To najlepszy falafel, jaki do tej pory jadłam. Prosty przepis mam od koleżanki

To najlepszy falafel, jaki do tej pory jadłam. Prosty przepis mam od koleżanki

Dodano: 
Falafele
Falafele Źródło:Shutterstock / Slawomir Fajer
Dużo zieleniny, chrupiąca skórka i miękkie, dobrze przyprawione wnętrze. Uwielbiam falafele z tego przepisu, który dała mi koleżanka. Zawsze robię podwójną porcję.

Falafel to bliskowschodni przysmak – niewielkie kotleciki zrobione z ciecierzycy. Są niezwykle popularne wśród osób, które są na dietach wegańskich czy wegetariańskich, ale falafel to coś, po co równie chętnie sięgają osoby jedzące mięso. Nic dziwnego: dobry falafel jest mocno doprawiony, wyrazisty w smaku i sycący. Jednocześnie każdy doprawia go po swojemu. Mi się spodobał sposób mojej znajomej, która sypie do zmielonej ciecierzycy sporo zieleniny.

Jak zrobić dobry falafel?

Podstawą falafela jest ciecierzyca. Nie z puszki, a sucha ciecierzyca, którą należy dobrze namoczyć, najlepiej przez całą noc. W przepisie podaję, aby zmielić ją potem w maszynce do mięsa. Ja wykorzystuję inny patent: mielę ciecierzycę w wyciskarce do soków. Jeśli masz wyciskarkę, wypróbuj: po przepuszczeniu przez nią namoczonej cieciorki, wystarczy połączyć powstały płyn z wytłoczynami. Zrobione w ten sposób falafele mają doskonałą konsystencję.

Bardzo spodobał mi się patent mojej koleżanki, która dodaje do masy na falafel dużo zieleniny. Ale tak naprawdę tu każdy może sam zdecydować, jak je doprawi. Nie lubisz kolendry? Daj w zamian więcej pietruszki. Ja z kolei kolendrę uwielbiam i często do masy z ciecierzycy oprócz zielonej kolendry dosypuję jeszcze solidne pół łyżeczki mielonej kolendry.

Przepis: Falafele z zieleniną

Wegańskie kotleciki z ciecierzycy.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
12 godz.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
404 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki kolendry
  • 3 gałązki koperku
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciecierzycySuchą ciecierzycę zalej wodą i odstaw na 12 godzin do moczenia.
  2. Robienie masy na falafeleCiecierzycę odcedź i przepuść przez maszynkę o drobnych oczkach razem cebulą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, sodę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Masa powinna dać się łatwo formować.
  3. Smażenie falafeliW rondlu lub na dużej patelni rozgrzej olej. Z masy formuj kulki lub lekko spłaszczone kotleciki i smaż na złoto.

Czy falafel można mrozić?

Falafel nie jest szybkim daniem. Moczenie, mielenie, lepienie kotlecików, smażenie – trochę zabawy jest. Dlatego ja zawsze robię falafel z podwójnej porcji (z podanego przepisu wychodzi zwykle ok. 40 małych kotlecików) i część mrożę w porcjach. W zamrażarce lądują kotleciki już usmażone. Jednak pilnuję, aby te, które chcę przeznaczyć do mrożenia, nie były mocno wysmażone. Wówczas, po rozmrożeniu, można je odsmażyć. Ale można je też podgrzać w piekarniku. Bardzo polecam taką opcję, jeśli lubisz mieć zapas dobrego jedzenia w zamrażarce.

Czytaj też:
Najlepsze wegetariańskie schabowe. Zrób sznycle z bakłażana, a zapomnisz o wieprzowinie
Czytaj też:
Te babeczki cytrynowe zachwycą smakiem nie tylko najmłodszych. Zawierają zdrową niespodziankę