Uwielbiam zapiekanki z owocami, bo dokładając płatki i orzechy mam pełny posiłek. Rano wystarczy nałożyć porcję na talerz i rozkoszować się smakiem. Tę wersję robię w prosty sposób tylko z niewielką ilością dodatków słodzących, dzięki czemu sprawdza się jako zdrowe śniadanie.
Jak zrobić zapiekankę z jabłek z płatkami migdałowymi?
Używam do niej podduszonych plasterków jabłek, co skraca czas ich pieczenia i sprawia, że mają idealną konsystencję. Z płatkami migdałowymi spaja je ciasto z mąki owsianej, którą można przygotować przez zmielenie płatków owsianych.
Owoce i porcje ciasta układam niedbale i zapiekam w kwadratowej foremce o boku 16 centymetrów, ale można użyć też tortownicy o średnicy 18 centymetrów. Zamiast masła w przepisie można wykorzystać olej kokosowy, a roślinne mleko zastąpić tym krowim. A gdy nie mam w domu syropu z agawy, sięgam po brązowy cukier.
Przepis: Zapiekanka z jabłek z płatkami migdałowymi
Pyszne i szybkie owocowe danie z piekarnika z samych zdrowych składników.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 348 w każdej porcji
Składniki
Na jabłka:
- 2 duże jabłka
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Na ciasto:
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek mąki owsianej
- 1/4 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 100 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania
- Duszenie jabłekJabłka rozkrój, usuń nasiona, obierz miąższ ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Umieść je w rondelku z wodą i sokiem z cytryny, po czym duś, aż lekko zmiękną. W razie potrzeby dolej więcej wody.
- Szykowanie ciastaNastaw piekarnik na 180 stopni i posmaruj wnętrze foremki łyżeczką masła. Resztę rozpuść i połącz w misce z mąką owsianą, cukrem, wanilią i solą. Wlej mleko i wymieszaj dość gęste, ale lejące ciasto. Połącz je z płatkami migdałowymi.
- PieczenieUłóż w naczyniu naprzemiennie porcje jabłek i ciasta, wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut, aż zapiekanka przyrumieni się z wierzchu. Podawaj z cukrem pudrem.
Dlaczego zapiekanka z jabłkami i płatkami migdałowymi jest zdrowa?
Porcja mojego dania to niespełna 350 kalorii, czyli dawka w sam raz na lekkie śniadanie. Zapewnia przy tym ponad 7 gramów roślinnego białka i 6 gramów błonnika. To jednocześnie około 14 gramów cukrów, które pochodzą głównie z jabłek. Jak na słodką potrawę to niewiele. Dla porównania taka ilość jest zawarta w zaledwie połowie szklanki soku jabłkowego. Mój posiłek dostarcza również 25 gramów tłuszczu, ale ponad połowa to korzystne tłuszcze nienasycone z migdałów.
Połączenie białka z błonnikiem jest gwarancją długotrwałej sytości po jedzeniu. Kombinacja owsa z migdałami pomaga z kolei obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi, wspierając ochronę przed chorobami metabolicznymi. To także źródło witaminy E i innych antyoksydantów, a ponadto związków mineralnych, takich jak magnez, cynk i wapń.
Tę zapiekankę przyrządzam z bezglutenowych składników, dzięki czemu można jeść ją przy nadwrażliwości na gluten. W przypadku ciężkiej nietolerancji należy wybierać produkty owsa ze znakiem przekreślonego kłosa. Oznacza, że w zakładzie nie przetwarza się zbóż glutenowych, które mogłyby zanieczyścić inne produkty.
Czytaj też:
Jesienią na kolację szykuję tę zdrową owsiankę. Mieszam składniki, do piekarnika i gotowa!Czytaj też:
Pożywne i szybkie do zrobienia muffiny z płatkami owsianymi. Idealne na śniadanie, przekąskę i do pracy
