Ten blok serowy jest idealny na przekąskę. Można go podać na ciepło i zimno

Ten blok serowy jest idealny na przekąskę. Można go podać na ciepło i zimno

Dodano: 
Blok serowy
Blok serowy Źródło: Shutterstock / Ira Pavlina
Blok serowy to jedna z najlepszych przekąsek, jaką ostatnio odkryłam. Przepis na niego dostałam od znajomej, która zajada się nim w czasie diety odchudzającej. Potrawę tę robi się w parę chwil, a jej smak zaskakuje.

Moja koleżanka opowiadała mi ostatnio, jak to chcąc zgubić trochę kilogramów, przerzuciła się na dietę ograniczającą węglowodany. Teraz stara się jeść więcej produktów białkowych i warzyw. I w jej diecie ważne miejsce zajmuje blok serowy. Jak usłyszałam, z czego go robi, pomyślałam, że jest tak prosty, że muszę go przygotować. I bardzo mi posmakował.

Jaki ser jest najlepszy na blok serowy?

Blok serowy mojej koleżanki to wytrawny przysmak. Robi go ze zwartego twarogu, choć można też pewnie zastąpić go twarogiem sernikowym. Istotnym dodatkiem do tej przekąski jest ser feta. To właśnie on dodaje całości wyrazistego smaku i przyjemnej, kremowej konsystencji.

Jak zrobić blok serowy?

Przygotowanie bloku serowego jest niezwykle proste. Tak naprawdę wystarczy rozgnieść twaróg i fetę i wymieszać je z kilkoma dodatkami. Są nimi np. jajka, które wiążą całą masę, a także szpinak, który urozmaica smak potrawy. Szpinak przed dodaniem do masy serowej warto poddusić, by pozbyć się z niego nadmiaru wody i by go uelastycznić.

Przepis: Blok serowy

Wytrawny blok z sera twarogowego, fety i szpinaku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 200 g sera feta
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • olej do formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szpinakuSzpinak opłucz, osusz. Podsmaż go na patelni z odrobiną oliwy z oliwek i posiekanym czosnkiem, aż zwiędnie. Odsącz z nadmiaru wody.
  2. Przygotowanie masy serowejW misce wymieszaj pokruszony biały ser i fetę. Możesz użyć widelca lub miksera, aby masa była bardziej jednolita. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Masę połącz ze szpinakiem, dopraw pieprzem.
  3. Pieczenie blokuPodłużną formę natłuść oliwą. Przełóż do niej masę serowo-szpinakową, wyrównaj wierzch. Blok piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 50 minut, aż wierzch lekko się zarumieni i całość będzie zwarta.

Wskazówka: Jeśli masa serowa jest zbyt gęsta, można do niej dodać 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Jeśli jest za rzadka, można ją połączyć z 2-3 łyżkami tartej bułki.

Jak podać blok serowy?

Blok serowy najlepiej smakuje podany na ciepło, choć można go też serwować na zimno. Wystarczy pokroić go w plastry i podać np. z sałatką z rukoli i pomidorów, a doskonale sprawdzi się w roli lekkiego dania. Może też stanowić dodatek do pieczonych ziemniaków lub grillowanych warzyw. Zimny blok serowy jest też dobrą propozycję na przystawkę. Świetnie będzie smakował podany na pieczywie albo krakersach.

Czytaj też:
Rozgniatam twaróg, dodaję kilka składników i piekę placki. To niezwykle pożywna kolacja na słodko
Czytaj też:
Genialny sernik bez pieczenia łączę z karmelem i orzeszkami. Nigdy nie zostaje nawet okruszek