Parówki to delikatne kiełbaski, które kochają zwłaszcza dzieci. Jednak nie tylko one mają ochotę na zjedzenie czegoś smacznego. Choć parówki ogólnie nie cieszą się dobrą opinią, to jednak, gdy wybierzemy takie o dobrym składzie, będą smaczne i wartościowe. Można je podgrzać i zaserwować na śniadanie. Ja jednak przerobię je dziś na sycącą przekąskę, którą można zabrać do pracy, szkoły czy zjeść na kolację.
Jak wybrać dobrej jakości parówki?
Po czym poznać parówki dobrej jakości? Przede wszystkim po składzie. Zwróćmy uwagę, by zawierały, jak najwięcej mięsa. Minimalnie powinny go zawierać 80%. Na opakowaniu powinna być też podana konkretna nazwa mięsa, z którego zostały parówki wyprodukowane, np. mięso wieprzowe, pierś kurczaka. Unikajmy parówek zrobionych z mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM), bo są niskiej jakości. Wybierajmy te, które nie zawierają sztucznych dodatków, takich jak np.: konserwanty, wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki. Dobrze, by parówki miały niską zawartość tłuszczu i mało soli. Powinny mieć dość zwartą, gładką konsystencję, ale nie przypominać kiełbasek z żelu. Takie będą zawierały dużo zagęstników. Ich kolor powinien być jasnoróżowy lub beżowy. Wyrazisty róż wskazuje na dodatek sztucznych barwników.
Jak zrobić sycącą przekąskę z ciasta francuskiego i parówek?
Przygotowanie przekąski z ciasta francuskiego i parówek jest bardzo proste. W końcu sięgamy po półprodukty, które niezwykle ułatwiają i skracają nam pracę. Tak więc kroimy ciasto francuskie na kawałki, owijamy je ciastem i pieczemy. To, w jaki sposób zawiniemy parówki w ciasto, zależy tylko od nas. Najprościej pokroić ciasto na prostokąty nieco dłuższe niż same parówki i o szerokości mniej więcej trzy razy większej, niż szerokość parówki. Oczywiście kiełbaski możemy też przekroić na pół czy na mniejsze kawałki i zrobić przekąskę o wielkości na jeden kęs.
Przepis: Parówki pieczone w cieście francuskim
Parówki pieczone w cieście francuskim na sycącą przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 8 parówek
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Krojenie ciastaCiasto francuskie wyjmij z lodówki na 15-30 minut przed krojeniem. Rozwiń je i pokrój na 8 prostokątów o długości nieco większej i 3 razy szerszej od parówek.
- Zawijanie parówekKażdy kawałek ciasta posmaruj wokół rozkłóconym jajkiem. Na środku połóż parówkę, ciasto złóż na pół, lekko dociśnij brzegi.
- Pieczenie przekąskiBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ciasto z parówkami, posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Co jeszcze można dodać do parówek w cieście?
Moją sycącą przekąskę zrobiłam najprostszym sposobem, czyli z gotowego ciasta francuskiego i parówek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją dodatkami. Oprócz parówek w ciasto można także zawinąć np. słupki sera żółtego czy papryki. A przed położeniem farszu, ciasto można posmarować np. ketchupem, śmietaną czy serkiem kanapkowym.
Czytaj też:
Znajomy Hiszpan poczęstował mnie pysznymi ziemniakami. Sos był naprawdę doskonałyCzytaj też:
Sezon na dynię otwieram rewelacyjną przekąską. Ten prosty przepis mam od sąsiadki