Kaszę mannę w dzieciństwie gotowały nam nasze mamy i babcie. Nie każdy jednak przepadał za tym specjałem. Moja babcia miała jednak prosty sposób na uatrakcyjnienie smaku tego zdrowego posiłku. Polewała go bowiem domowym sokiem z malin, a całość znikała w mgnieniu oka. Ja podaję kaszę mannę nieco inaczej, a też wszyscy za nią przepadają.
Co to jest kasza manna?
Kasza manna to bardzo drobna kaszka otrzymywana z pszenicy zwykłej. Odznacza się ona przyjemnym smakiem i lekkostrawnością. Jest też bardzo pożywna, bo dostarcza nam cennych węglowodanów złożonych, a także witamin z grupy B, soli mineralnych i błonnika. Ponieważ jest drobna, dość szybko się ją gotuje. Zwykle przyrządza się ją na mleku, dzięki czemu jest aksamitna i pyszna.
Jak zrobić kaszę mannę z sosem wiśniowym?
Choć z dzieciństwa najbardziej pamiętam kaszę mannę z sokiem malinowym, to jednak sama podaję ją nieco inaczej. To dlatego, że moja rodzina woli bardziej wyraziste smaki. Choćby taki, jaki mają wiśnie. Na bazie świeżych lub mrożonych szybko przygotowuję pyszny sos, którym polewam ugotowaną kaszkę. Całość smakuje wprost wybornie.
Przepis: Kasza manna z sosem wiśniowym
Kasza manna gotowana na mleku, podana z sosem wiśniowym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 800 ml mleka
- 200 g kaszy manny
- szczypta soli
- 1 szklanka mrożonych wiśni
- 1 szklanka wody
- 2-3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuMrożone wiśnie wsyp do rondelka. Dodaj wodę i cukier, całość zagotuj. Sos gotuj na średnim ogniu, aż odparuje część wody i sos zgęstnieje. Możesz go zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej.
- Gotowanie kaszyKaszę opłucz, osącz. Mleko zagotuj ze szczyptą soli, dodaj do niego kaszę. Wymieszaj, zagotuj na średnim ogniu. Gotuj, na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Podawaj ją polaną sosem wiśniowym.
Inny sposób na sos wiśniowy
Jeśli nie macie pod ręką wiśni świeżych lub mrożonych, pyszny sos możecie przygotować na bazie kompotu. Wystarczy go zagotować, a potem zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej. Na 1 szklankę sosu wystarczy 1 łyżeczka skrobi rozmieszana w odrobinie zimnej wody. Całość należy wymieszać, zagotować i gotować 2-3 minuty, by skrobia zgęstniała. Alternatywą dla sosu wiśniowego jest gotowy syrop wiśniowy.
Czytaj też:
Pankejki podaję z dwoma zdrowymi dodatkami. Są idealne na lekką kolację na słodkoCzytaj też:
W kromkach chleba zamykam apetyczne plasterki i kładę na patelni. Te smażone kanapki to moje odkrycie