Małe, puszyste pączki są doskonałą, słodką przekąską na każdą okazję. Ten prosty przepis na serusie warto sobie zapisać: minipączki robi się szybko, łatwo i już po niespełna 30 minutach możesz się nimi zajadać.
Jak zrobić minipączki serowe?
Do takich pączków najprościej dodać już zmielony twaróg, czyli dowolny twaróg sernikowy z wiaderka. Wystarczy odmierzyć szklankę i dodać resztę składników. Do zrobienia minipączków serowych można też wykorzystać zwykły twaróg: wówczas należy go dwa lub trzy razy przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Jeśli zależy ci, aby pączki były idealnie puszyste, dodaj sodę na samym końcu, niemal od razu przed smażeniem.
Wskazówka: ciasto na serusie można dowolnie aromatyzować. Możesz dodać do niego np. skórkę otartą z cytryny, odrobinę ekstraktu z wanilii czy kilka kropelek olejku migdałowego do ciast.
Ważne, aby olej do smażenia nie był zbyt gorący. Chodzi o to, aby pączuszki równomiernie się zrumieniły, ale nie przypaliły. Pączki najlepiej smażyć na dużej, głębokiej patelni lub w szerokim rondlu. W przepisie podajemy olej rzepakowy, ale może to być również inny olej o neutralnym smaku i wysokiej temperaturze dymienia. Aby kulki z ciasta łatwiej się formowało, możesz natłuścić dłonie odrobiną oleju.
Przepis: Serusie
Minipączki serowe
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 74 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka twarogu z wiaderka
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaW misce zmiksuj twaróg, jajka, proszek do pieczenia, mąkę i cukier. Na koniec dodaj sodę i wymieszaj całość.
- SmażenieZ ciasta formuj niewielkie kulki i wrzucaj na rozgrzany na głębokiej patelni olej. Smaż na złoto. Gotowe serusie odsącz na ręczniku papierowym i obtaczaj w cukrze pudrze.
Inne pomysły na serusie
Minipączki serowe zwykle obtacza się w sporej ilości cukru pudru, ale możesz tu również eksperymentować. Dodaj do cukru pudru odrobinę cynamonu, aby uzyskać pyszne, cynamonowe pączuszki. Pączki możesz także oblać lukrem (np. na bazie soku z cytryny lub pomarańczy) albo polewą czekoladową (mleczną, gorzką lub białą).
Pączusie można serwować jako miniprzekąskę na słodko. Są doskonałe do kawy, świetne jako wygodna przekąska do pracy czy do szkoły.
Czytaj też:
Najlepsze pączki do weekendowej kawy. Znikają, nim zdążą wystygnąćCzytaj też:
Herbatniki przekładam orzeźwiającym kremem. Tak robię ekspresowy deser na weekend
