Śledzie w śmietanie to obowiązkowe danie świąteczne, imprezowe i oczywiście podawane w ostatni dzień karnawału, czy popularnego śledzika. Robi się je szybko i łatwo.
Jak zrobić śledzie w śmietanie?
Do zrobienia śledzi w śmietanie możesz wykorzystać dowolne filety śledziowe. Najlepsze są matiasy (czyli filety z młodych śledzi), ale mogą też być inne. Jeśli to śledzie w oleju, należy je z oleju odsączyć. Jeśli śledzie z zalewy solankowej, warto je przepłukać, aby nie były zbyt słone (można je namoczyć w zimnej wodzie na ok. 15 minut i potem opłukać).
Smaku całemu daniu dają jabłka i korniszony. Ważne, aby pokroić je w drobną kostkę. Jakie jabłka wybrać do śledzi? Tu najlepiej sprawdzą się winne odmiany, czyli np. szara reneta, golden delicious, lobo, rubin, jonatan czy gala.
Z naszym przepisem można poeksperymentować. Do śmietany zamiast szczypiorku (lub razem z nim) można dodać także koperek albo natkę pietruszki. Smak śmietany można podkręcić, dodając solidną łyżkę majonezu. Można też do śmietany dodać ostrą musztardę albo chrzan, ciekawy efekt da dodanie musztardy i miodu. Jeśli jesteś osobą liczącą każdą kalorię, możesz śmietanę lub tylko jej część zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
Śledzie można jeść praktycznie od razu, ale najlepsze są po co najmniej godzinie-dwóch w lodówce. Wówczas smaki zdążą się idealnie pregryźć. Wielu uważa, że śledzie w śmietanie najlepiej smakują na drugi dzień.
Przepis: Śledzie w śmietanie
Najprostszy przepis na śledzie w śmietanie – z cebulką, jabłkiem i ogórkiem konserwowym.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 g filetów śledziowych
- 400 g śmietany 18%
- 1 duże jabłko
- 4 ogórki konserwowe
- 2 cebule
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówŚledzie pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka i ogórki pokrój w drobną kostkę. Cebulę w kostkę lub piórka. Pokrojoną cebulę przełóż na sitko i dobrze zlej wrzącą wodą, a następnie poczekaj, aż woda dobrze ścieknie. Szczypiorek posiekaj drobno.
- Robienie śledziJabłka, ogórki i cebulę wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj część szczypiorku i wymieszaj wszystko ze śledziami. Udekoruj resztą szczypiorku
Z czym podawać śledzie w śmietanie?
Śledzie śmietanie można podawać przede wszystkim w towarzystwie dobrego pieczywa. Doskonale sprawdzą się jako imprezowa przekąska przy różnych okazjach, również podczas świąt. Ale do śledzi w śmietanie świetnie pasują także gotowane ziemniaki. W takim duecie mogą być podane także jako obiad.
Czytaj też:
Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące. Pamiętaj o tej czynności podczas przygotowywania masy ziemniaczanejCzytaj też:
Lekka i sycąca sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Efekt WOW zapewnia orzeźwiający dressing