Zaskakujący dodatek do sałatki jarzynowej. Wystarczą dwie łyżki

Zaskakujący dodatek do sałatki jarzynowej. Wystarczą dwie łyżki

Dodano: 
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa Źródło:Wikimedia Commons
Sałatka jarzynowa to polski klasyk. Albo się ją kocha, albo nienawidzi. My dziś przychodzimy z pomysłem, który sprawi, że będzie smakowała naprawdę wyjątkowo.

Nie ma bez niej tradycyjnej Wielkanocy, a imieniny u cioci po prostu się nie liczą. To wręcz obowiązkowy element polskich przyjęć. Sałatka jarzynowa to po prostu pokrojone gotowane warzywa, do których najczęściej dodaje się jeszcze gotowane jajko, a wszystko miesza z majonezem. Niektórzy dodają jeszcze odrobinę musztardy do smaku, a my proponujemy coś jeszcze.

Dodaj wodę z kiszonych ogórków do sałatki jarzynowej

Jeśli dodajesz do sałatki jedynie majonez i ewentualnie musztardę, przełam ten schemat i przygotuj coś w rodzaju sosu na bazie majonezu. Do majonezu dodaj gęstą śmietanę (może być nawet w proporcjach pół na pół), ostrą musztardę i sekretny składnik, czyli... wodę z kiszonych ogórków (wystarczą dwie łyżki, aby zmienić smak sałatki). Zastosuj ten patent, nawet jeśli ogórki kiszone są składnikiem twojej sałatki jarzynowej. Taki sos dopraw solą i pieprzem i dopiero dodaj do sałatki.

Sałatka jarzynowa z sokiem z cytryny

Inny sposób, który sprawi, że twoja sałatka jarzynowa zaskoczy gości, to dodanie do majonezu soku z cytryny. Można też wówczas dodać odrobinę skórki otartej z cytryny. To prosty zabieg, który doda sałatce charakteru i świeżości.

Niezależnie od tego, który sposób wybierzesz (sok z ogórków albo sok z cytryny), daj sałatce trochę czasu, aby wszystkie smaki zdążyły się idealnie przegryźć.

Co dodać do sałatki jarzynowej?

Klasyczna sałatka to pokrojone w kostkę gotowane ziemniaki, włoszczyzna, jajka i groszek konserwowy. Ale każda rodzina ma swoje ulubione dodatki, które sprawiają, że zwykła sałatka smakuje inaczej. Do sałatki można dodać:

  • pokrojone w kostkę winne jabłko,
  • pokrojone w kostkę ogórki kiszone lub konserwowe,
  • kukurydzę z puszki,
  • fasolkę z puszki,
  • wędzonego kurczaka lub szynkę,
  • świeżą, kolorową paprykę pokrojoną w kostkę,
  • posiekany świeży koperek,
  • świeży por, drobno pokrojony,
  • pokrojony seler naciowy,
  • posiekaną drobną cebulę (cebulę najlepiej dodać przed podaniem sałatki).

Sałatkę jarzynową należy przechowywać w lodówce i zjeść w miarę szybko (najlepiej w ciągu 2-3 dni). Ze względu na dodatek majonezu sałatka jarzynowa nie nadaje się do mrożenia.

Czytaj też:
Sprawdzony przepis na domowy majonez. Pamiętaj o kilku zasadach, a wyjdzie idealny
Czytaj też:
Taką sałatkę jajeczną robiła moja babcia. Prościej się nie da

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl