Tatar wołowy, zwany też befsztykiem tatarskim, uchodzi za potrawę bardzo wykwintną. Jednak niektórzy ani razu nie zdecydowali się go spróbować, z racji tego, że jest robiony z surowego mięsa. I głównie dla nich i ogólnie dla wielbicieli ryb mam propozycję przygotowania tatara ze śledzia. Dla mnie jest o wiele smaczniejszy niż śledź w oleju czy w śmietanie, bo moc wyrazistych dodatków tłumi charakterystyczny, rybi zapach.
Z czego robi się tatara ze śledzia?
Jak sama nazwa wskazuje, tatar ten robi się ze śledzia, a dokładniej z solonych filetów śledziowych, czyli tzw. matiasów. Nie jest to więc czysto surowa ryba, a przetworzona przez zasolenie. Ta znana Polakom postać śledzia jest bardzo lubiana i wygodna w użyciu.
Do wymoczonych i drobno posiekanych śledzi dodaje się wybrane składniki charakterystyczne dla klasycznego tatara wołowego. Są nimi: cebula, ogórki konserwowe lub kiszone, marynowane grzybki, kapary, a także inne dodatki takie jak: musztarda, śmietana, chrzan, sok z cytryny, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz, papryka mielona. Dobór dodatków tak naprawdę zależy od naszych gustów smakowych i wyobraźni.
Przepis na szybki i smaczny tatar ze śledzia
Są dwa sposoby przygotowania tatara ze śledzia. Jeden przewiduje wymieszanie posiekanego śledzia z pozostałymi, rozdrobnionymi składnikami. Potrawę można wtedy podać niczym sałatkę. Druga wersja polega na wymieszaniu śledzia z żółtkami, płynnymi składnikami, natką i przyprawami. Natomiast posiekaną cebulę, ogórki i grzybki układa się wokół porcji tatara.
Przepis: Tatar ze śledzia
Tatar z solonych filetów śledziowych
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 4-5 solonych filetów śledziowych
- 2 żółtka jaj ugotowanych na twardo
- 1 cebula czerwona
- 2 ogórki konserwowe
- 3-4 marynowane grzybki
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie śledzi i przecieranie żółtekFilety śledziowe opłucz, jeśli są zbyt słone wymocz je w zimnej wodzie. Śledzie osącz, osusz, bardzo drobno posiekaj. Żółtka jaj przetrzyj przez sito, dodaj do śledzi, wymieszaj.
- Rozdrabnianie dodatkówObraną cebulę, a także ogórki konserwowe i grzybki pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Rozdrobnione składniki dodaj do śledzi, wymieszaj.
- Doprawianie tataraMusztardę połącz z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Sos dodaj do tatara, wymieszaj. Dopraw do smaku.
Jak podawać tatara ze śledzia?
Tatar ze śledzia podaje się jako przystawkę lub przekąskę. By wyglądał bardziej elegancko, warto uformować go w specjalnym ringu lub foremce na suflet. W takiej postaci można go zaserwować nawet na uroczystym przyjęciu. Wokół tatara można położyć posiekane dodatki, np. cebulę, korniszony, grzybki w occie. Tatar ze śledzia, podobnie jak klasyczny tatar, podaje się z chlebem lub tostami.
Czytaj też:
Lekkie kotlety rybne z piekarnika. Idealne danie na piątek zrobisz z każdej rybyCzytaj też:
Najprostszy przepis na śledzie w śmietanie. Dwa składniki sprawiają, że smakują wyjątkowo