie do obróbki termicznej (pokrojenie i pozostawienie w temperaturze pokojowej na 10-15 minut), a także ugotowanie na parze lub w delikatnie wrzącej wodzie z dodatkiem usprawniających trawienie ziół. Do gotującego się kalafiora i brokułu możesz dodać majeranek, oregano, tymianek i rozmaryn – zioła te wpływają również na smak warzyw kapustnych, niwelując ich charakterystyczny posmak.
Jak zrobić sałatkę brokułowo-kalafiorową z boczkiem?
Sałatkę z brokułu i kalafiora z dodatkiem boczku robię zarówno ze świeżych warzyw, jak i mrożonych. Różyczki brokułu i kalafiora blanszuję lub gotuję al dente w wodzie z dodatkiem mleka (opcjonalnie). Do ugotowanych i odsączonych z wody warzyw dodaję podsmażony na suchej patelni boczek, starty na grubych oczkach żółty ser i pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę. Moja rodzina uwielbia tę sałatkę z dodatkiem lekkiego sosu jogurtowego z czosnkiem, ale potrawa wyśmienicie smakuje również z sosem jogurtowo-paprykowym, sosem winegret, śmietanowym lub musztardowym. Porada: jeśli nie jesz mięsa lub zależy ci na mniej kalorycznym posiłku, pomiń boczek. Sałatka nad będzie wyśmienita.
Przepis: Sałatka brokułowo-kalafiorowa z boczkiem
To zdrowa i pyszna sałatka z kilku prostych składników.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 338 w każdej porcji
Składniki
- 1 średni brokuł
- 1 średni kalafior
- 1 średnia cebula czerwona
- 100 g żółtego sera
- 100 g boczku surowego wędzonego w plasterkach
- 300 ml mleka krowiego
- sól i cukier
Na sos:
- 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Blanszowanie warzywBrokuł i kalafior umyj oraz podziel na różyczki. Warzywa wrzuć do 2 litrów wrzącej wody z dodatkiem mleka, łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Po 3 minutach odcedź na sitku, przelej obficie bardzo zimną wodą i wystudź.
- Przygotowanie dodatkówBoczek pokrój w cienkie paseczki lub kostkę i podsmaż na suchej patelni, a następnie odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Wskazówka: do sałatki możesz też dodać podsmażony boczek parzony, pieczony lub gotowany. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie słupki. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Wymieszanie składników na sosCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Dodaj czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
- WykonanieUmieść warzywa, żółty ser i połowę boczku w dużej misce. Dodaj sos, delikatnie wymieszaj i posyp gotową sałatkę resztą chrupiącego boczku.
Sałatkę brokułowo-kalafiorową z boczkiem podaję od razu po przygotowaniu. Do sałatki serwuję świeże pieczywo lub grzanki z pszennej bagietki.
Czytaj też:
Lekka sałatka brokułowa to przekąska idealna. Jest zdrowa i szybko redukuje ochotę na przegryzkiCzytaj też:
Ugotowane ziemniaki i tylko 4 dodatki. Ta szybka sałatka smakuje obłędnie i syci na długi czas