Najprostszy przepis na śledzie w śmietanie. Dwa składniki sprawiają, że smakują wyjątkowo

Najprostszy przepis na śledzie w śmietanie. Dwa składniki sprawiają, że smakują wyjątkowo

Dodano: 
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Śledzie w śmietanie to jedna z najczęściej wybieranych form podania filetów śledziowych. Najlepiej smakuje domowy śledź w śmietanie, a sekretem jest dodatek dwóch składników.

Śledzie w śmietanie to obowiązkowe danie świąteczne, imprezowe i oczywiście podawane w ostatni dzień karnawału, czy popularnego śledzika. Robi się je szybko i łatwo.

Jak zrobić śledzie w śmietanie?

Do zrobienia śledzi w śmietanie możesz wykorzystać dowolne filety śledziowe. Najlepsze są matiasy (czyli filety z młodych śledzi), ale mogą też być inne. Jeśli to śledzie w oleju, należy je z oleju odsączyć. Jeśli śledzie z zalewy solankowej, warto je przepłukać, aby nie były zbyt słone (można je namoczyć w zimnej wodzie na ok. 15 minut i potem opłukać).

Smaku całemu daniu dają jabłka i korniszony. Ważne, aby pokroić je w drobną kostkę. Jakie jabłka wybrać do śledzi? Tu najlepiej sprawdzą się winne odmiany, czyli np. szara reneta, golden delicious, lobo, rubin, jonatan czy gala.

Z naszym przepisem można poeksperymentować. Do śmietany zamiast szczypiorku (lub razem z nim) można dodać także koperek albo natkę pietruszki. Smak śmietany można podkręcić, dodając solidną łyżkę majonezu. Można też do śmietany dodać ostrą musztardę albo chrzan, ciekawy efekt da dodanie musztardy i miodu. Jeśli jesteś osobą liczącą każdą kalorię, możesz śmietanę lub tylko jej część zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

Śledzie można jeść praktycznie od razu, ale najlepsze są po co najmniej godzinie-dwóch w lodówce. Wówczas smaki zdążą się idealnie pregryźć. Wielu uważa, że śledzie w śmietanie najlepiej smakują na drugi dzień.

Przepis: Śledzie w śmietanie

Najprostszy przepis na śledzie w śmietanie – z cebulką, jabłkiem i ogórkiem konserwowym.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 400 g śmietany 18%
  • 1 duże jabłko
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówŚledzie pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka i ogórki pokrój w drobną kostkę. Cebulę w kostkę lub piórka. Pokrojoną cebulę przełóż na sitko i dobrze zlej wrzącą wodą, a następnie poczekaj, aż woda dobrze ścieknie. Szczypiorek posiekaj drobno.
  2. Robienie śledziJabłka, ogórki i cebulę wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj część szczypiorku i wymieszaj wszystko ze śledziami. Udekoruj resztą szczypiorku

Z czym podawać śledzie w śmietanie?

Śledzie śmietanie można podawać przede wszystkim w towarzystwie dobrego pieczywa. Doskonale sprawdzą się jako imprezowa przekąska przy różnych okazjach, również podczas świąt. Ale do śledzi w śmietanie świetnie pasują także gotowane ziemniaki. W takim duecie mogą być podane także jako obiad.

Czytaj też:
Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące. Pamiętaj o tej czynności podczas przygotowywania masy ziemniaczanej
Czytaj też:
Lekka i sycąca sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Efekt WOW zapewnia orzeźwiający dressing

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl