Tymi szaszłykami zawsze otwieramy sezon grillowy. Są proste, a takie pyszne
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Tymi szaszłykami zawsze otwieramy sezon grillowy. Są proste, a takie pyszne

Dodano: 
Szaszłyki z grilla
Szaszłyki z grilla Źródło:Shutterstock / zi3000
Gdy tylko robi się ciepło, rozpalamy grilla i zapraszamy znajomych. Wszyscy zawsze zamawiają te szaszłyki. Robi się je łatwo i szybko, a są pyszne. Naprawdę warto je przygotować.

Piękna pogoda zachęca do wyjścia w plener. Również z jedzeniem. O ile bowiem przyjemniej przyrządza się smaczne kąski na ruszcie, niż gotuje w kuchni. A jeszcze przyjemniej zjada się te pyszności w otoczeniu zieleni. Nic tylko korzystać z okazji i grillować zamiast gotować i piec. My co roku na pierwszego grilla zapraszamy znajomych, a oni zawsze proszą, żebym przygotowała te kolorowe szaszłyki. Robię je z fileta z kurczaka i kilku warzyw dosłownie w 15 minut. Znikają wkrótce po upieczeniu.

Przepis na szaszłyki z kurczaka i warzyw

Do przygotowania szaszłyków zawsze używam fileta z piersi kurczaka. Mięso kroję w sporą kostkę, przyprawiam i odstawiam na pół godziny. Dłużej nie trzeba.

Przepis: Szaszłyki mięsno-warzywne

Szaszłyki z fileta kurczaka i warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże, pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 kolorowe papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaFilet z kurczaka oczyść, opłucz, pokrój w sporą kostkę. Dodaj do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, trochę soli, pieprzu i oregano, a także 2 łyżki oliwy. Wymieszaj, odstaw na pół godziny.
  2. Krojenie warzywPapryki i cukinię umyj. Papryki pokrój oczyść z nasion, pokrój w dużą kostkę. Cukinię pokrój w grubsze plastry. Cebule obierz, pokrój w cząstki. Warzywa oprósz oregano, wymieszaj z oliwą.
  3. Przygotowanie i pieczenie szaszłykówDrewniane szpadki do szaszłyków posmaruj oliwą. Nadziewaj na nie na przemian po kawałku mięsa i kolorowych warzyw. Szaszłyki grilluj ok. 15 minut, co jakiś czas je obracaj, by się nie przypaliły.

Wskazówka: szaszłyki można też piec na tacce aluminiowej. Wtedy mięso zachowa więcej soków.

Z tych składników też przygotujesz apetyczne szaszłyki

Do przygotowania kolorowych szaszłyków można też użyć nieco innych składników. Zamiast fileta z piersi kurczaka, doskonale sprawdzi się też filet z piersi indyka. Można też sięgnąć po polędwiczkę wieprzową, a nawet po wątróbkę drobiową.

Oprócz papryki, cukinii i cebuli do szaszłyków można też dołożyć pieczarki, bakłażan, szparagi czy marchewkę. Jeśli lubicie owocowe smaki, możecie sięgnąć po kawałki świeżego ananasa, plastry jabłka czy cytryny.

Co podać do grillowanych szaszłyków?

Ja do grillowanych szaszłyków zwykle podaję pieczywo czosnkowe i sos tzatziki. Można też jednak zaserwować pieczywo, pieczone ziemniaki lub ugotowany ryż. Jeśli chodzi o sos, dobrze też sprawdzi się sos pieprzowy, czosnkowy czy musztardowy. Warto też podać surówkę z sezonowych warzyw.

Czytaj też:
Mięso nigdy nie było tak soczyste. Wystarczy jeden dodatek, a wszyscy będą prosić o dokładkę
Czytaj też:
Te lekkie roladki z cukinii robię w 15 minut. Wyglądają tak, że zasługują na salony