Sałatki jarzynowej nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Wiele osób zastanawia się jednak, jak uatrakcyjnić smak i wygląd tej tradycyjnej, świątecznej potrawy. Niektórzy dodają do niej niezwykłe składniki czy zastępują majonez jogurtem. My jednak proponujemy zmienić jedynie sposób jej podania. Zamiast zaserwować ją w salaterce, radzimy, by podać ją w formie babeczek. Sami przyznacie, że wyglądają tak, że palce lizać?
Jak zrobić błyskawiczne babeczki do sałatki jarzynowej?
Sałatkę jarzynową można podać w gotowych babeczkach ze słonego ciasta kruchego. Bez problemu można je kupić w piekarni czy w większym sklepie. Jednak takie babeczki wcale nie są tanie. Jeśli więc chcecie przygotować błyskawiczne babeczki na sałatkę, sięgnijcie po pieczywo tostowe.
Przepis: Chlebowe babeczki
Korpusy do babeczek z chleba tostowego
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 65 w każdej porcji
Składniki
- 12 kromek pieczywa tostowego
- 1 jajko
- 1-2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kromek chlebaKażdą kromkę chleba rozwałkuj wałkiem do ciasta, by zrobiła się większa i cieńsza. Wcześniej możesz odkroić z nich skórkę, ale nie jest to konieczne.
- Pieczenie korpusów do babeczekMetalowe foremki na muffiny wyłóż kromkami chleba. Od góry posmaruj je jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Dzięki temu korpusy nie będą tak szybko przemiękać po napełnieniu. Babeczki piecz ok. 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Inne ciekawe sposoby podania sałatki jarzynowej
Ciekawych sposobów na podanie sałatki jarzynowej jest o wiele więcej. Zamiast więc serwować ją w salaterce, możecie podać ją na liściach sałaty rzymskiej czy cykorii. Doskonale będzie też wyglądać i smakować na cząstkach żółtej albo czerwonej papryki lub w miseczkach z wydrążonego ogórka. Sałatką jarzynową możecie też napełnić połówki białek. Żółtka oczywiście dodajcie do sałatki.
Czym jeszcze można napełnić chlebowe babeczki?
Chlebowe babeczki można wykorzystać do podania przeróżnych przekąsek. Najlepiej takich, które zwykle je się w towarzystwie chleba. Można więc w nie wycisnąć np. pastę twarogową, jajeczną, rybną czy z awokado, napełnić je dowolną sałatką albo jajecznicą. Lepiej jednak wybierać niezbyt mokre potrawy, tak by babeczki nie straciły szybko chrupkości.
Czytaj też:
Zaskakujący dodatek do sałatki jarzynowej. Wystarczą dwie łyżkiCzytaj też:
Najlepsze przepisy na sałatki na święta. Wśród nich nasze hity – jajeczna i warstwowa