Sałatki z dodatkiem jajek, gotowanych warzyw, szynki, żółtych składników, szynki i majonezu – to świąteczne pewniaki. Skorzystaj z naszej listy i sprawdzonych przepisów na proste i pyszne sałatki, które możesz postawić na wielkanocnym stole.
Pięć pomysłów na sałatki na święta
Szczególnie polecamy pozycję numer cztery, a ostatnia sałatka to wielkanocny klasyk klasyków.
Sałatka jajeczna
Proste pomysły czasem są najlepsze. Taka jest ta sałatka jajeczna – a przepis na nią pochodzi ze starej książki kucharskiej. Sprawdzi się jako sałatka na Wielkanoc, ale też pomysł na to, jak wykorzystać jajka, które zostały o świętach. Przepis na sałatkę jajeczną.
Żółta sałatka
To sałatka, która zawsze znika ze stołu błyskawicznie. Wersji żółtej sałatki jest wiele, jednak ta naszym zdaniem bije na głowę wszystkie inne. Do tego nie wymaga wiele pracy, co w przedświątecznym zabieganiu jest na wagę złota. Przepis na żółtą sałatkę.
Sałatka szwajcarska
Ser, szynka, ogórek konserwowy i pyszna sałatka gotowa. Jeśli składniki pokroisz nie w kostkę, a w paseczki, będzie się prezentowała wyjątkowo efektownie i śmiało może zagościć na wielkanocnym stole. Przepis na sałatkę szwajcarską.
Sałatka warstwowa
Ta sałatka zawsze jest niespodzianką, bo dopóki nie nałożysz jej na talerz, nie wiesz, co skrywają poszczególne warstwy. Z tym przepisem możesz eksperymentować w zależności od tego, jakimi produktami akurat dysponujesz. Przepis na sałatkę warstwową.
Sałatka jarzynowa
Klasyk klasyków, czyli poczciwa sałatka jarzynowa. Jeśli należysz do osób, które nie wyobrażają sobie świąt bez tej prostej sałatki z gotowanych warzyw, oto tradycyjny przepis. Przepis na sałatkę jarzynową.
Jak podawać świąteczne sałatki?
Nawet najprostsze sałatki zyskują, jeśli są estetycznie i pomysłowo podane. Z jednej strony warto do ich podania wykorzystać ładne naczynia (np. sałatki warstwowe pięknie wyglądają w szklanych, przezroczystych misach), ale można tu postawić na bardziej kreatywne rozwiązania. Niewielkie porcje sałatek można włożyć do słoiczków udekorowanych naturalnym sznurkiem i gałązką bukszpanu.
Sałatki w porcjach „na raz” można nakładać na liście cykorii, które są wystarczająco sztywne, aby pełnić rolę minimiseczek. Do tego celu można wykorzystać również krakersy albo małe kawałki pumpernikla. Do podania w ten sposób idealnie nadają się sałatki jarzynowa, jajeczna czy szwajcarska z naszych przepisów.
Sałatki na święta warto też udekorować i niekoniecznie chodzi o tu o nadmiar ozdób. W minimalistycznej wersji wystarczy po prostu garść świeżych kiełków albo mikroliści. Oczywiście w Wielkanoc w pierwszej kolejności polecamy rzeżuchę, ale sprawdzą się także kiełki albo małe listki rzodkiewki, zielonego groszku czy słonecznika. W wersji najbardziej klasycznej do dekoracji wykorzystaj rzodkiewki, pomidory, szczypiorek i natkę pietruszki.
Do ozdabiania sałatek można też wykorzystać orzechy i nasiona. Czasem wystarczy garść czarnuszki albo czarnego sezamu, aby sałatka zyskała zupełnie inny charakter.
Czytaj też:
Najlepsze pomysły na jajka faszerowane. Na liście różowe jajka i kolorowe farsze do jajCzytaj też:
Szef kuchni zdradził przepis na soczysty pasztet drobiowy. Piecze się tylko pół godziny