Biorę 4 proste składniki i piekę miękkie chlebki. Smakują wyśmienicie z masłem czosnkowym i słodkimi dodatkami

Biorę 4 proste składniki i piekę miękkie chlebki. Smakują wyśmienicie z masłem czosnkowym i słodkimi dodatkami

Dodano: 
Proziaki
Proziaki Źródło:Shutterstock / Dar1930
Ponownie powracam do czasów młodości, w których często przygotowywałem bieszczadzkie proziaki na ognisku. Przepis uwzględnia tylko kilka prostych składników i nie wymaga wiele pracy. Sprawdź, jak zrobić i z czym podawać tradycyjne bieszczadzkie proziaki.

Proziaki to doskonały zamiennik bułek. Ich przygotowanie i smażenie zajmuje mniej niż godzinę i nie wymaga korzystania z piekarnika. Proziaki można podawać na ciepło i na zimno. Ciepłe proziaki wyśmienicie smakują z dodatkiem masła ziołowego lub masła czosnkowego oraz słodkich dodatków np. domowej konfitury z wiśni. Zimne proziaki możesz wykorzystać jako bazę do kanapek. Jeżeli upieczesz większe proziaki, to możesz zastąpić nimi chlebek pita i podawać np. ze smażonym kurczakiem oraz warzywami.

Jak zrobić proziaki?

Na początek odrobina teorii. Proziaki to pochodzące z Podkarpacia placki na bazie mąki, jajka, maślanki (opcjonalnie kefiru lub zsiadłego mleka) oraz prozy, czyli sody oczyszczonej. W zależności od proporcji cukru i soli, możesz przygotować proziaki o neutralnym, słonym lub słodkim smaku. Ja najczęściej podaję proziaki z wytrawnymi dodatkami, dlatego dodaję do nich niewiele cukru.

Proziaki mają niepowtarzalny smak, za który odpowiada smażenie na suchej patelni. Podczas smażenia proziaki wyrastają, przypominając niewielkie bułeczki. Zachęcam do przygotowania proziaków na ognisku, które zachwycają wyjątkowym aromatem.

Mając gotowe ciasto na proziaki, wystarczy wykroić kółka lub podzielić je na porcje i uformować w dłoniach placki o grubości około 1-2 cm. Przed przystąpieniem do smażenia warto pozostawić ciasto na kilkanaście minut, żeby odpoczęło i wyrosło.

Rada: do proziaków dodajemy maślankę i jajko o temperaturze pokojowej.

Przepis: Proziaki

Bieszczadzkie proziaki to chlebki, które są miękkie i lekko porowate.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 250 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie suchych składnikówMąkę przesiej do dużej miski. Dodaj sodę, sól i cukier. Do proziaków w wersji wytrawnej dodaję 1/2-1 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki cukru, a do proziaków na słodko 1 – 1 i 1/2 łyżeczki cukru i 1/3 łyżeczki soli.
  2. Uszykowanie mokrych składnikówJajko wbij do miski. Dodaj maślankę i delikatnie wymieszaj – składniki nie muszą całkowicie się połączyć.
  3. Łączenie mokrych i suchych składnikówDo miski z jajkami i maślanką dodaj mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszaj składniki łyżką. Gdy mokre i suche składniki się połączą, tworząc gęstą masę, przełóż ciasto na stolnicę lub wyrób w misce dłońmi.
  4. Wyrabianie ciastaWyrabiaj ciasto na proziaki aż stanie się elastyczne i gładkie. Podczas wyrabiania nie posypuj ciasta dużą ilością mąki, bo proziaki wyjdą twarde i zbite. Polecam uformować z ciasta kulę, przykryć je ściereczką, poczekać 5-10 minut i rozpocząć wałkowanie, gdy ciasto odpocznie.
  5. WałkowanieGotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1-2 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj kółka (możesz użyć szklanki, foremki do ciastek lub małej miseczki). Ja używam szklanki do drinków o średnicy około 6 cm i z powyższego przepisu otrzymuję 20 proziaków. Jeżeli chcesz zastąpić proziakami chlebek pita, to użyj miski o średnicy 10-12 cm.
  6. WyrastanieKółka z ciasta ułóż na oprószonej mąką desce i przykryj ściereczką. Czas wyrastania proziaków to 15 minut.
  7. SmażenieWyrośnięte proziaki smaż partiami na suchej patelni z grubym dnem, często przewracając na drugą stronę. Czas smażenia zależy od wielkości i grubości placków – ja jedną partię proziaków smażę średnio 10-15 minut. Gotowe proziaki są wyrośnięte i rumiane z obu stron.

Wskazówka: jeżeli masz sprawny piec kaflowy lub tradycyjną kuchnię, to możesz przygotować proziaki bezpośrednio na płycie.

Z czym podawać proziaki?

Proziaki możesz podawać bez dodatków oraz np. z masłem czosnkowym, ulubionymi sosami, wędliną, twarożkiem, dżemem lub konfiturą. Zimne i ciepłe proziaki mogą również zastąpić podawane do zupy pieczywo oraz wspomniany już wcześniej chlebek pita.

Czy można przygotować proziaki w piekarniku?

Tradycyjne proziaki smażone są na patelni, ale możesz przygotować je również w piekarniku (temperatura pieczenia to 190 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia to około 15-20 minut, ale przygotowując proziaki w piekarniku, trudno jest kontrolować stopień ich wypieczenia – często wychodzą mocno spieczone na zewnątrz i niedopieczone w środku.

Podkarpackie placki inaczej, czyli proziaki z dodatkami

Do ciasta na proziaki możesz dodać np. rodzynki, pokrojone na mniejsze kawałki suszone morele, śliwki, żurawinę lub inne owoce, a także suchy mak, zioła i przyprawy m.in. nasiona czarnuszki, kminek, suszony czosnek niedźwiedzi, oregano. Ciasto na proziaki z dodatkami zyskuje unikalny smak. Dodając słodkie owoce, pamiętaj, aby zmniejszyć ilość soli.

Czytaj też:
Podpłomyk z przepisu babci. Wystarczą 3 składniki, aby szybko przygotować słowiański „chleb”
Czytaj też:
Puszysty chlebek chmurka z dwóch składników. Nie ma tu nawet grama mąki