Frytki z topinamburu to zdrowa i smaczna przekąska, która jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Podczas pieczenia bulwy zyskują chrupiącą skórkę, a wnętrze pozostaje miękkie i aromatyczne.
Frytki z topinamburu dobrze komponują się nie tylko z solą i pieprzem. Ich smak znakomicie urozmaica czosnek w proszku, tymianek, rozmaryn, chili lub curry. Jednak mój sekretny składnik to mielony biały pieprz. To właśnie nim oprószam frytki przed pieczeniem. Biały pieprz jest łagodniejszy od czarnego i wspaniale komponuje się ze smakiem topinamburu.
Jak zrobić zdrowe frytki z topinamburu?
Przygotowanie frytek zaczynamy od dokładnego mycia bulw topinamburu, najlepiej szczotkując ich skórkę. Jest ona jadalna, więc jej usunięcie nie jest konieczne. Jeśli zdecydujesz się je obrać, pamiętaj, że skórka może być nieco trudna do zdjęcia, więc wielu kucharzy doradza pozostawienie jej na frytkach.
Wskazówka: jeśli masz nadmiar frytek, możesz je zamrozić przed pieczeniem. Ułóż je na blasze w jednej warstwie, zamroź, a następnie przechowuj w woreczkach do zamrażania. Aby je upiec, wystarczy włożyć je prosto z zamrażarki do piekarnika.
Przepis: Frytki z topinamburu
Zdrowy frytki z odrobiną oliwy oliwek i białym pieprzem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 171 w każdej porcji
Składniki
- 500 g topinamburu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bulwTopinambur dokładnie umyj, szczotkując jego skórkę. Pokrój topinambur na cienkie plastry lub słupki, w zależności od preferencji, aby uzyskać kształt frytek.
- PrzyprawianiePrzełóż pokrojony topinambur do miski. Dodaj oliwę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby frytki były równomiernie pokryte przyprawami i oliwą.
- PieczenieRozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ułóż frytki z topinamburu na blasze w jednej warstwie, aby mogły równomiernie się upiec. Piecz przez około 25–30 minut, aż frytki staną się złociste i chrupiące. W połowie pieczenia warto je przewrócić, aby były równomiernie upieczone z każdej strony.
Frytki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Podawaj je oprószone solą lub w towarzystwie ulubionego sosu, np. jogurtowego lub czosnkowego. Możesz również postawić na klasykę, czyli ketchup.
Porada: frytki możesz także smażyć na głębokim tłuszczu, co skróci czas przygotowania, ale zwiększy kaloryczność potrawy.
Dlaczego frytki z topinamburu są zdrowe?
Frytki z topinamburu są znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaczanych frytek. Bulwy są bowiem bogate w wartościowe składniki odżywcze. Zawierają inulinę, która w wyniku pieczenia zamienia się w fruktozę. Bulwy topinamburu to również doskonałe źródło minerałów, przede wszystkim potasu, ale także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu, cynku, miedzi, manganu i selenu. Mają również w swoim składzie witaminy C, E, niacynę i B-karoten, a do tego niskokaloryczne.
Czytaj też:
Zapomniane warzywo, które smakuje jak zimowe szparagi. Przygotuj z niego genialną, zdrową zupęCzytaj też:
Jej smak przypomina szparagi, ale jest jeszcze lepsza od nich! Dlaczego o niej zapomniano?