Tę uwielbianą przez Polaków rybę warto jeść nie tylko od święta. Tak zrobisz ją na kanapki

Tę uwielbianą przez Polaków rybę warto jeść nie tylko od święta. Tak zrobisz ją na kanapki

Dodano: 
Kanapki ze śledziem
Kanapki ze śledziem Źródło:Shutterstock / Svetlana Monyakova
Śledź to najpopularniejsza ryba w polskich sklepach. Kryje w sobie wiele cennych składników i jest bardzo smaczna, dlatego warto po nią sięgać nie tylko od święta. Można z nią zrobić chociażby kanapki.

Śledź najbardziej kojarzy się ze świętami, kiedy to przygotowujemy go nawet w kilku wersjach. Jednak ta pospolita ryba zasługuje na to, by częściej trafiać na nasze stoły. Jeśli uda wam się kupić świeże śledzie, możecie je szybko usmażyć w mące. Są delikatne w smaku i konsystencji, a ości z nich bez problemu się usuwa. Ze śledzi solonych można też zrobić pastę na kanapki oraz sałatkę, tatar, a nawet kotlety. My dzisiaj proponujemy śledzie w lekkim sosie, które z powodzeniem można położyć na kromce chleba. Taka kanapka będzie o wiele zdrowsza niż ta z wędliną czy żółtym serem.

Wartość odżywcza śledzi

Śledzie należą do tłustych ryb morskich, a więc do tych które są najcenniejsze dla naszego zdrowia. A to dlatego, że w ich składzie występują kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Ryby te mają wysoką zawartość pełnowartościowego białka, dostarczają też witamin: A, D, E i z grupy B oraz soli mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu i żelaza. Za sprawą tych składników śledzie wspomagają odporność, wzmacniają kości i wzrok. Regulują także ciśnienie krwi i obniżają poziom złego cholesterolu.

Jak zrobić śledzie na kanapkę?

W sumie na kanapkę można położyć każdą sałatkę śledziową czy śledzie przygotowane w dowolnym sosie. My jednak przygotujemy śledzie w małych kawałkach i w lekkim sosie, dzięki czemu doskonale będą pasować do pieczywa.

Przepis: Śledzie na kanapkę

Filety śledziowe w lekkim sosie miodowo-musztardowym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 4 solone filety śledziowe
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki oleju np. słonecznikowego
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Moczenie i krojenie filetówFilety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2 godziny. W połowie tego czasu możesz zmienić wodę na świeżą. Wymoczone śledzie osącz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je na małe kawałki, możesz nawet pokroić filety w cienkie plasterki.
  2. Doprawianie śledziMusztardę wymieszaj z miodem i olejem. Sosem polej śledzie, wymieszaj. Posyp je posiekanym koperkiem, odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki dobrze się przegryzły.

Jak moczyć śledzie?

Śledzie najłatwiej dostępne są w postaci solonych filetów a'la Matjas. Dzięki przebywaniu w solance, ryby te odznaczają się dużą trwałością. Sól wykazuje bowiem silne działanie konserwujące. Jednak nie służy ona naszemu zdrowiu, dlatego przed spożyciem warto porządnie wymoczyć śledzie. Dzięki temu będą łagodniejsze w smaku i wyjdą nam na zdrowie. A jak moczyć śledzie?

Do tego celu zwykle używa się zimnej wody, w której śledzie powinny spędzić co najmniej godzinę. W sumie czas moczenia solonych filetów śledziowych zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Im dłużej będziemy je moczyć, tym będą miały łagodniejszy smak. Można je moczyć nawet pół dnia, w między czasie zmieniając wodę na świeżą. Dobry efekt daje też moczenie śledzi w mleku. Mleko szybciej pochłania z nich sól, a na dodatek dodaje filetom aksamitności.

Czytaj też:
Śledzie w oleju z przepisu mojej babci smakują obłędnie. Poznaj ich sekret, a już nigdy nie sięgniesz po inne
Czytaj też:
Najprostszy przepis na śledzie w śmietanie. Dwa składniki sprawiają, że smakują wyjątkowo