Sezon na dynię otwieram rewelacyjną przekąską. Ten prosty przepis mam od sąsiadki

Sezon na dynię otwieram rewelacyjną przekąską. Ten prosty przepis mam od sąsiadki

Dodano: 
Pieczone kulki z dyni i mięsa mielonego
Pieczone kulki z dyni i mięsa mielonego Źródło: Shutterstock / Miti74
Przekąska z dyni od mojej sąsiadki nie ma sobie równych. Smak jest nieziemski, a wykonanie banalne. Odkąd wzięłam przepis, z przyjemnością do niego wracam.

Kulki z dyni i mięsa mielonego to dość lekka i sycąca przekąska, którą odkryłam przypadkiem. Sąsiadka zaprosiła mnie na imprezę, gdzie podała ten przysmak. Lubię dynię, więc poprosiłam ją o przepis. Teraz nie wyobrażam sobie, bym choć raz jesienią go nie przygotowała.

Jak zrobić przekąskę z dyni?

Przygotowanie kulek z dyni i mięsa mielonego nie jest skomplikowane, zwłaszcza gdy podobnie jak ja masz pod ręką upieczone i obrane warzywo. Trzeba je wtedy jedynie wymieszać dynię z dodatkami, odpowiednio uformować i obtoczyć w bułce tartej. Zapiekanie zajmuje dosłownie chwilę. A smakuje, że palce lizać.

Przepis: Pieczone kulki z dyni i mięsa mielonego

Pyszna i prosta przekąska z dyni, którą zachwycisz znajomych.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
157 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g upieczonej dyni hokkaido
  • 150 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy na kulkiDynię rozgnieć na gładkie purée. Połącz z mięsem oraz posiekanymi warzywami, czyli cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka, majeranek, trochę soli i pieprzu oraz 2-3 łyżki bułki tartej. Wymieszaj.
  2. Pieczenie przekąski z dyniZ masy mięsno-warzywnej uformuj nieduże kuleczki i obtocz je w pozostałej bułce tartej. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać kuli z dyni i mięsa mielonego?

Przekąska z dyni smakuje fantastycznie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Osobiście preferuję wersję dopiero co wyjętą z pieca i zawsze zajadam z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego. Przyjemne będą również dip serowy oraz prosty sos czosnkowy.

Wskazówki dotyczące przekąski z dyni

Masę na kulki z dyni i mięsa mielonego możesz doprawić na wiele sposobów. Poza proponowanym przeze mnie zestawem majeranku i czosnku spróbuj koniecznie kminu rzymskiego. Jego nieco orientalny i cytrusowy aromat doskonale komponuje się z dynią.

Dobrym pomysłem będzie też zastosowanie gałki muszkatołowej lub kurkumy. Obie przyprawy są wyraziste, więc idealnie sprawdzą się, gdy do zrobienia przekąski wybierzesz odmianę inną niż hokkaido. Przypominająca dużą pomarańczową cebulę dynia ma sporo smaku i jest mączysta. Decydując się na jej zamianę, niezbędne może okazać się wsypanie większej ilości bułki tartej.

Przekąska z dyni będzie też smaczna, gdy ją usmażysz. Nie przesadź tylko z ilością oleju i wrzucaj kulki na rozgrzany tłuszcz, a zachowają lekki i przyjemny smak, dobrze kontrastujący z chrupiącą skorupką z bułki tartej.

Czytaj też:
Kocham włoskie kopytka. Jesienią pyszne gnocchi robię z dodatkiem sezonowego warzywa
Czytaj też:
Zrobiona w ten sposób dynia smakuje nieziemsko. Poznaj sekret tej sezonowej zapiekanki