W chłodne dni robię te ekspresowe paszteciki z mięsem. Chrupiące i tak dobre, że znikają zanim podam barszcz

W chłodne dni robię te ekspresowe paszteciki z mięsem. Chrupiące i tak dobre, że znikają zanim podam barszcz

Dodano: 
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego to idealny pomysł na ciepłą przekąskę lub kolację. Ten dziecinnie prosty przepis uratował mi też niejeden obiad.

Paszteciki, symbol polskiej kuchni, idealnie komponują się nie tylko z aromatycznym barszczem. Odkąd odkryłem patent na robienie ich z gotowego ciasta francuskiego, robię je o wiele częściej. Cały proces zajmuje mi niewiele czasu, a resztę pracy wykonuje piekarnik. Wybieram sprawdzone, bogate w smak nadzienie mięsne, które jest sycące i smakuje każdemu.

Jak przygotować ekspresowe paszteciki z mięsem

Tajemnica udanych pasztecików tkwi w dwóch prostych krokach: farsz musi być gęsty (aby nie rozmiękczyć ciasta) i wystudzony przed zawinięciem. Dzięki temu ciasto francuskie idealnie się upiecze, będzie chrupiące i pięknie zrumienione. To moja sprawdzona metoda na uniknięcie zakalcowatych pasztecików.

Wskazówka: jeśli chcesz przygotować paszteciki w jeszcze krótszym czasie niż w moim przepisie, zrób farsz dzień wcześniej. Po nocy w lodówce będzie idealnie gęsty i dobrze przegryziony, a samo formowanie i pieczenie zajmie ci wtedy nie więcej niż 20 minut.

Przepis: Ekspresowe paszteciki z mięsem

Paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane farszem z mięsa mielonego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek i całość chwilę przesmaż. Dodaj mięso mielone, wymieszaj, smaż na średnim ogniu często mieszając.
  2. Przygotowanie farszuDodaj obrane, oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę pomidory, trochę soli, pieprzu i bazylii. Duś całość na małym ogniu ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a farsz gęsty. Wystudź go. Wymieszaj z połową rozkłóconego jajka.
  3. Formowanie i pieczenieCiasto francuskie podziel na 2-3 długie pasy. Na środku każdego, wzdłuż, połóż farsz. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem, zwiń rulony. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza. Pokrój na kawałki, serwuj na ciepło lub zimno.

Z czym podawać ekspresowe paszteciki z mięsem?

Klasycznym, a jednocześnie najlepszym towarzystwem dla pasztecików jest barszcz czerwony. W listopadzie i grudniu to idealny duet, który w króluje na polskich stołach – barszcz, nawet ten z kartonu, podkreśli smak pasztecików. Jeśli jednak szukasz mniej oczywistego połączenia, spróbuj podać je z wyrazistym, kwaśno-słodkim sosem żurawinowym (idealny, jeśli do farszu dodasz odrobinę grzybów) lub prostym sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Jeśli serwujesz paszteciki jako danie główne, świetnie sprawdzą się z lekką sałatką z rukoli skropionej oliwą i octem balsamicznym.

Inne pomysły na farsz do pasztecików z ciasta francuskiego

Gotowe ciasto francuskie jest tak uniwersalne, że możesz użyć niemal każdego farszu, jaki przyjdzie ci do głowy. Najpopularniejsze są oczywiście te grzybowe, zwłaszcza jesienią, z podduszonych leśnych grzybów z cebulą. Miłośnikom bezmięsnych pasztecików, polecam nadzienia w wersji:

  • serowej – wymieszaj fetę, szpinak i czosnek.
  • warzywnej – ugotuj soczewicę z marchewką, porem i suszonymi pomidorami, dopraw ostrą papryką.
  • kapuściano-grzybowej – kapusta kiszona i suszone grzyby to wigilijny klasyk, który świetnie smakuje również na co dzień! Zawsze pamiętaj o jednej zasadzie: farsz musi być suchy i gęsty.

Czytaj też:
Obłędne paszteciki z mięsem z rosołu. Zrób na andrzejki, a potem na Boże Narodzenie
Czytaj też:
Oglądałem, jak Magda Gessler doprawia barszcz. Moja mama zawsze powtarzała: tego nigdy nie rób