Kładę na grilla te przepyszne korzonki. Trzeba się spieszyć, bo sezon na nie się właśnie kończy

Kładę na grilla te przepyszne korzonki. Trzeba się spieszyć, bo sezon na nie się właśnie kończy

Dodano: 
Grillowana skorzonera
Grillowana skorzonera Źródło:Shutterstock / Fuzull Hanum
To zapomniane warzywo wraca do łask i słusznie: jest smaczne i bardzo pożywne. My polecamy skorzonerę z grilla.

Skorzonera albo wężymord to roślina, o której co roku uparcie przypominają osoby promujące kuchnię roślinną i tradycyjną. Nie bez powodu: czarne korzonki skorzonery pod skórką kryją białe wnętrze o wyjątkowym smaku. Jedni porównują wężymord do szparagów, inni wyczuwają w nim smak pietruszki. Można go gotować, smażyć, piec, a my polecamy położyć skorzonerę na grilla. I najważniejsze: trzeba się spieszyć, bo wężymord jest nazywany zimowym warzywem właśnie dlatego, że jego sezon na niego trwa od października do kwietnia (wężymord zbiera się późną jesienią).

Warto nie tylko dla smaku – skorzonera wspiera prace układu pokarmowego, działa przeciwzapalnie, jest źródłem m.in. witamin z grupy B, ale też żelaza, fosforu czy potasu. Dawniej sok skorzonery wykorzystywano także do neutralizacji jadu żmij, stąd jej nazwa wężymord.

Jak zrobić skorzonerę z grilla?

Najbardziej pracochłonną częścią przepisu jest obranie skorzonery. Koniecznie rób to w rękawiczkach, ponieważ lepki, mleczny sok farbuje skórę. I tak jak w przepisie, obrane korzonki wrzuć do zakwaszonej wody (może być sokiem z cytryny lub octem), ponieważ zostawione na powietrzu, szybko ciemnieją.

Przepis: Skorzonera z grilla

Prosty pomysł na przygotowanie skorzonery.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 15 korzeni skorzonery
  • oliwa
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obieranie skorzoneryKorzenie skorzonery obierz, możesz je przeciąć wzdłuż na pół. Włóż je do wody zakwaszonej sokiem z połowy cytryny.
  2. Grillowanie skorzoneryKorzenie wyjmij z wody i osusz. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Grilluj z obu stron. Wystarczy 20-25 minut. Podawaj skropione lekko sokiem z cytryny.

Grillowaną skorzonerę można podawać w towarzystwie ulubionych sosów. Skorzonerę można także grillować razem z innymi warzywami i podawać do mięs.

Skąd wziąć skorzonerę?

Gdzie można kupić wężymord? Warto śledzić oferty marketów, które czasem mają te wyjątkowe korzonki w swojej ofercie. Skorzonerę można także kupić na lokalnych bazarkach, sklepach ze zdrową żywnością, a także zamówić przez internet. Osoby, które mają własny ogródek czy działkę, mogą też spróbować wyhodować własną skorzonerę. To roślina wieloletnia, a w sklepach ogrodniczych można kupić nasiona skorzonery. Jeśli posadzisz je na wiosnę, późną jesienią będziesz cieszyć się pysznymi korzonkami.

Czytaj też:
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?
Czytaj też:
Błyskawiczna zupa z pokrzyw. Co roku czekam na wiosnę, żeby zrobić ten krem

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl