Mój patent na placki ziemniaczane z batatów. Posypałam danie pysznym dodatkiem, który zrobił robotę

Mój patent na placki ziemniaczane z batatów. Posypałam danie pysznym dodatkiem, który zrobił robotę

Dodano: 
Placki z batatów
Placki z batatów Źródło: Shutterstock / V-anila
Placki z batatów są proste, niesamowicie smaczne i sycące. Smażę je często i podaję z parmezanem. Rodzina uwielbia to danie. Sprawdź mój przepis.

Klasyczne placki ziemniaczane mogą się znudzić. Szukając pomysłu na ich urozmaicenie, trafiłam na przepis, w którym zamiast ziemniaków użyto batatów. Wybór słodkiego warzywa okazał się strzałem w dziesiątkę. Przygotowanie potrawy wciąż nie sprawiało problemu, a efekt był znakomity. Moja rodzina pochłonęła te placki ekspresowo. Myślę, że to w dużej mierze zasługa pysznej posypki z parmezanu. Nadała charakteru plackom ze słodkich ziemniaków i sprawiła, że ich smak był niezapomniany.

Jak przygotować placki z batatów?

Zrobienie nieco słodszej odsłony placków ziemniaczanych jest równie proste, co wykonanie tradycyjnego dania. Bataty też ściera się na tarce i łączy z cebulką, mąką, jajkami i przyprawami. Tak przygotowaną masę smaży się partiami do uzyskania pięknego złotego koloru.

Przepis: Placki z batatów

Nieco słodsza wersja placków ziemniaczanych, która przypadnie do gustu twojej rozdzinie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g batatów
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól
  • 5 łyżek olej rzepakowego
  • 40 g parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na placki ziemniaczaneBataty obierz, umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę pozbaw łupiny, posiekaj i dodaj do słodkich ziemniaków. Warzywa połącz z mąkami i jajkiem. Dopraw całość słodką papryką, pieprzem i solą.
  2. Smażenie placków z batatówNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Łyżką wykładaj masę, formując niezbyt grube owalne placki. Smaż je na średnim ogniu aż do zrumienienia z obu stron (3-4 minuty). Osusz z nadmiaru tłuszczu. Ułóż na talerzach. Posyp tartym parmezanem.

Jak podać placki z batatów?

Posypka z tartego parmezanu jest obowiązkowa. Słony, orzechowy smak sera świetnie równoważy słodycz batatów, tworząc przyjemny kontrast smaków. Jeśli nie macie pod ręką włoskiego nabiału, sięgnijcie po ser żółty edamski, oscypka lub inny wyrób o pikantnej nucie – też będzie pysznie.

Ja nie wyobrażam sobie też, by placki jeść na zimno. Ser się na nich nie roztopi i będzie niesmaczną skorupką. Jeśli wam to jednak nie przeszkadza – śmiało eksperymentujcie. Warto wtedy rozważyć inne dodatki np. jogurt naturalny.

Wskazówki dotyczące placków ziemniaczanych

Danie z batatów można też zrobić w piekarniku. Będzie nieco lżejsze, a jednocześnie pozostanie przyjemnie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Wystarczy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, by osiągnąć rewelacyjne efekty. Takim plackom z nikt się nie oprze.

Chrupiące placki z batatów możecie również z powodzeniem odgrzewać. Uważajcie tylko, by ich zbytnio nie wysuszyć. Kilka minut w piekarniku lub na patelni to najlepsza metoda. Unikajcie natomiast korzystania z mikrofalówki. Po wyjęciu z urządzenia danie może okazać się gumowate i ciągnące.

Czytaj też:
Trę to tanie warzywo, mieszam z prostymi dodatkami i smażę. Moje szybkie placki z cukinii nie zawierają mąki
Czytaj też:
Zapomnij o ziemniaczanych. Placki z kapustą biją je na głowę. Są takie chrupiące

Źródło: Smaki.pl