Gdy poczęstowano mnie tym tatarem ze śledzia, nie wyczułam w nim ryby. Teraz robię go sama
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Gdy poczęstowano mnie tym tatarem ze śledzia, nie wyczułam w nim ryby. Teraz robię go sama

Dodano: 
Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia Źródło:Shutterstock / Olga Bondarenko
Tatar to potrawa kojarzona z mięsem wołowym. Jednak ja wolę jego rybną wersję przygotowywaną z matiasów. Tatar ze śledzia robi się bardzo szybko, wygląda elegancko i jest pełen smaku.

Tatar wołowy, zwany też befsztykiem tatarskim, uchodzi za potrawę bardzo wykwintną. Jednak niektórzy ani razu nie zdecydowali się go spróbować, z racji tego, że jest robiony z surowego mięsa. I głównie dla nich i ogólnie dla wielbicieli ryb mam propozycję przygotowania tatara ze śledzia. Dla mnie jest o wiele smaczniejszy niż śledź w oleju czy w śmietanie, bo moc wyrazistych dodatków tłumi charakterystyczny, rybi zapach.

Z czego robi się tatara ze śledzia?

Jak sama nazwa wskazuje, tatar ten robi się ze śledzia, a dokładniej z solonych filetów śledziowych, czyli tzw. matiasów. Nie jest to więc czysto surowa ryba, a przetworzona przez zasolenie. Ta znana Polakom postać śledzia jest bardzo lubiana i wygodna w użyciu.

Do wymoczonych i drobno posiekanych śledzi dodaje się wybrane składniki charakterystyczne dla klasycznego tatara wołowego. Są nimi: cebula, ogórki konserwowe lub kiszone, marynowane grzybki, kapary, a także inne dodatki takie jak: musztarda, śmietana, chrzan, sok z cytryny, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz, papryka mielona. Dobór dodatków tak naprawdę zależy od naszych gustów smakowych i wyobraźni.

Przepis na szybki i smaczny tatar ze śledzia

dwa sposoby przygotowania tatara ze śledzia. Jeden przewiduje wymieszanie posiekanego śledzia z pozostałymi, rozdrobnionymi składnikami. Potrawę można wtedy podać niczym sałatkę. Druga wersja polega na wymieszaniu śledzia z żółtkami, płynnymi składnikami, natką i przyprawami. Natomiast posiekaną cebulę, ogórki i grzybki układa się wokół porcji tatara.

Przepis: Tatar ze śledzia

Tatar z solonych filetów śledziowych

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 4-5 solonych filetów śledziowych
  • 2 żółtka jaj ugotowanych na twardo
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3-4 marynowane grzybki
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie śledzi i przecieranie żółtekFilety śledziowe opłucz, jeśli są zbyt słone wymocz je w zimnej wodzie. Śledzie osącz, osusz, bardzo drobno posiekaj. Żółtka jaj przetrzyj przez sito, dodaj do śledzi, wymieszaj.
  2. Rozdrabnianie dodatkówObraną cebulę, a także ogórki konserwowe i grzybki pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Rozdrobnione składniki dodaj do śledzi, wymieszaj.
  3. Doprawianie tataraMusztardę połącz z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Sos dodaj do tatara, wymieszaj. Dopraw do smaku.

Jak podawać tatara ze śledzia?

Tatar ze śledzia podaje się jako przystawkę lub przekąskę. By wyglądał bardziej elegancko, warto uformować go w specjalnym ringu lub foremce na suflet. W takiej postaci można go zaserwować nawet na uroczystym przyjęciu. Wokół tatara można położyć posiekane dodatki, np. cebulę, korniszony, grzybki w occie. Tatar ze śledzia, podobnie jak klasyczny tatar, podaje się z chlebem lub tostami.

Czytaj też:
Lekkie kotlety rybne z piekarnika. Idealne danie na piątek zrobisz z każdej ryby
Czytaj też:
Najprostszy przepis na śledzie w śmietanie. Dwa składniki sprawiają, że smakują wyjątkowo