Znajomy Hiszpan poczęstował mnie pysznymi ziemniakami. Sos był naprawdę doskonały

Znajomy Hiszpan poczęstował mnie pysznymi ziemniakami. Sos był naprawdę doskonały

Dodano: 
Smażone ziemniaki z sosem
Smażone ziemniaki z sosem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Uwielbiam potrawy z ziemniaków. Zwłaszcza gdy są tak proste i smaczne, jak ziemniaki, którymi poczęstował mnie znajomy Hiszpan. W jego kraju jada się je na przekąskę lub jako dodatek do tapas, czyli do innych przekąsek.

Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Stanowią one najpopularniejszy dodatek do dań z mięs, drobiu i ryb. Jednak ziemniaki można też jadać jako danie główne, np. pieczone nadziewane farszem czy na przekąskę np. w postaci sałatki. Bardzo smaczne są też ziemniaki smażone, które w zależności od sposobu podania, mogą być dodatkiem do obiadu lub przekąską. Te w hiszpańskiej wersji, podane z pikantnym sosem smakują doprawdy nieziemsko.

Kilka słów o hiszpańskiej przekąsce z ziemniaków

Przekąska z ziemniaków, którą poczęstował mnie znajomy Hiszpan to Patatas Bravas. Jest to tapa, czyli rodzaj małej przekąski serwowanej zwykle do napojów w barach Hiszpanii. Przekąski te są podawane na ciepło lub zimno i mogą być proste lub bardziej skomplikowane. Patatas Bravas składa się ze smażonych ziemniaków, które są podawane z ostrym sosem.

Jak zrobić smażone ziemniaki z ostrym sosem?

Smażone ziemniaki z ostrym sosem robi się podobnie, jak frytki. Ziemniaków jednak nie kroi się w słupki, a w kostkę idealną na jeden kęs. Po usmażeniu polewa się je pikantnym sosem na bazie pomidorów. Całość smakuje naprawdę doskonale.

Przepis: Patatas Bravas

Smażone ziemniaki podane z ostrym sosem pomidorowym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • olej do smażenia
  • sól

Na sos:

  • 1 cebulka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, osusz. Pokrój je w kostkę o boku ok. 2 cm. Na głębokiej patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niego porcje ziemniaków i smaż na średnio rozgrzanym oleju 5-7 minut, aż ziemniaki będą chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  2. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Smaż ją na średnio rozgrzanej oliwie, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj posiekany czosnek i chwilę go przesmaż. Warzywa oprósz papryką słodką i ostrą oraz mąką. Smaż minutę, często mieszając. Dodaj passatę i bulion, wymieszaj, gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku octem, solą i pieprzem. Sosem polej usmażonej ziemniaki.

Smażone ziemniaki z ostrym sosem – wskazówki

Zobacz, na co warto zwrócić uwagę, by smażone ziemniaki z ostrym sosem wyszły, jak w hiszpańskim barze.

  • Pokrojone w kostkę ziemniaki należy smażyć na dość dobrze rozgrzanym oleju. Smaży się je 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, by równomiernie się usmażyły.
  • Do usmażonych ziemniaków podaje się sos Bravas przygotowany na bazie zasmażki, pomidorów i bulionu. Doprawia się go ostrą papryką i octem, dzięki czemu sos wychodzi pikantny.
  • Ponieważ sos Bravas jest dość ostry, jego smak można złagodzić, kładąc na wierzch potrawy trochę majonezu lub aioli (majonezu czosnkowego).

Czytaj też:
Kotlety ziemniaczane robię z sekretnym składnikiem. To mój przepis na tani i sycący obiad
Czytaj też:
Tak podane purée ziemniaczane robi za cały obiad. Wymyśliłam je, gdy nie miałam ochoty na zakupy