W kromkach chleba zamykam apetyczne plasterki i kładę na patelni. Te smażone kanapki to moje odkrycie

W kromkach chleba zamykam apetyczne plasterki i kładę na patelni. Te smażone kanapki to moje odkrycie

Dodano: 
Smażone kanapki z szynką i serem żółtym
Smażone kanapki z szynką i serem żółtym Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Smażone kanapki to posiłek idealny. Po raz pierwszy zrobiłam je z ciekawości. Zajęło mi to dosłownie chwilę, a nasyciły na długi czas. Musisz spróbować.

Smażone kanapki, nazywane przez moich bliskich także tostami z patelni, to idealna kolacja na ciepło albo sycąca przekąska. Ich wykonanie jest banalne, a jednocześnie są tanie i bardzo smaczne. Pierwszy raz zrobiłam je z ciekawości, gdy nie miałam za bardzo pomysłu na posiłek dla dzieci. Nie tylko zjadły je w tempie ekspresowym, ale też teraz pytają, kiedy znowu przygotuję im ten smakołyk. Jeśli i ty zastanawiasz się co podać rodzinie, a w lodówce mało co już zostało, ten przepis będzie idealny.

Jak zrobić smażone kanapki z szynką i serem żółtym?

Pyszne tosty z patelni to proste połączenie chrupiącego pieczywa, aromatycznej szynki i roztopionego sera żółtego, które sprawdzi się przy wielu okazjach. Do ich wykonania potrzebujesz jedynie czterech podstawowych produktów, które na pewno masz w kuchni. Weź kromki chleba i zamknij między nimi szynkę oraz ser. Po podsmażeniu na maśle będą smakowały znakomicie.

Przepis: Smażone kanapki z szynką i serem żółtym

Smaczne i proste tosty z patelni z chlebem na zakwasie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
533 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek chleba na zakwasie
  • 8 plastrów szynki
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie kanapekNa czterech kromkach chleba ułóż po 2 plastry sera i 2 plastry szynki. Przykryj pozostałymi kawałkami pieczywa.
  2. Smażenie tostów z patelniNa patelni rozpuść masło. Gdy będzie rozgrzane, smaż na nim przygotowane kanapki. Ustaw niezbyt duża moc palnika i przyrządzaj do zrumienienia z obu stron oraz roztopienia sera.

Jak podać tosty z patelni?

To proste danie najlepiej smakuje na ciepło. Po ostudzeniu ser nie jest już tak przyjemnie ciągnący, a odgrzewanie sprawi, że stanie się wręcz gumowaty. Moi najbliżsi te pyszne kanapki zajadali bez dodatków. Warto jednak podać tutaj sos pomidorowy lub czosnkowy. Oba przyjemnie urozmaicą smak tej prostej i taniej potrawy.

Inne warianty smażonych kanapek

Posiłek złożony z chleba, szynki i sera możesz wzbogacić o swoje ulubione warzywa. Do tej kompozycji pasowały będą np. kawałki papryki, plastry pomidorów, pokrojona w piórka cebula lub wstążki z marchewki. Możesz też wrzucić podduszone z ziołami pieczarki lub podsmażony wcześniej boczek czy ulubioną kiełbasę.

Zaproponowana przeze mnie wersja tostów z patelni może być jeszcze bardziej budżetowa, jeśli wybierzesz pieczywo tostowe. Dla urozmaicenia smaku możesz posmarować je masłem czosnkowym, odrobiną majonezu lub innym sosem.

Czytaj też:
Tosty przekładam zdrowymi składnikami i mam fit śniadanie. To mój sposób na szczupłą sylwetkę
Czytaj też:
Te tosty mogę zajadać niemal codziennie. Po przepis sięgam, gdy trwa sezon na pyszne owoce