Te babeczki cytrynowe zachwycą smakiem nie tylko najmłodszych. Zawierają zdrową niespodziankę

Te babeczki cytrynowe zachwycą smakiem nie tylko najmłodszych. Zawierają zdrową niespodziankę

Dodano: 
Babeczki cytrynowe z cukinią
Babeczki cytrynowe z cukinią Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Babeczki są świetnym pomysłem na słodką przekąskę nie tylko dla dzieci. A jeden produkt w przepisie sprawi, że będą też nieco zdrowsze.

Choć moje babeczki cytrynowe są proste w wykonaniu, przyjemnie was zaskoczą. Latem lubię rozsmakować się w wilgotnych i orzeźwiających wypiekach. Nieraz smakują lepiej niż z niejednej cukierni, a sięgają po nie także dzieci. Tym prostym sposobem przemycam do ich jadłospisu trochę zdrowia w postaci owoców i warzyw.

Nietypowe dodatki do babeczek

W ciepłych miesiącach na targowisku oprócz pełnych witamin i minerałów owoców dostępne są też tanie warzywa, których dodanie do wypieków może znacząco poprawić ich walory. Przepis na babeczki cytrynowe jest świetnym przykładem takiego zastosowania wytrawnego produktu. Popularne dodatki do deserów spotykają się tu ze składnikami kojarzonymi raczej z inną kategorią potraw. Na liście składników znajdziecie bowiem cukinię – skromne warzywo o mało wyraźnym smaku. Starcie jej i wrzucenie do ciasta czyni z nim jednak cuda. Jeśli chcecie poczuć, jak słodycz wprost rozpływa się w ustach, musicie upiec te babeczki. Cukinia w smaku jest niewyczuwalna, więc eksperymentujcie bez obaw.

Nadmienię w tym miejscu jeszcze tylko, że jeśli macie jej za dużo, to możecie zetrzeć ją na tarce, odcisnąć wody i zamrozić. Po doprowadzeniu do temperatury pokojowej też sprawdzi się w wypiekach.

Jak zrobić babeczki cytrynowe?

W tym przepisie nie ma skomplikowanych procedur. Jak w większości innych receptur połączyłam składniki mokre ze sobą i potem wsypałam mieszankę produktów suchych. Przygotowanym ciastem wypełniłam formę na babeczki i upiekłam deser.

Przepis: Babeczki cytrynowe z cukinią

Przyjemnie wilgotne i lekko kwaśne babeczki z  warzywną niespodzianką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

Na babeczki:

  • 1 mała cukinia
  • ½ szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 cytryny
  • sól

Na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie babeczekDo miski przesiej mąkę. Wsyp cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj. W drugim naczyniu umieść mleko, olej rzepakowy i jajko. Przy pomocy rózgi zmiksuj produkty. Dodaj startą na tarce cukinię wraz z płynem, który się uwolnił. Wlej sok wyciśnięty z cytryny i raz jeszcze zamieszaj składniki. Wsyp suchą mieszankę i połącz. Uzyskane ciasto umieść w wyłożonych papilotkami dołkach formy na muffiny. Każdy otwór wypełnij do ¾ wysokości. Piecz w temperaturze 180 stopni do 30 minut.
  2. LukrowanieW miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Masą polewaj przestudzone babeczki.

Z czym podawać babeczki cytrynowe?

Pokryte lukrem słodkości będą wystarczające, by zaspokoić głód na cukier. Ich jedzenie może być wciągające, wiec przypilnujcie, by nie pochłonąć od razu wszystkich 12 sztuk. To wciąż nie jest dietetyczny wypiek. Zwłaszcza dzieci nie powinny zbyt często raczyć się takimi frykasami.

Czytaj też:
Ania Starmach dała przepis na genialne babeczki z czereśniami. Robi się je w pół godziny
Czytaj też:
Tym deserem bez pieczenia zajada się cała moja rodzina. Poznaj prosty przepis rodem z Brazylii

Źródło: Smaki.pl