Błyskawiczna zupa z pokrzyw. Co roku czekam na wiosnę, żeby zrobić ten krem
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Błyskawiczna zupa z pokrzyw. Co roku czekam na wiosnę, żeby zrobić ten krem

Dodano: 
Zupa z pokrzyw
Zupa z pokrzyw Źródło:Shutterstock / IngridHS
To dla mnie jedna z najlepszych i najzdrowszych zup. I co ważne: nie wymaga wiele zachodu. Kremową zupę z pokrzyw zrobisz w mniej, niż pół godziny.

Pokrzywa to prawdziwy skarb (źródło m.in. wielu witamin i cennego żelaza), ale to też przepyszne zielsko, z którego możesz zrobić kremową zupę. Dla mnie to obowiązkowe danie na wiosnę.

Błyskawiczna zupa z pokrzyw

Ta zupa potrzebuje tyle czasu, aby wrzucone do niej ziemniaki ugotowały się na miękko. Dlatego ziemniaki należy pokroić w drobną kostkę – wówczas potrzeba na to około 20-25 minut. Ja zawsze dodaję do tej zupy pokrzywę na sam koniec, tak aby gotowała się dosłownie 2-3 minuty (czasem nawet jeszcze krócej). Zależy mi, aby zachowała swój kolor i jak najwięcej cennych składników.

Rada: jeśli nie masz gotowego bulionu warzywnego, użyj do gotowania zupy wody – wówczas do zupy możesz jeszcze dodać jedną małą marchewkę.

Kilka razy robiłam też zupę z pokrzyw bez przesmażania warzyw na początku: w ten sposób skrócisz czas gotowania, ale warto poświęcić kilka minut więcej na ten prosty zabieg, bo dzięki niemu zupa jest bardziej aromatyczna.

Przepis: Zupa z pokrzyw

Kremowa zupa z liści pokrzywy.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 400 g pokrzywy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj warzywaPokrzywę opłucz, w garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć na rozgrzany olej pokrojoną w kostkę pietruszkę, seler naciowy, posiekaną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż chwilę, dodaj przepuszczony przez praskę czosnek (nie dopuść, aby się przypalił, jedynie krótko przesmażył). Ziemniaki pokrój w kostkę.
  2. Ugotuj zupęDo garnka wlej bulion warzywny, wrzuć ziemniaki i gotuj wszystko, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec, dosłownie na kilka minut wrzuć pokrzywę. Wyjmij z garnka listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj wszystko na gładki krem.

Pokrzywa ma bardzo charakterystyczny smak i nie każdemu on pasuje. Jeśli chcesz nieco złagodzić smak zupy, zamiast połowy pokrzywy dodaj do niej liście szpinaku. W zupie można pominąć dodatek śmietany, jeśli nie jesz nabiału.

Jak podawać zupę z pokrzyw?

Gotową zupę z pokrzyw można podawać na wiele sposób i z różnymi dodatkami. Pasują tu gotowane jajka (kurze oraz przepiórcze), całe ziemniaki przesmażone na maśle, usmażone na chrupko plastry boczku lub szynki, chrupiące grzanki albo po prostu kromka dobrego pieczywa. Gotową zupę można także posypać prażonymi ziarenkami słonecznika, czarnego sezamu lub pestkami dyni. Pasować tu będą także świeże zioła oraz żółty, tarty ser, który można wysypać na gorącą zupę (albo podać do zupy z pokrzyw grzanki z serem).

Czytaj też:
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?
Czytaj też:
Pomylili czosnek niedźwiedzi z inną popularną rośliną. Nie żyje starsze małżeństwo