Podstawą placków jest zwykle mąka. Dodaje się do niej jajka, płyn, spulchniacz i całość miesza się na gładkie ciasto. Po usmażeniu takie placki są chrupiące, ale zawierają sporo tłuszczu. Dlatego postanowiłam ulepszyć nieco to proste danie i zrobić je z twarogu. Mąka stanowi tu tylko dodatek poprawiający konsystencję ciasta. Placki zamiast smażyć, piekę na blasze w piekarniku. Są lekkie i zachwycają smakiem.
Jaki twaróg jest najlepszy na placki?
Na placki najlepszy jest zwarty twaróg, który zwany jest też białym serem. Może mieć postać kostki lub klinka. Ważne jednak, by miał aksamitną konsystencję, tzn. dał się bez trudu rozbić na drobne, miękkie grudki. I to przy użyciu widelca, a nie blendera. Najlepiej do tej potrawy wykorzystać twaróg półtłusty, który nie jest tak kaloryczny, jak tłusty, ale też ma więcej smaku, niż twaróg chudy. Odradzam twaróg sernikowy, który jest dość rzadki i wodnisty. Upieczone z niego placki nie będą bowiem zbyt puszyste.
Jak zrobić placki twarogowe z piekarnika?
Placki twarogowe robi się dość szybko. Twaróg wystarczy tylko pokruszyć, a potem rozdrobnić widelcem. Po wymieszaniu z cukrem, jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia, ciasto jest gotowe do formowania. Teraz wystarczy położyć placki z masy twarogowej na blasze i wstawić do piekarnika.
Przepis: Placki twarogowe
Placki twarogowe prosto z piekarnika
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy twarogowejTwaróg pokrusz na mniejsze kawałki. Rozgnieć je na drobinki przy pomocy widelca. Dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj dość gęstą i gładką masę.
- Formowanie i pieczenie plackówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką kładź na nią dość grube placki, zachowując między nimi odległości. Placki piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawaj na ciepło.
Z czym podać placki twarogowe?
Placki twarogowe najlepiej smakują podane ze słodkimi dodatkami. Moje dzieci i mąż zwykle polewają je miodem, choć lubią też wersję z dżemem truskawkowym. Dobrze jednak będą smakować także z innym dżemem czy konfiturą albo z prażonymi jabłkami. Gdy placki ładnie wyrosną, można je naciąć po środku na krzyż i w nacięcie włożyć słodki dodatek.
Czytaj też:
Dojrzałe banany miażdżę i w mig zamieniam w pyszne placuszki. To dziecinnie prosty patent na przekąskęCzytaj też:
Do twarogu dodaję tylko 3 składniki. To szybkie śniadanie jest pyszne i zdrowe