Puszysty chlebek chmurka z dwóch składników. Nie ma tu nawet grama mąki

Puszysty chlebek chmurka z dwóch składników. Nie ma tu nawet grama mąki

Dodano: 
Chlebek „chmurka”
Chlebek „chmurka” Źródło:Shutterstock / SewCreamStudio
Chlebek chmurka (z angielskiego oopsy bread) to jeden z hitów diety keto, dlatego nazywany jest też często bułką ketogeniczną. Jego skład jest najprostszy z możliwych: to tylko jajka i ser.

Chlebek chmurka zachwyca miękkością i delikatnym smakiem, który pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Aby go zrobić wystarczy kremowy serek i jajka.

Jak zrobić chlebek chmurkę?

Chlebek chmurka znany też jako oopsy bread to niewielkie puszyste placuszki, które swoją konsystencję zawdzięczają dobrze ubitym jajkom. W niektórych przepisach na chlebek chmurkę znajdziesz dodatek proszku do pieczenia, ale naszym zdaniem nie jest to konieczne. Chlebki bez proszku do pieczenia także wychodzą ładne, choć są może odrobinę bardziej płaskie. Tak czy tak: niezależnie od tego czy dodajesz proszek do pieczenia, kluczowe jest tu dokładne ubicie białek. Jeśli chcesz dodać proszek do pieczenia, należy go dosypać do białek pod koniec ubijania. Dla proporcji podanych w przepisie będzie to ok. pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Rada: serek mascarpone można zastąpić innym kremowym serkiem, np. typu philadelphia albo twarożkiem z wiaderka, można także część twarożku zastąpić gęstym jogurtem.

Przepis: Chlebek chmurka (oopsy bread)

Lekki chlebek idealny dla osób na dietach bezglutenowych oraz keto.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 90 g serka mascarpone
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj ser i zmiksuj na gładką, puszystą masę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  2. Pieczenie chlebkówPianę z białek dodaj do masy z żółtek i sera i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką. Wykładaj równe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (powinno wyjść 6-8 chlebków). Piec 30 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

Co dodać do chlebka chmurki?

Podstawowy przepis na chlebek chmurkę można modyfikować. Do puszystej masy można np. dodać suszone zioła, czarnuszkę, chilli albo pieprz. Jeśli chcesz, aby chlebek był wyraźnie słodki, dodaj płaską łyżeczkę cukru podczas ubijania piany z białek. Cukier można także zastąpić stewią. Chlebki można też posypać dodatkami przed upieczeniem: np. sezamem czy makiem.

Chlebek chmurkę możesz podawać dokładnie tak samo jak zwykłe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakuje na słodko z dobrym dżemem i odrobiną jogurtu, albo w wersji wytrawnej z pastą z awokado i świeżymi pomidorami. Można też z takiego chlebka zrobić bezglutenowe burgery, wkładając kotlet i inne dodatki pomiędzy dwa placuszki oopsy bread.

Czytaj też:
Znudziła ci się jajecznica? Zrób na śniadanie jajko na chmurce
Czytaj też:
Magda Gessler pokazała, jak robi twarożek. Dwa składniki sprawiają, że smakuje wyjątkowo

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl